Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
484
De la 07 Ianuarie 2003
76544101

Sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă nu se reduce, ci creşte

  • 21 March 2013, 23:00
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a publicat in Monitorul Oficial un Ordin privind indexarea valorii certificatelor verzi de care beneficiaza producatorii de energie regenerabila.
Astfel, valoarea minima a unui certificat verde a crescut de la 28,1 euro la 28,8 euro, iar valoarea maxima a crescut de la 57,3 euro la 58,8 euro. Aceasta ajustare se face anual in baza Legii 220/2008, insa vine in contradictie cu mesajul ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care tot spune ca este necesara reducerea valorii maxime a certificatelor verzi şi a numărului de certificate acordate producătorilor de energie verde. Inca de la nominalizarea sa in functie, principalul mesaj al ministrului a fost ca trebuie redusa aceasta schema de sprijin astfel incat sa nu mai aiba un impact puternic asupra preturilor finale la energie.
Legea 220 prevede initial o valoare minima de tranzactionare de 27 euro/certificat si o valoare maxima de tranzactionare de 55 euro/certificat. Insa, aceeasi lege permite ajustarea anuala a pretului in raport cu indicele mediu de inflatie calculat la nivelul UE 27 de catre EUROSTAT. Pentru 2012, valoarea minima pe certificat a crescut la 28,1 euro, iar cea maxima la 57,3 euro. Pentru 2013, a fost stabilita o valoare minima de 28,8 euro si o valoare maxima de 58,8 euro. Trebuie precizat in Romania certificatele se tranzactioneaza la valoarea maxima. Anul trecut, pretul mediu de tranzactionare a certificatelor verzi a fost foarte aproape de valoarea maxima.
Aceste certificate verzi se regasesc mai departe in factura consumatorului final. La inceputul acestui an, impactul asupra facturii a fost de 10%. Amintind acest aspect, ministrul delegat pentru energie a afirmat ca este necesara reducerea schemei de sprijin pentru regenerabile. "Trebuie sa fie o modificare a schemei echitabila pentru toata lumea.
Astfel, nu vom modifica pretul minim al certificatelor verzi, dar nu mai putem sustine tariful maxim de 55 de euro pe certificat pentru ca anul acesta ajungem la un total de circa 500 milioane de euro ­ contravaloarea acestor certificate, care se va regasi in facturile tuturor consumatorilor. Noi nu suntem o tara atat de bogata ca sa sustinem asemenea subventii. Cu tot respectul pentru investitiile in acest tip de energie curata, dar acesti investitori trebuie sa inteleaga ca, asa cum s-a intamplat si urmeaza sa se intample in multe state europene, si schema noastra trebuie ajustata intr-un mod echitabil”, a spus Nita intr-un interviu acordat ziarului Bursa.
Precizam ca producatorii din Romania beneficiaza de cea mai generoasa schema de sprijin din UE. Nita a vorbit despre reducerea schemei de sprijin inca din momentul numirii sale in actuala functie. Motivul ar fi impactul prea mare asupra facturilor la energie. Doar in luna ianuarie, influenta a fost de circa 10%. Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.
Practic, producatorii de energie regenerabila primesc un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final.
Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata, pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema de sprijin consumatorii finali suporta, prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie.
In urma aplicarii acestei scheme de sprijin, sectorul regenerabilelor a inceput sa se dezvolte puternic. La ora actuala, s-a ajuns la o capacitate instalata de circa 2.000 MW in centrale eoliene si circa 50 MW unitati fotovoltaice si cam tot atat in centrale pe biomasa.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Perversiune sexuală
Gastronomie: Maglubeh cu pui
Cred ca asocierea MCV - Schengen este una corectă
Guvernul a introdus coplata
pacienţii vor plăti o taxă pentru spitalizare începând din aprilie
Demagogia demagogului
Ioan Rotundu
Povestea tristă a unei liceene silitoare
Ioan Rotundu
Nicolae Timofti: RM nu va semna Acordul de Asociere la toamnă
Comisia Europeană a publicat raportul pentru Republica Moldova
De ce este Moscova interesată de Cipru
Bonul fiscal cu TVA deductibilă trebuie să poarte CUI-ul comerciantului
Botoşani: Portariuc ori minte, ori nu ştie pe ce lume trăieşte
Dar promisiunile electorale neonorate cine le reclamă la PC?
Ţurcanu ne îmbie să bem lapte… autorizat
La promisiuni, Portariuc calcă pe urmele lui Egner
Directorul Filarmonicii a devenit mai deştept cu… 0,01%
Botoşani: Creşterea şi descreşterea puterii fostului prefect Ducu
Loto România: Numerele câştigătoare la tragerea din 21.03.2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă