Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7014
De la 07 Ianuarie 2003
123130585
pnl

Stăpâni şi slugi

  • 22 January 2010, 23:00
„Ai auzit? De la Cronica a fost dat afara si ultimul român din Ungaria. Vin românii din România si ne iau locurile de munca...", îmi spunea cu înspaimântare deunazi o cunostinta. Ce legatura are una cu alta, nu prea am înteles... Pentru ca daca persoana respectiva a fost data afara pe motivul ca este „român din Ungaria", sunt destule foruri, organizatii de protectie a sanselor egale si de antidiscriminare, unde poate depune plângere. Dar probabil nu va face acest lucru, pentru ca adevarata problema nu este aceasta.
De vreo doua decenii încoace tot auzim ca unii dintre noi traiesc cu frica ca vor veni „cei din România" si le vor lua locurile de munca. Cu toate ca nu prea se îmbulzeste nimeni sa vina sa lucreze în locul nostru, unii sufera de acest complex deja de prea mult timp. În cazul amintit mai sus credem ca nici pe departe nu este vorba de un conflict dintre românii din Ungaria si românii din România, ci pur si simplu de faptul ca s-au folosit destul de persoana în cauza, si acum au aruncat-o la cos.
Asa cum s-a facut si se face de peste zece ani la Autoguvernarea pe Tara. Conducerea ATRU gaseste oricând cu usurinta persoane pe care sa le angajeze si a caror soarta este bine stabilita înca de la bun început: cu numele lor sa-si spele murdaria proprie, dupa care îi schimba si iau altii în locul lor. Problema cu cei dati afara de la ATRU sau de la institutiile acesteia nu este ca sunt nascuti dincoace de granita, ci ca „bosii" nu mai au nevoie de ei.
I-au servit cât au vrut ei, si atât. Nici pe departe nu conteaza nationalitatea angajatului. Poti fi ungur sau roman sau orice alt neam, conteaza numai cât de serviabil, cât de buna sluga esti. Iar în ce priveste revista autoguvernarii, problema cu Cronica nu este ca e scrisa de români din Ungaria sau din România sau de aiurea, ci ca este un instrument al conducerii ATRU, scrisa de multe ori de unguri din România, o revista care serveste interesele unguresti, o revista doar scrisa în limba româna!!! Si se editeaza nu pentru a ne lua locurile de munca, ci pentru ca sa ne asimileze total si definitiv.
În „luptele" de câtiva ani dintre Foaia româneasca si Cronica (de fapt, conducerea ATRU) nu are nici un rol pastrarea sau desfiintarea locurilor de munca ale unora sau altora, ci acestea au doar un singur scop: subordonarea presei în serviciul total al sefilor ATRU, crearea unei imagini perfecte a conducatorilor (adica a celor 2-3 persoane care se cred ca ar fi conducatorii românilor), si întarirea pozitiilor acestora, care sa fie alesi si realesi (daca se poate pâna la sfârsitul vietii) în aceste functii comode si bine platite.
Nu exista nici un conflict între românii din Ungaria si românii veniti din România. Cum sa existe, când multi traim în casatorii mixte româno-române, când din aceste casatorii la Micherechi, de exemplu, s-au nascut în ultimele doua decenii în jur de o suta de copii, copii care mai vorbesc si între ei în limba româna. Sau când la biserica stam unii lânga altii, si ne rugam în aceeasi limba.
Ideea unui astfel de conflict trebuie oprita înca din fasa. Pentru ca ne face rau noua, românilor din Ungaria, în timp ce le face bine celor care arata cu degetul spre noi ca suntem dezbinati, ca ne dusmanim noi între noi. Ceea ce nu este adevarat.
Dezbinatorii comunitatii românesti din Ungaria sunt aceia care pentru interesele lor personale - care sunt
mai presus de orice - se folosesc de oricine, fie el ungur (vezi cazurile din pseudo-autoguvernarile românesti, unde foarte multi unguri au fost cooptati chiar de catre unii de la ATRU, pentru a le asigura lor voturile necesare), sau poate fi si român, dar cu conditia sa fie slugarnic si devotat întru totul intereselor lor. Si intereselor celor pe care ei îi servesc.
Eva Iova, Foaia Romaneasca
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cu un ochi să râdem, cu celălalt să plângem!
Ioan Rotundu
Nămeţii îmbogăţesc firma HSR şi isterizează şoferii botoşăneni
Ţurcanu şi educatoarea din CJ vor capul maestrului Cobâlă
Zăpadă multă, utilaje puţine, dezastru pe străzi…
Exod către PDL Botoşani
Majoritatea actuală din Consiliul Judeţean va fi zdruncinată curând de PDL
Primarii oportunişti ai PDL vor pierde sprijinul şefilor de partid
Senatorul Marcu ne vorbeşte despre şmechereala politică
Omul - otravă pentru animale
Comentariul comentariilor (XI)
Ioan Rotundu
Bolnavii cronici, vulnerabili de la frigul de afară
Bani mai mulţi pentru medicii de familie
Frigul scoate mai mulţi bani din buzunarele patronilor
Memorie întinată politic
Senatorul Corneliu Grosu a demisionat din partid
el s-a alăturat grupului de independenţi
Nu vom tolera ucrainizarea Rusiei sau deriva spre despotism
Ion Iliescu este o relicvă a istoriei
el a condus România după o emoţionalitate bolsevicănu mai are loc la masa de decizii
Miron Mitrea a anunţat oficial că va candida la preşedinţia PSD
Apel, către Preşedinţii celor două state româneşti, pentru unitatea naţională
Biden: "Moldova trebuie să intre în UE"
Iluzia ucraineană
Petru Bogatu: Climategate şi conspiraţia mondială
Sfântă liturghie în Salonic de Ziua Unirii Principatelor Române
Basarabeanul care a creat banca îndrăgostiţilor din Paris
Panică la mall
Logodnica periculoasă
Horoscop
Comunicat de presa Teatrul "Mihai Eminescu"
Nemernicie! România va experimenta pe populaţie produsul cancerigen inittum
dacă nici acum nu reacţionăm atunci când
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog