Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24629
De la 07 Ianuarie 2003
122884696

Statistica a corectat avantul PIB din trimestrul al treilea, anuntand o crestere de 1,8% fata de trimestrul al doilea

  • 3 December 2014, 23:00
Statistica a revizuit din nou datele privind cresterea economica din trimestrul al treilea, "coborand" la 1,8% cresterea economiei din trimestrul al treilea fata de cel anterior. La mijlocul lunii trecute, cu numai doua zile inainte de turul al doilea al prezidentialelor, INS anuntase o crestere economica care a surprins toti analistii -de 1,9%, lucru speculat politic de premier ca o mare victorie. Revizuiri se produc si in alte tari, dar frecventa cu care acestea au loc in Romania lasa un semn de intrebare cu privire la calitatea datelor furnizate de Statistica. Reamintim ca fostul presedinte al Statisticii, Vergil Voineagu, a fost demis in ianuarie 2013 de catre Victor Ponta din cauza revizuirii in scadere a PIB-ului.
Citeste si Reactia economistilor sefi din banci la anuntul Statisticii, privind uriasa crestere economica din trimestrul al treilea: SURPRINDERE unanima. Se asteapta detaliile urmatoarelor comunicate ale INS
Premierul Ponta a cerut atunci secretarului general al Guvernului sa pregateasca schimbarea conducerii Institutului National de Statistica pentru "greseala grava" comisa in calcularea PIB pe 2011, aratand ca are nevoie ca la INS sa lucreze oameni pe care se poate baza.
BNR: Magnitudinea revizuirilor este mare, implicand un grad ridicat de incertitudine
Statistica a revizuit in repetate randuri cifrele privind cresterea economica, proces normal pana la un punct. Daca intri pe site-urile altor institute nationale de statistica, mai ales pe cel al Marii Britanii, vei observa ca revizuirile tind spre zero. De ce acolo se poate iar la noi nu?
Evolutia PIB a cunoscut revizuiri semnificative si variate ca directie si magnitudine, arata si BNR intr-un studiu destinat tocmai acestor revizuiri. De asemenea, se mai spune in studiu, au existat cazuri in care a fost schimbat si semnul ratei de crestere trimestriale anualizate: de exemplu, comunicatele initiale plasau cresterea economica pentru 2009 T3 intre -3 la suta si -2 la suta, insa cel mai recent comunicat (octombrie 2013) indica o crestere trimestriala de circa 4 la suta pentru acea perioada.
Cresterea trimestriala anualizata pentru 2009 T1, publicata pentru prima data in comunicatul din iunie 2009, a suferit revizuiri substantiale, luand valori intre aproximativ -23% (aferenta comunicatului din octombrie 2013) si aproximativ -11% (aferenta comunicatelor de pe parcursul anului 2012).
Astfel, magnitudinea revizuirilor este mare in valoare absoluta, dar si in raport cu nivelul efectiv al seriei de rate de crestere, implicand revizuiri caracterizate de abateri standard mari si, prin urmare, un grad ridicat de incertitudine. Suplimentar, revizuirile pot avea loc chiar si dupa o perioada indelungata de timp de la publicarea initiala, cum a fost cazul cresterii economice pentru 2005 T1. Referitor la directia revizuirilor, datele statistice initiale au fost, in general, reevaluate la valori mai mici in termeni absoluti (pozitive mai mici si negative mai mici), indicand o tendinta de netezire a ratelor de crestere
Ce spune comunicatul INS de miercuri:
"Produsul intern brut in trimestrul III 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,8%, comparativ cu trimestrul II 2014 . Fata de acelasi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,2% pe seria bruta si cu 3,0% pe seria ajustata sezonier. In primele noua luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelasi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria bruta si cu 3,1% pe seria ajustata sezonier. In urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010) si a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scazut in trimestrul II 2014 cu 0,4% fata de trimestrul I 2014 si a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,7% fata de trimestrul IV 2013.
Produsul intern brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul III 2014 a fost de 167,07 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali- cu 1,8% fata de trimestrul II 2014 si 3,0% fata de trimestrul III 2013. Produsul intern brut estimat pentru primele 9 luni ale anului 2014 a fost de 496,29 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali- cu 3,1% fata de perioada corespunzatoare din anul 2013.
Pe categorii de resurse, cele mai importante contributii la cresterea PIB in primele 9 luni din 2014 fata de acelasi interval din 2013 le-au avut:
- Industria (+1,3%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,2%;
- Informatiile si comunicatiile (+0,7%), cu o pondere de 5,2% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 15,3%.
Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,1% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%. Intermedierile financiare si asigurarile au avut, si ele, o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%) ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 2,8%.
Pe categorii de utilizari, cele mai importante contributii la cresterea Produsului intern brut in primele 9 luni ale anului 2014 le-au inregistrat:
- Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+3,0%), cu o pondere de 62,5% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 4,8%;
- Exportul net (+1,0%), consecinta a cresterii cu 8,1% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu cresterea mai redusa a volumulului importurilor de bunuri si servicii, cu 5,7%.
Ca urmare a scaderii semnificative a volumului formarii brute de capital fix cu 7,3%, aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -1,8%.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Cu subînţeles
Carnati picanti
Romania este printre tarile cu cea mai scumpa benzina din lume…
Transparency International: Romania, pe locul 69 din 175 in privinta coruptiei
Perchezitii la sedii Aribus din Germania, in urma unor suspiciuni de coruptie legate de contractele EADS cu Romania si Arabia Saudita
Portret de Presedinte la capat de mandat
Caderea cotatiei petrolului ar putea antrena un transfer imens de avutie
\Principalele efecte: Sustinerea economiilor Japoniei si Europei, a consumului american si probleme importante pentru Rusia, Iran si Venezuela
Românii şi „suferinţa la pompă”
Ioan Rotundu
Consiliul Fiscal, despre cea de-a treia rectificare bugetara
Seful IPJ Bistrita-Nasaud si doi subordonati, arestati preventiv pentru abuz in serviciu
ar fi musamalizat un accident in care a fost ranita grav o fetita de 8 ani
Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara Mircea Molot (PNL), audiat la DNA
El este acuzat de fapte de coruptie pentru favorizarea unei firme a ginerelui sau, dar si pentru conditionarea alocarii de bani catre o comuna in functie de votul la prezidentiale
Un grup de hackeri i-a spart contul de email principalului colaborator al ideologului rus Alexandr Dughin si a publicat o lista cu tinte din Romania
Printre acestea s-ar numara Dan Puric, Vasile Ernu, Mircea Dogaru, Ion Iliescu si Adrian Nastase
Botoşani/Darabani: O găselniţă popească de a stoarce bani de la creştini
Teatrul Vasilache vă invită la premieră
DNA: Deputatul Catalin Teodorescu, pus sub control judiciar
dupa ce solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a fost respinsa de plenul Camerei Deputatilor
Camera Deputaţilor: Mumă pentru PDL-ist, ciumă pentru UDMR-ist
Anunţ URBAN SERV
Banii pentru calamităţile de astă vară au ajuns doar par’ial la primării
Urban Serv pregătită pentru intervenţie
Fiscul nu vrea sa raspunda la cererile de informatii despre recuperarea prejudiciului din marile dosare
dupa mai mult de o luna de la formulare, HotNews.ro nu a primit niciun raspuns
Casa de marcat va avea jurnal electronic in loc de rola. Platitorii de taxe - premiati lunar prin loterie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog