Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Economic
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22071
De la 07 Ianuarie 2003
118526852

Starea economiei botoşănene în anul 2015

  • Ioan Rotundu
  • 4 January 2016, 23:00
În conferinţa PNL de sfârşit de an, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, liberalul Gheorghe Sorescu a sintetizat starea economică a judeţului Botoşani pe anul 2015 în câteva cuvinte extrem de cutremurătoare: „mult mai proastă ca anul 2014”.
Deşi cu un guvern socialist majoritar şi în Parlament, Filiala PSD Botoşani n-a făcut nimic să ajute economia judeţului pe care l-au reprezentat pe întreg anul prin cei 5 parlamentari. Certurile dintre liberalul Florin Ţurcanu ca preşedinte al PNL şi CJ şi duetul social democrat Andrei Dolineaschi - Ovidiu Portariuc i-a determinat pe social-democraţi să blocheze la nivel de premier Victor Ponta orice sumă de bani care ar fi ajuns la Botoşani pentru dezvoltarea judeţului.
Banii alocaţi direct de Guvernul Ponta către primarii social-democraţi s-au risipit pe pietruire de uliţe săteşti, pe lucrări de investiţii publice lipsite de utilitate dar care bani au rotunjit substanţial veniturile personale ale celor care i-au gestionat. Mă refer aici la primari şi patronii de firme care au primit să execute lucrările prin licitaţii trucate sau prin încredinţare directă.
Banii ajunşi la Direcţia de Drumuri şi Poduri din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani s-au risipit pe cârpeli de drumuri judeţene, lucrări greu de cuantificat asupra realităţii realizării lor, aşa că şi de aici s-a furat la greu, experimentatul Sorin Clim, şef al acestei Direcţii şi om de încredere al lui Florin Ţurcanu fiind cu o bogată experienţă în a „administra” banii publici.
Prin municipiul Botoşani, altă dată cuprins de verva lucrărilor de modernizare şi întreţinere a străzilor, a cam bătut vântul a pagubă. Cu greu a reuşit primarul Ovidiu Portariuc să finalizeze lucrările la strada Primăverii, lăsând însă mult gunoi sub preş, adică linia de tramvai nemodernizată, urmând ca lucrarea să fie reluată pe banii botoşănenilor nu se ştie când.
La Cornişa lucrările s-au derulat cu încetinitorul iar lauda din vară a primarului Portariuc că vor fi finalizate până la Crăciun s-a dovedit a fi doar o minciună ca toate celelalte promisiuni ale sale. Lucrările la Spitalul municipal de urgenţe medicale promise să înceapă în septembrie s-au dovedit a fi aceleaşi vorbe în vânt. Cât despre blocurile ANL pe terenul Armatei să nu mai aducem vorba că s-ar putea ca unii dintre noi să facă infarct de câte gogoşi electorale a înghiţit de la primarul Portariuc.
La Dorohoi primarul social-democrat Dorn Alexandrescu s-a încurcat în reabilitarea străzilor aşa că s-a ales doar cu proteste din partea cetăţenilor sătuli să calce prin gropi pentru a intra sau ieşi din casă, aşa cum s-a întâmplat pe strada Sălciilor. Reabilitarea clădirii Primăriei vechi l-a pus pe primarul dorohoian pe picior de egalitate cu cel de la Botoşani, adică ambii au demonstrat incompetenţă managerială, că doar din PSD sunt amândoi.
În domeniul privat economia a stagnat şi chiar a înregistrat un regres. Şomajul a crescut pentru că Guvernul Ponta a mutat impozitarea de pe umerii marilor comercianţi şi producători pe cei ai patronilor de companii mici ceea ce a dus la un nou val de închideri de societăţi. Puţinii investitori străini privesc tot mai serios peste graniţă, în Ucraina şi Moldova. Francezii de la Formen’s au şi deschis o filială în Ucraina şi se pregătesc să se mute acolo cu toată afacerea. Italienii cin confecţii au descoperit că mâna de lucru din Moldova este mai ieftină, aşa că şi ei stau cu bagajul la uşa micilor făbricuţe.
Industria alimentară, formată din câteva fabrici mai răsărite de prelucrarea laptelui, şi ele cu producţia bazată pe aditivi chimici şi câteva laboratoare de carmangerie, nu s-a extins şi în prelucrarea cerealelor, a legumelor şi fructelor. Lipsesc investitorii în acest domeniu pentru că legislaţia este una stufoasă, imprecisă iar organele de control dau năvală cu amenzi sau primire de peşcheşuri imediat ce apare un curajos investitor în domeniu.
Producţia zootehnică a fost şi ea grav afectată de secetă iar medicii veterinari au desăvârşit ceea ce s-a salvat de la moartea prin însetare a animalelor interzicând fermierilor să-şi vândă animalele şi carnea pe piaţa liberă. S-a ajuns ca medicii veterinari, conduşi de invincibila Minodora Vasiliu, să protejeze vânzarea cărnii plină de chimicale în dauna celei obţinute de la animalele noastre hrănite natural. Prefectul Macaleţi, care ar fi trebuit să fie energic în acest domeniu, a dormit şi continuă să doarmă pe scaunul pe care l-a aşezat Ponta.
Nici fermierii agricoli n-au avut parte de nun an productiv. Seceta le-a afectat grav culturile iar despăgubirile de la Guvern mai sunt aşteptate.
Încă contribuţia cea mai mare la creşterea şomajului au adus-o firmele din domeniul construcţiilor care şi-au redus drastic activitatea pentru că Guvernul Ponta n-a alocat bani pentru investiţii publice ci doar pentru protecţia socială a celor pe care-i ştie ca votanţi ai PSD.
Cel mai corect barometru de măsurare a veniturilor populaţiei a fost piaţa de legume şi fructe. În anul 2015 preţul legumelor şi fructelor a fost deasupra celui practicat în 2014 şi n-a scăzut semnificativ nici în plin sezon. Vânzările au scăzut şi la marile lanţuri de magazine, ademenirea prin reclame cu practicarea de preţuri mici dovedindu-se ineficientă atunci când prin buzunarul consumatorilor bate vântul.
Închei tot cu vorbele preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, liberalul Gheorghe Sorescu: „Poate la anul va fi mai bine!” Nu cred. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă Casa Judeţeană de Pensii Botoşani
NAF a aprobat metodele indirecte de stabilire a veniturilor
De asemenea, a scurtat la 15 zile orice modificare intervenita ulterior inregistrarii fiscale
Persoane fără adăpost ajutate de autorităţi
Locuinţe distruse din cauza neglijenţei
Proiect legislativ: Soferii agresivi, amenzi de 6-8 puncte si retinerea permisului
Amenintarea lansata de parlamentari, in cazul in care se va aplica legea anti-fumat
Ce alt viciu vor sa interzica
Sărbători de chin şi suferinţă pentru persoanele fără adăpost
Berlin: Spatiul Schengen este in pericol
Moldova, o noua faza a crizei politice:
Parlamentarii au boicotat sedinta in care urma sa fie votat guvernul Sturza
Horoscopul zilei de 5.01.2016
Bancul ziulei: Papagalul căpitanului
Reţeta zilei: Pulpe și aripi de cocoș în sos de roșii cu rozmarin și usturoi la cuptor
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă