Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1742
De la 07 Ianuarie 2003
80623255
Statistica:

Numarul de pensionari a scăut î trimestrul al IV-lea 2013 cu 62.000 de persoane

  • 14 March 2014, 23:00
In trimestrul IV 2013, numarul mediu de pensionari a fost de 5,393 milioane persoane, in scadere cu 62.000 fata de acelasi trimestru al anului precedent, a transmis vineri Statistica intr-un comunicat. Pensia medie lunara a fost in trimestrul IV 2013 de 811 lei, mai mare cu 3,2% fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 0,4% fata de trimestrul III 2013, se mai arata in document. Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 87,0% in totalul celor de asigurari sociale.
Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 811 lei in trimestrul IV 2013, cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 350 de lei (650 lei in judetul Giurgiu fata de 1025 lei in Municipiul Bucuresti).
Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (72,8%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale.
Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii " anticipata si anticipata partial" au reprezentat 2,1%.ndicele pensiei medii reale pentru trimestrul IV 2013, fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale si indicele preturilor de consum a fost de 100,3%.
Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizatie sociala), in trimestrul IV 2013, a fost de 542.200 persoane, din care:
396.200 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 8,5% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;
146.000 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 26,8% din totalul acestora.
Lipsa unor politici in domeniul familial si criza au adus natalitatea din Romania la cote foarte joase. Pe termen scurt, decizia familiilor de a renunta sa mai faca copii este de inteles: e greu sa le asiguri un trai decent, dar pe termen lung ne va afecta prin subtierea fortei de munca si implicit a numarului de contribuabili la sistemul de pensii. Trebuie adaugat ca in toata Europa (cu 2-3 exceptii) asistam la o tendinta similara.
Indicele de fertilitate a scazut in cincisprezece tari europene - din 22 studiate si comparabile - este concluzia Institutului de demografie din Viena. Tendinta este observabila mai ales in tarile din sudul zonei euro.
Criza are un impact direct asupra natalitatii, care scade brusc in Grecia (1,43 copii la o femeie), in Portugalia (1,35), in Spania (1,36) si in Irlanda (2,05). Fenomen ingrijorator in Grecia, numarul avorturilor a crescut cu 50% in 2011. In Portugalia, numarul de nasteri a scazut in 2012 la 90 000, cota cea mai mica din ultimii 60 de ani.
Pana in 2004, se nasteau mai multi copii in mediul rural. Din 2004, mediul urban este cel care genereaza un spor al natalitatii cel mai ridicat. E drept, trebuie luat in calcul si numarul comunelor devenite orase (care au "mutat"nou-nascutii din rural in urban) si in mica masura, migratia interna. Mai observam ceva: in perioada crizei, natalitatea a crescut, ceea ce ar putea parea surprinzator. Numai ca nu e asa.
Popilaţoa de 65 ani si peste va avea o pondere din ce in ce mai mare, ajungand in 2060 sa reprezinte aproape 35% din populatie
Conform prognozei Comisiei Europene, proportia tinerilor (0-14 ani) va scadea in perioada 2010 - 2060 cu cca. 38%, iar proportia persoanelor active (15 - 64 ani) scade in aceeasi perioada tot cu cca. 38%. In schimb populatia de 65 ani si peste va avea o pondere din ce in ce mai mare, ajungand in 2060 sa reprezinte aproape 35% din populatie. Cresterea cea mai spectaculoasa va fi pe segmentul de peste 80 ani de ani care va fi mai numeros (13,3% din total populatie) decat copiii intre 0-14 ani (11,8% din total populatie).
In acelasi timp, problemele actuale din zona pietei muncii par sa fie persistente pe termen lung. Rata mica a ocuparii, sub media europeana, nu se va corecta in urmatoarele decenii. Mai mult, din estimarile Comisiei Europene, Romania este singura tara in care se prognozeaza pe termen lung o scadere a ratei de ocupare sub nivelul actual.
Rata de dependenta a sistemului public de pensii (raportul dintre numarul de pensionari de asigurari sociale de stat si numar total de contribuabili la sistem) pleaca de la un nivel defavorabil, de la 0,85 pensionari/ contribuabil in 2010, ajungand la 1,5 pensionari/contribuabil in 2060.
O alta problema este legata de situatia fiscala actuala a statului roman. Chiar daca are printre cele mai tinere populatii din Europa, Romania are un deficit imens la fondul public de pensii. In 2011, acesta a reprezentat 2,4% din PIB si aproape 56% din deficitul bugetului consolidat (Fig. 6). Pe partea de venituri, statul roman este un colector slab. Evaziunea fiscala la colectarea CAS este estimata la 3,3% din PIB5.
Subventiile de la bugetul consolidat sunt greu de acoperit in conditiile in care capacitatea administrativa este slaba iar pentru taxele generale, Romania colecteaza la buget in jur de 33% din PIB, in timp ce alte state europene colecteaza peste 50%
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Văd actuala situaţie din USL ca pe o separare de probă, într-un cuplu: mai luăm o pauză, să vezi ce rău este fără mine
Doua mitinguri sâmbătă la prânz in Bucureşti
PDL organizează un marş către sediul Guvernului, Mişcarea Populară protestează împotriva accizei la combustibil
Țurcanu către PSD/iști: ,, Numai mort scăpați de mine”
,, Neam de neamul lui nu o să mai fie la primărie. Să pună liniuţă şi o poză să îi rămână amintire pe viaţă”.
Miting de solidarizare cu Andrei Pleşu împotriva linşajului mediatic de la
19 tone de carne, retrase de pe piaţă, în urma controalelor din magazine
Zece persoane au fost arestate preventiv în acest caz
Averile ascunse de infractori pe numele rudelor vor putea fi confiscate şi în România
Locuinţă afectată de un incendiu
Hienele liberale s-adună pentru atac la Ţurcanu
Cadrele medicale din spitalele botoșănene trecute prin filtrul verificărilor psihologice și psihiatrice
Americanii cred că Vladimir Putin este un lider mai puternic decât Barack Obama
Reunificarea României – cea mai bună soluţie pentru a garanta securitatea Republicii Moldova
Ale cui sunt avioanele care zboară peste Republica Moldova?
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Eliberarea lui MM Stoica
Reţeta zilei: Pui cu usturoi la ceaun
Câteva românisme de ziua maghiarilor
Târg de nunți și artiști de renume la Uvertura Mall
Emisiune ”altfel” în Uvertura Mall
Botoşani: Piaţă agroalimentară puţin cunoscută de botoşăneni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă