Ieri dimineaţă m-am trezit la uşă cu un locatar de la blocul cu nr. 15 din strada Împăratul Traian. Omul era revoltat că pe trotuarul din faţa scării A a acestui bloc se află o gaură destul de periculoasă. La vreme de zi se poate evita, dacă eşti atent pe unde calci. Dar cum nu toţi pietonii merg pe trotuar cu ochii în patru, convinşi fiind că n-au a întâlni vreun pericol, nu puţini au căzut împiedicându-se în groapa cu pricina.
Revolta cetăţeanului era pornită de la faptul că miercuri noapte, pe când afară ploua binişor iar groapa cu pricina era plină cu apă, una dintre acele femei îmbrăcate în haine cernite şi care merg cu pas grăbit la slujbele de noapte de la Mănăstirea Popăuţi, denumite pe strada Împăratul Traian „stafiile nopţii”, a călcat în groapă şi s-a prăbuşit pe trotuar.
„Stafia” venea de la slujba de noapte iar locatarul de la treburile sale. II-a fost dat bărbatului s-o ajute să se ridice şi s-o întrebe dacă s-a lovit rău. Fusta lungă a salvat-o de a-şi zdreli gamba piciorului. S-a lovit numai la genunchi, dar nu grav.
Aşa că locatarul a apelat la mine ca să i-au legătura cu cei din primărie şi să le cer să vină să repare trotuarul.
Nu este prima oară când scriu despre gropile din trotuarele străzii Împăratul Traian dar şi de pe alte străzi din Botoşani. Am mai scris pe această temă, pe când apăruseră gropi periculoase pe trotuarul de pe Calea Naţională în preajma Şcolii nr. 11. S-a reparat, dar de mântuială pentru că gropile au apărut din nou. Şi groapa din fotografie a fost reparată în urmă cu vreo trei ani. Dar ea se reface la loc fiind în vecinătatea unei guri de canal. Este nevoie de o consolidare trainică şi nu de a umple groapa cu nisip şi pune pavelele la loc.
I-am sugerat primarului Ovidiu Portariuc şi acum primarului Cătălin Flutur să se înfiinţeze la Primărie, în cadrul Direcţiei de Servicii Publice, Sport şi Agrement o echipă de mentenanţă a trotuarelor. Nu s-a luat în considerare o astfel de sugestie dar nici nu s-a căutat altă soluţie.
Acum a căzut o femeie dar în această zonă, la ore târzii de seară, se joacă copii. Se fugăresc unii pe alţii. Dacă din greşeală unul dintre ei va călca în groapă, are toate şansele să-şi rupă piciorul. De ce trebuie ca de fiecare dată să se întâmple o nenorocire ca să se repare ce este stricat? Chiar nu ne putem desprinde de acest mod păgubos de a lucra?
Tot în această zonă, pe vremea primarului Ovidiu Portariuc se traversa strada în dreptul Şcolii nr. 14, de elevi şi părinţi pentru a se ajunge la şcoală. Am filmat un reportaj pe această temă iar primarul Portariuc a dat dispoziţie şi în zonă s-a creat o trecere de pietoni marcată regulamentar.
Poate că fotografia de faţă va fi suficientă ca să se repare groapa şi nu va fi nevoie de un nou reportaj filmat.