Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5261
De la 07 Ianuarie 2003
87508130

Statele UE vor putea aplica TVA redus la mai multe produse,

  • iar firmele își vor reduce costurile de conformare (proiect al CE)
  • 18 January 2018, 23:00
Comisia Europeană a propus joi noi norme menite să le ofere statelor membre, inclusiv României, o mai mare flexibilitate pentru stabilirea cotelor de taxă pe valoare adăugată (TVA) și să creeze un mediu fiscal îmbunătățit, care să ajute la dezvoltarea firmelor mici și mijlocii din Uniunea Europeană, a informat executivul comunitar într-un comunicat remis StartupCafe.ro.
Propunerile reprezintă pașii finali ai revizuirii de către Comisie a normelor în materie de TVA, prin crearea unui spațiu unic pentru TVA în UE în vederea reducerii semnificative a celor 50 de miliarde de euro pierdute în fiecare an ca urmare a fraudei în domeniul TVA la nivel de UE, mai spune CE.
Comisia Europeană vine cu aceste propuneri considerând că normele comune ale UE în materie de TVA, convenite de toate statele membre în 1992, nu mai sunt de actualitate și sunt prea restrictive.
Actuala legislație UE permite statelor membre să aplice cote reduse de TVA numai unui număr limitat de sectoare și de produse. În același timp, țările din UE consideră cotele de TVA ca reprezentând un instrument util pentru a-și urmări unele dintre obiectivele lor politice.
Astfel, Comisia ar urma să acorde statelor membre o mai mare autonomie în materie de cote de TVA și se va ajunge la o mai mare egalitate între țări în ceea ce privește unele dintre excepțiile existente de la norme, cunoscute ca derogări cu privire la TVA.
De asemenea, propunerile CE abordează și problema firmelor mai mici care sunt afectate de costurile disproporționate de asigurare a conformității cu normele privind TVA.
Firmele care efectuează tranzacții comerciale transfrontaliere se confruntă cu costuri de conformitate cu 11 % mai ridicate față de cele care efectuează numai tranzacții comerciale la nivel național, întreprinderile de dimensiuni mai mici fiind cele mai afectate. Executivul UE crede că acest lucru este obstacol real în calea creșterii economice, întrucât firmele mici reprezintă 98 % dintre întreprinderile din UE.
Prin urmare, Comisia Europeană propune să se permită mai multor firme să beneficieze de norme mai simple în materie de TVA, care deocamdată sunt disponibile numai pentru cele mai mici întreprinderi. Costurile totale de asigurare a conformității cu normele privind TVA vor fi reduse cu până la 18 % pe an.
„Astăzi, mai facem încă un pas în direcția creării unui spațiu unic pentru TVA în Europa, cu norme mai simple pentru statele noastre membre și pentru întreprinderile noastre. Aceste propuneri vor oferi țărilor UE o mai mare libertate de a aplica cote reduse de TVA pentru produse sau servicii specifice. În același timp, ele vor reduce birocrația pentru întreprinderile mici care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier, ajutându-le să se dezvolte și să creeze locuri de muncă. Pe scurt: norme comune acolo unde ele sunt necesare funcționării pieței interne și o mai mare flexibilitate acordată guvernelor pentru a-și exprima preferințele politice prin intermediul cotelor de TVA pe care le aplic㔠- a spus Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.
Ce ar urma să se schimbe la flexibilitatea TVA
În prezent, statele membre pot aplica o cotă redusă de până la 5 % pentru două categorii distincte de produse din țara lor. O serie de state membre aplică, de asemenea, derogări specifice pentru cote și mai reduse.
Potrivit CE, în afară de o cotă de TVA standard de minimum 15 %, statele membre vor fi acum în măsură să instituie:
două cote reduse distincte, cuprinse între 5 % și cota standard aleasă de statul membru;
o scutire de TVA (sau „cotă zero”);
o cotă redusă stabilită între 0 % și cotele reduse.
Actuala listă complexă de bunuri și servicii cărora le pot fi aplicate cotele reduse ar fi eliminată și înlocuită cu o nouă listă de produse (cum ar fi armele, băuturile alcoolice, jocurile de noroc și tutunul), cărora li s-ar aplica întotdeauna cota standard de 15 % sau o cotă superioară.
Pentru a proteja veniturile publice, statele membre vor trebui, de asemenea, să se asigure că media ponderată a cotei de TVA este de cel puțin 12 %. Noul regim înseamnă, de asemenea, că toate bunurile care beneficiază în prezent de cote diferite față de cota standard pot continua să beneficieze de acestea - mai susșine Comisia Europeană.
Reducerea costurilor în materie de TVA pentru IMM-uri
Pe normele actuale, statele membre pot scuti de TVA vânzările întreprinderilor mici, cu condiția ca acestea să nu depășească o anumită cifră de afaceri anuală, care variază de la o țară la alta. IMM-urile în creștere își pierd accesul la măsurile de simplificare odată ce au depășit pragul de scutire. De asemenea, aceste scutiri sunt disponibile numai pentru întreprinderile naționale. Comisia crede că aceasta înseamnă că nu există condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile mici care își desfășoară activitatea în interiorul UE.
În timp ce actualele praguri de scutire ar rămâne valabile, propunerile de joi ar introduce:
un prag de venituri de 2 milioane EUR la nivel de UE sub care întreprinderile mici ar beneficia de măsuri de simplificare, indiferent dacă au fost sau nu deja scutite de TVA;
posibilitatea ca, în cazul tuturor întreprinderilor mici care se califică pentru scutirea de TVA, statele membre să le exonereze de obligațiile referitoare la identificare, la facturare, la contabilitate sau la declarații;
un prag al cifrei de afaceri de 100 000 EUR, care le-ar permite întreprinderilor care își desfășoară activitatea în mai mult de un stat membru să beneficieze de scutirea de TVA.
Aceste propuneri legislative vor fi transmise în continuare Parlamentului European și Comitetului Economic și Social European pentru consultare și Consiliului pentru adoptare. Modificările vor intra în vigoare numai atunci când va avea loc trecerea efectivă la regimul definitiv.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Întrebare oximoronică
Horoscopul zilei de 19.01.2018
Augustin Lazar, dupa raportul GRECO foarte critic la adresa Romaniei:
Va asigur ca in continuare vom fi consecventi in a apara ordinea de drept
Consiliul Concurentei a amendat cu 23,4 milioane lei 33 de companii si 4 asociatii de pe piata serviciilor de paza
GRECO, organismul anti-coruptie al Consiliului Europei, raport foarte critic la adresa Romaniei:
Global nesatisfacator
Ionel Arsene, presedintele CJ Neamt, retinut de procurorii DNA
pentru ca ar fi primit 100.000 de euro ca sa faca trafic de influenta
Fostul sef ANAF Gelu Diaconu semnaleaza ca o lege promulgata recent sterge obligatii fiscale pentru "smecheri"
din imobiliare care au construit "pe persoana fizica" cvartale de blocuri in cele mai luxoase zone ale tarii
Legile justitiei din Romania, subiect de dezbatere in Parlamentul European
. Liderul grupului Verzilor: "Suntem ingrijorati ca statul de drept in Romania este in pericol"/ Plus: Ce spune despre nominalizarea Vioricai Dancila in functia de prim-ministru
Ce justiţia botoşăneană politizează,
Curtea de Apel Suceava anulează
Ioan Rotundu
Voroneanul Pintilie Sava, victimă a abuzurilor poliţiştilor
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă