Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
34247
De la 07 Ianuarie 2003
81889212
Studiu GFK:

Ca să ţină pasul cu celelalte bţări europene, România are nevoie de o serie de reforme

  • 22 October 2013, 23:00
In intreaga Europa se raspandeste speranta ca punctul critic al crizei a fost depasit, si ca economia a inceput, treptat, sa se redreseze. In cel de al doilea trimestru unele tari au inregistrat o crestere considerabila in anumite sectoare, in timp ce altele au inregistrat cel putin o incetinire semnificativa a tendintei descendente. Acestea sunt concluziile studiului GfK Climatul de consum Europa, care ofera o privire de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economiei si veniturile, precum si a dorintei de cumparare in randul consumatorilor din 14 tari europene.
Incepand cu al doilea trimestru, a crescut speranta ca criza financiara a trecut de faza critica. Economia UE a inregistrat din nou o usoara crestere, de 0,4%, fata de trimestrul anterior. Franta, Germania, Portugalia si Regatul Unit, cu toate au inregistrat, in parte, cresteri considerabile.
Economiile spaniola si italiana par de asemenea sa isi fi revenit usor, cu toate ca continua panta descendenta. In Franta deficitul de comert extern a disparut, iar Grecia a reusit chiar sa prezinte un buget pozitiv. In Portugalia, numarul somerilor a scazut din nou, pentru prima data in doi ani.
Exista o serie de motive pentru aceasta redresare din Europa. Exportatorii beneficiaza de cresterea globala modesta. In unele tari, consumatorii sunt tot mai pregatiti sa cheltuiasca din nou mai multi bani. Politica se distanteaza putin mai clar de calea stricta a austeritatii care a avut un impact negativ asupra economiilor nationale. In special in tarile afectate de criza din sud, turismul a contribuit la imbunatatirea situatiei.
In vara, UE a inregistrat prima sa scadere in ceea ce priveste numarul total al somerilor. Rata continua insa sa se mentina la 11 procente. Ca urmare, nu se intrevede deocamdata o inversare reala a situatiei de pe piata muncii. Se anticipeaza de fapt ca in anul care urmeaza si mai multi oameni sa devina din nou someri. O scadere semnificativa a numarului de someri este preconizata de abia in 2015. Cu toate acestea, expertii nu anticipeaza ca nivelul dinainte de criza sa fie atins pe termen mediu.
Imprumuturile bancare continua si ele sa se situeze la un nivel extrem de coborat. Iar impulsul dat de cresterea slaba, care probabil se va accelera in lunile care urmeaza, este cu siguranta insuficient pentru a opri cresterea continua a muntelui de datorii ale tarilor UE.
Romania: reforma calificarilor profesionale urmareste asigurarea de specialisti Pentru 2013, toti expertii anticipeaza o usoara inviorare a economiei romanesti, pana in prezent extrem de slaba. Previziunile privind aceasta ameliorare variaza intre 1,6 procente si 2,0 procente. In perioada 2014 - 2016, se anticipeaza ca economia Romaniei va cunoaste o crestere cuprinsa intre 2,7 procente si 4,3 procente. Conform estimarilor actuale, PIB a crescut cu 0,5 procente in trimestrul al doilea. Cadrul economic general este favorabil: datoria nationala este in jur de 34 procente, deficitul bugetar in jur de 2,5 procente, iar somajul se situeaza la circa 7 procente.
Cu toate acestea, Romania are inca nevoie de o serie de reforme pentru a putea tine pasul, pe termen lung, cu celelalte tari europene. Foarte multe companii continua sa ramana in proprietatea statului. Sperantele de continuare a privatizarii au fost risipite in repetate randuri, in special in industria chimica, minerit si transporturi. In plus, inca mai exista probleme legate de sistemul judiciar si de piata neagra. Invitatiile la licitatii prezinta foarte adesea neregularitati, iar guvernul trebuie sa isi imbunatateasca comportamentul de plata, care, in unele domenii, este deficitar.
Consumul privat joaca un rol tot mai important in Romania. Venitul real este in crestere. In regiunea centrala a Romaniei, de exemplu, exista zone unde rata somajului este aproape zero. Sectorul inca slab al formarii profesionale a fost recent reformat. Dupa 1989, la nivelul intregii tari, s-a investit extrem de putin in acest sector, insa acum exista o noua legislatie, pe baza careia calificarile profesionale pot fi complet remodelate.
Este vorba aici de calificarile practice. Obiectivul este satisfacerea cererii de pe pietele de munca locale printr-o colaborare stransa cu institutiile comerciale si de stat. Se urmareste garantarea disponibilitatii de profesionisti calificati si, in acelasi timp, asigurarea unor perspective de cariera bune pentru tineri. Acest pas este esential, mai ales daca tinem seama de rata ridicata a somajului din randul tinerilor.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Reîncarnarea lui Ion
Gastronomie: Ardei umpluţi cu salată de varză pentru iarnă
Răzbunare cu foc la Vlăsineşti
Bărbat decedat în beciul casei, scos de pompieri
Victor Ponta prostit din nou după numai câteva zile de la întâlnirea cu primul ministru sârb
* Victor Ponta: România, ca vecin şi ca prieten, va sprijini integrarea europeană a Serbiei
Peste 300 de elefanţi au fost otrăviţi de braconieri cu cianură, în Zimbabwe
Ion Iliescu citează greşit din Eminescu, referindu-se la Roşia Montană
Brunei introduce Sharia, legea islamică, care se va aplica însă doar musulmanilor
CNA i-a închis pentru a treia oară OTV-ul lui Dan Diaconescu
Nu doar politicul este de vină pentru eşecul programului CEO privat la stat
Victor Ponta a jucat baschet cu Ghiţă Mureşan, in SUA
Gruia Stoiica va primi cele 30 milioane de euro de la Ministerul Transporturilor
Liviu Dragnea, speriat de spusele unui şef de serviciu secret, iese la atac
Preafericitul Daniel dă cu toiagul în Turism
Ioan Rotundu
Botoşani: Patronii ameninţaţi prin scrisori să dea bani la buget
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă