Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1995
De la 07 Ianuarie 2003
106073980
Stăneşti în nordul Bucovinei:

Comemorarea românilor deportaţi de regimul comunist sovietic

  • 8 May 2009, 23:00
O bună tradiţie în satele româneşti din nordul Bucovinei este comemorarea celor care nu s-au întors din deportările organizate de regimul sovietic stalinist, transmite corespondentul Romanian Global News din Cernauti.
În 6 mai, la biserica sf.Paraschiva din Stăneşti, raionul Hliboca de ziua sf.Gheorghe (pe stil vechi) a avut loc o slujbă de pomenire, oficiată de parohul Nicolai Topală iar la cimitirul din sat s-au depus coroane de flori. Sătenii nu-i uită nici odată pe cei care regimul stalinist i-a ridicat de la vatră şi i-a deportat în Siberia şi Cazahstan. Puţini s-au întors vii acasă, cei mai mulţi prin chinuri, muncă silnică în frig şi foamete au murit în depărtare, de cele mai multe ori nu avut nici cruce la căpătâi. Şi doar câţiva care au supraveţuit acel coşmar al deportărilor mai pot povesti ca martori oculari despre tragedia neamului nostru românesc. Cu lacrimi în ochi dl Filaret Mihorenu a vorbit despre îndurările oamenilor în timpurile grele.
Vii sunt amintirile din inimile stăniştenilor, adunaţi cu mic cu mare la această manifestare. Elevii şcolii, conduşi de directorii adjuncţi Domnica Pascar şi Ilie Posteucă, au adus un recital despre soarta sătenilor care au suferit în deportări. La această comemorare au participat inimosul român şi organizator Ion Posteucă, profesorul de istorie Iurie Zegrea, redactorul ziarului „Concordia" şi consăteanul lor Petru Posteucă, consilier parlamentar şi deputat in Consiliul raional Hliboca, care a prezentat un mesaj din partea dlui Ion Popescu, deputatului român din Parlamentul Ucrainei, preşedinte al UI „Comunitatea Românească din Ucraina".
Minciunile lui Tarasiuk la Bucuresti
In acest timp la Bucuresti la Senatul Romaniei, fostul ministru de externe ucrainean Boris Tarasiuk, debita minciuna dupa minciuna la o intalnire cu Titus Corlatean, Presedintele Comisiei de Politica Externe a Senatului Romaniei.
Tarasiuk a atacat pe rand toate problemele din relatia Romania-Ucraina: scandalul de spionaj din primavara, canalul Bistroe, problema minoritatilor. Ca supliment, Tarasiuk a sustinut si pozitia oficiala a comunistilor de la Chisinau privind implicarea Romaniei in tulburarile din stanga Prutului.
In privinta incidentelor din Republica Moldova, Tarasiuk a luat partea comunistilor de la Chisinau si implicit Rusiei, precizand ca este regretabil ceea ce s-a intamplat la Chisinau, dar, in opinia sa cei care au iesit in strada nu aveau motive intemeiate sa faca acest lucru, el fiind unul din cei care considera ca rezultatul alegerilor a fost unul corect.
Tarasiuk sustine ca romanii din Ucraina se bucura de un tratament mult mai bun decat ucrainenii din Romania: "Cifrele pe care le stiu eu sunt in favoarea Ucrainei, nu a Romaniei. Deci, sa se prezinte faptele pentru a dovedi contrariul. Dar faptele sunt ca exista un singur liceu pentru ucraineni in Romania si 92 de scoli cu predare in limba romana in Ucraina, cu peste 22.000 de elevi care invata in limba romana in Ucraina spre deosebire de doar 260 de elevi care invata in liceul din Romania in limba ucraineana".
Diplomatul ucrainean a uitat insa sa mentioneze eforturile Kievului de a desfiinta scolile romanesti din Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei, prigoana impotriva romanilor care isi construiesc o biserica la Hagi-Curda si presiunea asimilationista intensa la care este supusa populatia romaneasca din Ucraina.
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Gropile de gunoi vor fi înlocuite de pubele ecologice „personalizate”
40 de milioane pentru noua echip㠄Gloria” Frumuşica
Câine salvat de pompieri
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ 9 Mai
Comentariul comentariilor LXXII
(Ioan Rotundu)
PE condamnă represiunea organizată de regimului comunist a lui Voronin
Amprente de bocanci. Damian Hâncu: „Am văzut moartea cu ochii”
Acest tip de putere nu are şanse în R. Moldova pe termen mediu
Tocăniţă de vită în vin cu cartofi piure
Horoscop
Şiretenia bătrânei
Fac lucrări... beton!
Promovabilitatea elevilor este de 40 % şi ei vor salarii de 150 %”
Ciuştea s-a lepădat de Becali şi s-a vopsit galben-liberal
Bătaie pe familia Conţac!
Voronenii marchează 50 ani de la obţinerea primului titlu de campion naţional la oină
A decedat în timp ce renova imobilul socrilor
Prinşi la pescuit de către jandarmi, în perioada de prohibiţie
Fiecare partid conduce în sondajul său
Românul şi cureaua strânsă
Condamnaţi la moarte? Bolnavii internaţi vor trebui să-şi cumpere medicamentele
această măsură nu va putea fi evitată, susţine directorul Doru Munteanu
Interesant, la CAS, trei posturi de conducere, trei candidaţi
Criza economică ajută munca la negru să înflorească
Tezele cu subiect unic vor fi suprimate. Ce se va pune în loc?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă