Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
17794
De la 07 Ianuarie 2003
83647639

Statistica: Produsul intern brut în trimestrul I 2018 s-a menţinut,în termeni reali,

  • la acelaşi nivel cu cel înregistrat în trimestrul IV 2017
  • 15 May 2018, 23:00
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,0% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier, a anunțat marți Institutul Național de Statistică. Instituția a revizuit indicii de volum faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2017, publicată în comunicatul de presă nr. 84 din 5 aprilie 2018.
”Considerăm că în spatele decelerării economiei se află atât factorii interni cât și externi. Economia zonei euro a crescut cu 0,4% în primul trimestru al anului 2018, după episoade de temperaturi scăzute, greve și temeri legate de un conflict comercial SUA -China.
În al doilea rând, România a avut o vreme neobișnuit de rece în luna martie, ceea ce a afectat activitatea în comerțul cu amănuntul și în construcții. Cea de-a treia explicație este legată de un efect statistic și anume de o normalizare a ratelor trimestriale de creștere după o creștere puternică a PIB - alimentată de un stimul fiscal generos la începutul anului 2017. Privind în perspectivă, datorită revizuirii semnificative a seriei istorice a PIB-ului, am decis să revizuim prognoza creșterii PIB-ului pentru 2018”, a declarat pentru HotNews.ro Horia Braun, economistul șef al BCR.
INS inventariaza evolutia PIB in 5 cicluri: datele semnal, apoi datele provizorii (I), date provizorii (II), date-semidefinitive si in final, dupa circa doi ani, datele definitive. Comunicatul de marți reprezinta datele semnal, urmand ca in 7 iunie INS sa publice datele provizorii (I), din care vom afla mai multe detalii.
- rezultatele trimestrului I 2017, comparativ cu trimestrul IV 2016, au fost revizuite de la 102,0% la 102,4% ;
- rezultatele trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 101,7% la 101,6% ;
- rezultatele trimestrului III 2017, comparativ cu trimestrul II 2017, au fost revizuite de la 102,4% la 102,2%;
- rezultatele trimestrului IV 2017, comparativ cu trimestrul III 2017, au fost revizuite de la 100,5% la 100,3%.
Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile
”Ne așteptăm ca ritmul anual de creștere să scadă la 5,6% în primul trimestru din acest an, de la 6.7% în ultimul trimestru 2017” anunțaseră luni într-un raport, economiștii Unicredit.
BCR: Datorită revizuirii semnificative a seriei istorice a PIB-ului, am decis să revizuim prognoza creșterii PIB-ului pentru 2018
Economia românească a încetinit în primul trimestru al anului 2018. PIB-ul real a fost de 0% ~trimestru la trimestru și 4% în ritm anualizat, potrivit estimării semnal lansate în această dimineață de Institutul Național de Statistică. Previziunile noastre erau de 0%(trimestrial) și 4,7% an / an, în timp ce consensul pieței (Reuters) a fost mai optimist la 5,4% pe an. Institutul Național de Statistică nu a defalcat cifrele PIB-ului pe componente.
Încetinirea creșterii economice în trimestrul 1 al anului 2018 nu a fost o surpriză pentru noi, deoarece atât indicatorii lunari tari cât și cei moi indicau deja o activitate economică mai slabă. Indicatorul Sentimentului Economic a înregistrat o medie de 102,3 puncte în 1Q 2018, cel mai mic nivel din ultimii trei ani. Producția industrială, vânzările cu amănuntul și serviciile pentru populație și companii au fost mai slabe la începutul acestui an.
Considerăm că în spatele decelerării economiei românești se află atât factorii interni cât și externi. Economia zonei euro a crescut cu 0,4% în primul trimestru al anului 2018, după episoade de temperaturi scăzute, greve și temeri legate de un conflict comercial dintre SUA și partenerii săi. În al doilea rând, România a avut o vreme neobișnuit de rece în luna martie, ceea ce a afectat, probabil, activitatea în comerțul cu amănuntul și în construcții.
Cea de-a treia explicație a cifrelor publicate ast[zi de INS este legată de un efect statistic și anume de o normalizare a ratelor trimestriale de creștere după o creștere puternică a PIB - alimentată de un stimul fiscal generos la începutul anului 2017. Privind în perspectivă, datorită revizuirii semnificative a seriei istorice a PIB-ului, am decis să revizuim prognoza creșterii PIB-ului pentru 2018”, a declarat pentru HotNews.ro Horia Braun, economistul șef al BCR.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


AmCham Romania solicită autorităților menținerea Pilonului II de pensii private:
Iohannis, după întâlnirea cu Dăncilă:
Este necesar ca tensiunile pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu SUA, la nivelul UE și al NATO
Arbitrul telecom deține o sumă considerabilă de bani
și nu vreau ca prin acești bani să se facă centura la Brăila, ci să se întoarcă la industrie /Sper ca în toamnă să avem o strategie națională pentru tehnologia 5G
Bloomberg: Apogeul creşterii economiei în România, Ungaria, Polonia şi Cehia s-a încheiat.
Politicile monetare se înăspresc pe fondul inflaţiei
Gelu Voican Voiculescu, audiat la Parchetul General în dosarul Revoluţiei
Dragoș Pătraru, audiat la Comisia de cultură din Camera Deputaților:
Controlul editorial exercitat de noua conducere a TVR este total și insuportabil pentru jurnaliști
Grațiela Gavrilescu: Am luat conceptul de anticorupție și l-am transformat în ce?
În repercutarea dezvoltării!
DNA cere pedepse cu executare pentru Liviu Dragnea:
7 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu și 2 ani și 6 luni pentru fals
Horoscop zinic 16.05.2018
Bancul zilei: Tipic scotian
A murit Cristian Țopescu
Liviu Dragnea, speriat de "Ok Google".
Ce i-a apărut de fapt liderului PSD pe telefon
Forumul Judecătorilor anunță că se retrage de la lucrările Comisiei Iordache:
Sunt amendamente care plasează judecătorii și procurorii pe același nivel cu proxeneții și traficanții de carne vie, cu cămătarii și contrabandiștii
CSM: Nu am propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni,
cu atât mai puţin pentru abuz în serviciu în cazul funcţionarilor publici sau pentru
Răzvane, nu mai prosti lumea cu goangele lui Dragnea!
Ioan Rotundu
Manole blochează înfiinţarea unei mănăstiri în memoria Sf. Ioan Hozevitul
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă