Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ultima oră
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22438
De la 07 Ianuarie 2003
90819180
Stimulaţi cu nimicuri ieftine dar strălucitoare,

În zona Flămânzi, cetăţenii au votat după cum li s-au format reflexele

  • 27 November 2007, 23:00
Încercând să demonstreze faptul că între instinct şi raţional legătura este, de fapt, extrem de fragilă, savantul rus Pavlov a construit teoria reflexelor condiţionate folosind ca material de laborator propriul câine. După ce a fost făcut să saliveze, fiind hrănit de nenumărate ori în timp ce se aprindea o lumină sau era scărpinat pe spate, animalul a ajuns să-şi activeze papilele salivare doar la auzul zgomotului făcut de comutator, mintea sa de biet animal asociind automat aprinsul becului cu distribuirea hranei chiar şi când acesta lipsea. Asemenea câinelui lui Pavlov s-a comportat şi electoratul din oraşul Flămânzi care, momit cu zorzoanele împărţite cu dărnicie de tăticuţul Rebenciuc şi de şefuţul său cu patalama de doftor, pe nume Câmpanu, a votat ceea ce i-a fost dictat prin campania agresivă susţinută de PNL cu steguleţe, balonaşe, excursii la mănăstiri şi maşini cu megafoane electorale-cântătoare, adică tot cu un fel de scărpinat pe dos.
Deşi, din punct de vedere al personalităţilor care îşi vor disputa la anul primul fotoliu al primăriei, lupta politică locală ar fi trebuit să se dea între socialişti şi democraţi, PNL-ul, prin electoratul său manipulat, le-a suflat caimacul celor două partide tradiţionale, transformând laptele în zer şi smântâna în iaurt. Aşa se face că la Flămânzi, unde prezenţa la vot a fost puţin peste 32%, cele mai multe voturi europarlamentare au fost obţinute de PNL (cu 39,46% şi 834 de susţinători), urmat pe locul doi de PSD (cu 31,32% şi 662 de susţinători) şi PD (cu 29,2% şi 617 susţinători).
Din punct de vedere al ordinii şi disciplinei nu au fost semnalate incidente, singurul care şi-a dat oarecum în petec fiind un cetăţean din Poiana care, în incinta secţiei din cartierul său, a încercat să împartă materiale electorale ale Partidului Liberal. A fost atenţionat că se expune la o amendă consistentă, legea interzicând orice tendinţe de influenţare a alegătorilor în zilele prezenţelor la scrutin în interiorul secţiilor sau în exteriorul acestora.
Nu mai puţin interesant este faptul că trei poliţişti comunitari, angajaţi ai Primăriei Flămânzi, între care şi Gheorghe Şucaliuc, şeful acestora, au fost folosiţi ca membri în comisiile de votare deşi, datorită naturii meseriei, s-ar fi dovedit mai utili, cel puţini în acea zi, în altă parte, respectiv pe teren. “La noi s-a muncit cinstit, cu un mare efort uman”, ne-a spus liderul democraţilor din Flămânzi, consilierul Constantin Pitorac, “dar ceea ce ne-a dezavantajat la aceste alegeri a fost factorul financiar, faptul că omul simplu s-a lăsat influenţat de excursiile organizate la mănăstiri, de împărţirea unor brichete sau a unor ceasuri de masă cu simboluri liberale.”
Primarul Dumitru Micuţaru, noul preşedinte al Organizaţiei PSD Flămânzi şi cel de-al doilea învins al campaniei agresive desfăşurate de liberalii locali, nu a dorit să comenteze prea mult rezultatele înregistrate pe plan local, afirmând doar că “banii ai făcut de această dată jocurile şi chiar dacă procentajele au arătat altceva, din punct de vedere moral tot PSD-ul rămâne pe primul loc”.
La Copălău, unde primarul Mihai Baltă a reuşit să dea o veritabilă lovitură, oferind localnicilor ocazia de a obţine nişte bani frumoşi chiar în aceste zile, plantând usturoi pentru spaniolul care de vreo doi ani încoace tot promite că va dura în zonă cea mai mare fabrică pentru sortatul şi livratul acestui produs din Europa de Est, oamenii nu s-au bulucit la urme în proporţie mai mare de 30%.
În schimb, conştiincioşi, asemenea tăticilor lor comunişti, au pus mâna pe ştampile şi au votat în disperare PSD-ul, adunând pentru socialişti 477 de voturi, mult mai multe decât cele 203 ale liberalilor sau cele 189 ale democraţilor.
Comentariile vizavi de “deşteptarea românilor” sunt de prisos, la fel ca şi în cazul comunei Frumuşica unde, din cele 211 persoane care s-au prezentat la secţia de votare nr. 237, în majoritate au votat pentru Partidul Social Democrat, 36 pentru Partidul Democrat şi 35 pentru Partidul Naţional Liberal. În general, se poate afirma că electoratul, aşa puţin cât s-a prezentat la urne, a jucat după cum i s-a părut că sună muzica şi că stimulat cu nimicuri ieftine dar strălucitoare, a reuşit să saliveze eficace şi electoral pe buletinele de vot, asemenea câinelui savantului rus atunci când se aprindea lumina şi îi era scărpinată blăniţa dorsală. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Se va repeta, azi, episodul Zânel?
Ceva nu este în regulă, mă intrigă
Ioan Rotundu
Ţiganii pregătesc Ziua Internaţională a Drepturilor Omului
Rectificare importantă a bugetului CJ
Flutur vrea refacerea Alianţei DA
CNI va finanţa construcţia unei noi săli de sport în Botoşani
Termica mai dă la o parte o problemă gravă
Municipalitatea face primul pas spre Europa
Finanţare pentru reţeaua informatică a administraţiei publice locale
Lăcomia după câştig i-a adus o pagubă de 850 lei
Şi-a încercat norocul, dar… fatalitate
Felicia Mihai trebuia suspendată odată cu începerea anchetei
Peste 15 mii de fermieri şi-au umflat suprafeţele agricole
IŞJ va revizui deciziile de restructurare a reţelei şcolare
Andreea şi Petrişor, din nou pe primul loc în Mexic
Amalia, Corina şi Cristian concurează la “Dansez pentru tine”
Predarea preşedinţiei Conferinţei Ministeriale a Francofoniei
Da la om la om
Concurs între filialele de nevăzători
Horoscop
Femeia contrariată
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 29 noiembrie
Românul şi post electoralele
Consilierii judeţeni au decis soarta Feliciei Mihai
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă