Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9230
De la 07 Ianuarie 2003
85308773

Sub conducerea ministrului UDMR Korodi, România umilită la Zaragoza

  • 24 June 2008, 23:00
Unul dintre obiectivele UDMR-ului si ale lobbyului maghiar in general este si distrugerea imaginii Romaniei in strainatate. De la minciunile privind nerespectarea drepturilor minoritatii maghiare pana la minciunile privind istoria romanilor nimic nu a lipsit din arsenalul dezinformarii si al razboiului imagologic pe care lobbyul maghiar il duce impotriva Romaniei.
Prezenta in aproape toate guvernele de dupa 1989 a dat si mai multe instrumente partidului etnic maghiar pentru a lovi in statul roman si in interesele romanesti in lume.
Un exemplu al unei astfel de actiuni este reliefat in materialul realizat de colegii nostrii de la ZIUA si pe care Romanian Global News il prezinta in continuare.
Rusinea de la Zaragoza
Expozitia mondiala inaugurata la 1 iunie are 104 pavilioane deschise si unul inchis, cel al Romaniei . Ministerul Mediului condus de Attila Korodi n-a reusit nici acum sa amenajeze pavilionul romanesc cu toate ca are la dispozitie cinci milioane de euro.
Birocratii si guvernantii au reusit sa compromita Romania inca o data. Locul rusinii este Zaragoza, Spania, unde se organizeaza Expozitia Internationala 2008, cu tematica "Apa si dezvoltarea durabila". Sunt prezente 105 natiuni, de la marile puteri, pana la Vatican sau atolii din Pacific, care detin pavilioane nationale puse la dispozitie de catre organizatori.
La inaugurarea Expozitiei de catre regele Juan Carlos al Spaniei, pe 13 iunie, singurul pavilion care avea obloanele trase a fost cel romanesc. Ministerul Mediului, responsabil pentru reprezentarea Romaniei la Expo 2008, desi are un buget de cinci milioane de euro, organizeaza si acum licitatii pentru amenajarea pavilionului romanesc, desi expozitia s-a deschis inca de la 1 iunie pentru presa si autoritati, pe 13 fiind deschiderea pentru public.
Ministerul Mediului a reusit sa obtina inca din iulie 2007 cele cinci milioane euro pentru participarea Romaniei la Zaragoza. Cu toate acestea, s-ar putea ca pavilionul romanesc sa fie gata la finalul expozitiei. Pe 10 iulie, potrivit organizatorilor spanioli, va fi ziua Romaniei. Cu aceasta ocazie sunt asteptati Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Daca pavilionul romanesc nu va fi gata pana la aceasta data, presedintele si premierul ar putea sa ofere cupe de sampanie invitatilor si sa tina discursuri la bufetul Expozitiei. Poate asa vor simti pe pielea lor rusinea celor peste 1000 de muncitori romani care au lucrat pe santierul expozitiei si care au devenit tinta bascaliei generale din cauza pavilionului romanesc. Ar mai fi de cercetat de catre DNA si Curtea de Conturi motivul pentru care amenajarea unui pavilion de 400 mp costa 4.900.000 euro.
Daca se vrea se poate
In anul 2005, Expozitia Internationala a fost organizata la Aichi, Japonia si a fost un succes deosebit pentru participarea romaneasca. Peste doua milioane de vizitatori au trecut pragul pavilionului nostru. Publicul japonez s-a inghesuit sa-i vada pe artistii care au dat reprezentatii, de la corul Madrigal si corul de copii Allegretto pana la naistul Nicolae Voiculet, formatia Holograf sau Orchestra Nationala Radio. La cele trei seminarii pe teme economice organizate de delegatia Romaniei au participat peste 180 de oameni de afaceri reprezentand principalele corporatii japoneze. Vizitatorii au putut gusta din sarmale, mititei si alte specialitati romanesti la restaurantul din incinta. Romania a fost permanent in centrul atentiei prin crearea de numeroase evenimente. Pavilionul a avut un concept creativ, conceptia arhitecturala apartinand lui Dorin Stefan, iar scenografia Doinei Levinta. Expozitia de la Aichi a fost vizitata de presedintele Basescu si o delegatie de ministri, care au felicitat organizatorii romani. Deosebirea este ca la Expo Aichi organizatorul participarii romanesti a fost Ministerul Afacerilor Externe, iar la Expo Zaragoza responsabilitatea apartine Ministerului Mediului. La Zaragoza sunt asteptati 6-8 milioane de vizitatori din care minim cinci milioane de turisti straini. Tematica principala a pavilionului romanesc ar urma sa fie promovarea Deltei Dunarii.
Jaf pe bani publici
Ministerul nu urmareste nici in prezent lucrarile si nu are diriginte de santier la fata locului. Pentru ca expozitia deja a inceput, costul pe ora al unei macarale a crescut de la 100 la 1000 euro pe ora, iar alimentarea cu energie a pavilionului, inclusiv tabloul electric, a crescut de la 20.000 la 110.000 euro. AMP a organizat abia pe 19 iunie licitatia pentru albume fotografice si CD-uri, iar marfa va fi livrata in 25 de zile de la semnarea contractului, desi regele Juan Carlos a inaugurat expozitia pe 13 iunie. Sistemul de echipamente video, sunet, lumini, tv, costa enorm, circa 5,5 milioane RON. Si aceasta licitatie este dubioasa, pentru ca anuntul de participare este din martie iar anuntul de atribuire s-a publicat abia pe 9 iunie 2008. AMP a inchiriat 17 apartamente la Zaragoza pe toata durata expozitiei ca sa aiba unde sta reprezentantii ministerului. Pe websitul proprietarului apartamentelor chiria este de 200 euro/zi. AMP vrea sa angajeze si hostess, niste fete care sa intampine vizitatorii, contra sumei de 3000 euro/persoana/luna plus casa si masa.
Tender a reziliat contractul
Lucrarea a fost atribuita Grupului Imobiliar Trustee SA, unde actionari sunt Tiberiu Tender, fratele magnatului banatean Ovidiu Tender si Tender SA, persoana juridica. Aceasta firma figureaza pe lista datornicilor la 30.09.2007 publicata de Ministerul Finantelor si se afla in executare silita.
Daca nu si-a platit datoriile catre fisc la data atribuirii contractului pentru Zaragoza, atunci avem de-a face cu o incalcare a legii, care interzice contractarea de lucrari cu datornicii la bugetul statului. Firma lui Tender a semnat contractul pe 5.05.2008, urmand sa finalizeze lucrarile la 5.06.2008. Grupul Imobiliar Trustee nu a lucrat nimic, iar contractul a fost reziliat cu acordul partilor, ceea ce inseamna ca nu s-au platit penalitati. Constructorul este acoperit pentru ca Ministerul nu a reusit sa obtina avizul pentru proiect de la autoritatile spaniole, iar Tender a refuzat sa lucreze fara aviz. In disperare de cauza, AMP a incredintat lucrarea de la Zaragoza firmei Flora din comuna Bahnea, jud. Mures, o firma mica de prelucrarea lemnului. Singura calitate a firmei in ochii ministrului Korodi a fost aceea ca reprezentantul Flora, un anume Jager, este etnic maghiar.
Romanii din Spania sunt revoltaţi
Situatia pavilionului romanesc a starnit indignarea romanilor din Spania care protesteaza pe toate forumurile. Unul dintre cei 1000 de muncitori romani care au lucrat pe santierul expozitiei spune ca romanii de pe santier ar fi vrut sa lucreze ca voluntari la pavilionul romanesc numai ca sa nu mai fie tinta bascaliei colegilor de alte nationalitati.
Iata ce scria alt roman: "Lucrez in Spania la expo, dar Romania doarme. Rusine... ma gandesc ca Romania nu a aflat inca, ca este invitata la o expozitie internationala... In dreapta standului Romaniei se afla standul Croatiei iar in stanga Vatican. La ei este frumos dar la noi... vorba unui prieten, sacalii si bufnitele si-au facut expozitie. Rade lumea de noi, fratilor".
Eleonora scria ca cei care administreaza milioanele de euro alocate pentru Zaragoza se gandesc cum sa-i foloseasca mai bine in scopuri personale. "Pe ei nu ii intereseaza imaginea Romaniei, ci numai ceea ce pun in buzunarul lor!"
Ana R. scria la 28 mai: "Pavilionul reprezentantei Romaniei mai mult ca sigur ca o sa ramana gol. Au avut la dispozitie 6 luni in care pavilionul putea sa fie gata de 10 ori daca se mobilizau si daca doreau cu adevarat sa mergem cu ceva interesant la Zaragoza... Cu cele 4,5 milioane euro alocate pentru expozitie puteam sa mergem cu ceva interesant. Imi este foarte greu sa o spun dar asta e... nu o sa se schimbe nimic asta e clar. Nu ne ramane decat sa murim de rusine si data viitoare cand mai plecam in tari straine sa spunem ca suntem din alta tara".
Batjocura de cinci milioane de euro
Guvernul Tariceanu a incredintat participarea Romaniei la Expo 2008 Zaragoza Ministerului Mediului, probabil pe considerentul ca tematica sugerata de ONU, "Apa si dezvoltarea durabila" este de resortul Ministerului Mediului. Astfel s-a renuntat la participarea MAE, iar Ministerul Mediului s-a vazut cu 4,9 milioane euro pe care sa-i cheltuie dupa plac.
Desi Ministerul Mediului a obtinut banii in iulie 2007, s-a apucat de treaba abia in ianuarie 2008, cand a devenit operationala Autoritatea de Management a Proiectului (AMP). Attila Korodi, ministrul Mediului, l-a avansat pe seful sau de cabinet, Daniel Popescu, in functia de Comisar General pentru Expo Zaragoza, cu rang de secretar de stat. Spaniolii au pus la dispozitia Romaniei un pavilion de circa 400 mp cu titlu gratuit, romanii urmand doar sa-l amenajeze, iar dupa inchiderea expozitiei sa-l aduca la stadiul initial. AMP a organizat licitatia pentru amenajarea pavilionului pe perioada summitului NATO, cand accesul a fost interzis in zona Pietei Constitutiei, unde se afla sediul Ministerului Mediului. Din acest motiv cei care au dorit sa cumpere caietul de sarcini pentru licitatie au fost impiedicati de catre fortele de ordine sa patrunda in zona.
George Scarlat, ZIUA
(Titlul apartine Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


La furat de europaleţi
Pirateria auto are girul Justiţiei
Campania naţional㠄Paşaportul anticorupţie”
Laura Cosoi şi Smiley - cuplu şi în film
Ziua învăţătorului şi Congresul naţional al învăţătorilor.
Smirnov va fi “rugat” să nu se opună reintegrării cu Moldova
Horoscop
Consolarea soţului
Comentariul comentariilor (CXLIV)
(Ioan Rotundu)
Este dispus să lucreze peste program
Avem un sistem electoral viciat
Ioan Rotundu
Sorescu îşi face încălzirea pentru scaunul de prefect
Spaţiile Protect Plant scoase la „strigare”
Societatea Dany Ema – o piază rea pentru Prefectura Botoşani
Ţiganii vor ajutor social, dar fără să presteze vreo muncă
Provocare pentru tinerii dornici să studieze la mare
Ţiganii au compromis recrearea pe lacul din Parcul „Eminescu”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă