Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6624
De la 07 Ianuarie 2003
122578563

Sub blestemul miturilor

  • 26 March 2008, 23:00
Fiecare tara are politicienii pe care ii merita. Asa se spune si asa e firesc intr-o tara unde functioneaza democratia. Cei propusi pe liste apartin poporului respectiv. Si la noi se intampla la fel dar, daca print-o “minune” politicienii imbratiseaza ideii novatoare, dorind chiar binele tarii, sunt respinsi pentru ca nu ofera “alegatorului” micul si berea de rigoare ci propun munca si seriozitate.
Se pare ca aceasta atitudine vine din adancul vremurilor. Cu totii am invatat inainte de 1989 ca, in literatura romana exista patru mituri care ar sintetiza gandirea romanului. Atunci in anormalitate erau predate si inoculate ca modele de urmat. Din pacate multi romani le-au luat ca modele. Azi, vizionandu-le la rece s-ar parea ca multe dezastre, de la ele ni se trag. Sa le luam pe rand: Mitul Mioritei, in care oaia e mai desteapta, cu mai multa initiativa si spirit de conservare decat omul. Atitudinea “baciului moldovan” e aceeasi peste secole. Transferand in politica, alegatorul se lasa mintit la alegeri, furat dupa aceea, stie ca nu este in regula, dar nu doreste sa intreprinda nimic pentru binele sau. Altfel spus, spiritul de turma, mioritic functioneaza. Turma ii respinge pe ce ce sunt altfel, acceptandu-i doar daca sunt ciobani adica“conducatori”. Si de aici tatuci gen Carol II, Antonescu, Dej, Ceausescu, Iliescu si Altul. Si se vorbieste de subsidiaritate.
Mitul Dochiei pe care respectandu-l romanii au indurate cincizei si ceva de ani de frig in buncarele de beton ale comunisnului secolului XX si pesedismului secolului XXI in speranta ca va veni primavara si natura va renaste. Natura renaste intr-adevar dar spitalele sunt pline de oameni cu afectiuni reumatice ce ii fac inapti de munca si pentru tratarea carora se cheltuie bani multi. Mitul Zburatorului care e mai de actualitate ca oricand, tinerele fete visand ca va veni un personaj cu Rolls sau Bentley care o va face fericita, adica ii va permita sa ciuguleasca cateva firmituri din avere contra unei “iubiri” de vis. Sau macar unul cu o casa de discuri care dintr-o nimeni sa o transforme intr-o Ileana (Lazariuc sau Cosanzeana). Sunt doar cateva care reusesc dar din pacate acestea devin un asa-zis model ce nu are nimic in comun cu dragostea, cu moralitatea cu inocenta.
In fine Mitul Mesterului Manole. In perioada comunista a fost cu mult success aplicat in doua moduri. Unu, a venit un Negru Voda(sau mai bine zis Rosu Voda) si a vrut sa faca un palat ( al poporului) pentru care nu nu a construit ci a daramat biserici si manastire, si a aplicat mitul in sens invers: noaptea surpa alte case iar ziua isi construia palatul. Pacat ca nu si-a zidit si consoarta in el. Poate era mai bine pentru toti. Si din nou romanii au dus povara mitului stand flamanzi si in frig, muncind in concentrare pentru indeplinirea visului lui voda. Al doilea mod a fost mai pragmatic in sensul ca se mai surpau ziduri noaptea pentru ca cimentul ce trebuia pus in ele lua alte cai. Si azi se aplica mitul acesta la sosele si chiar daca acolo sunt banii nostri, tot acolo raman uneori rotile si chiar oasele unora, jertfa mitului.
Daca mai adaugam si mitul nou al comunismului, al bunastarii fara munca, mit care a transformat un popor de oameni liberi, muncitori, cu respect si frica de Dumnezeu cu dragoste de frumos ce vetuia intr-o tara europeana la propriu, intr-o populatie total la cheremul statului si a unui dictator, populatie care se facea ca munceste, care a uitat de divinitate, pentru care cultura era cult al personalitatii intr-o Etiopie a Europei, nu trebuie sa gandim mult pentru a vedea de ce ne aflam in situatia de azi.
Cand romanii vor uita de mituri si vor incerca sa fie mai”nemti” vom fi si noi luati in serios ca popor. Din fericire, cum tot mai multi vad ce inseamna lumea reala mai exista speranta. Trebuie insa sa muncim mult pentru asta. (Prof. Dr. Cornel Furtună)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tiprigan îl şantajează pe primarul Flutur
Profesori care se umilesc şi-şi caldă demnitatea în picioare
(E)vanghelizarea primăriilor
Ioan Rotundu
Amendaţi pentru consum de alcool şi tulburarea liniştii publice
Luptătorii Ninja din “Raven” îşi caută răzbunarea
Legendele Hollywood-ului sunt la Pro Cinema
Comentariul comentariilor (LXXXIV)
(Ioan Rotundu)
Bătut de carabinieri şi arestat la domiciliu fără probe
Proteste româneşti împotriva stemei revizioniste la Covasna
Romanii, stigmatizaţi la Londra
De ce nu mai vor românii canadieni să se întoarcă în România
Adeverinţă de conformitate pentru români din Italia
Românii din Bucovina îşi comemorează martirii ucişi de regimul stalinist
Basarabenii ar putea trece Prutul fără vize
Micuţul Robert a întâlnit-o pe Sofia Vicoveanca
Roxana Ciuhulescu vorbeşte despre maternitate
Paradisul rusesc
Horoscop
Program TELE'M Botoşani, joi, 27 noiembrie
Este stundentă şi vrea să muncească... chiar şi pe gratis
Lupul moralist, oamenii politici şi DNA-ul
Definiţia parlamentarului dată de senatorul Ţâbuleac
Muzeul de Etnografie rămâne în chirie
proprietarul Mihalcea are şi clădirea şi banii
Parlamentarii vor să împartă judeţul în colegii, dar nu ştiu câte
O nouă găselniţă a la Egner: aglomerarea urbană
Cere preoţilor să se auto-exorcizeze de satana politică
Nu s-au înţeles de la semnul electoral
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog