Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6294
De la 07 Ianuarie 2003
113036302

Suliţa/Botoşani: Drumul incompetenţei proiectantului Miriţă - Nimigean

  • Ioan Rotundu
  • 28 August 2013, 23:00
Catinca Maxim locuieşte în cătunul Cordun al satului Dracşani din comuna Suliţa şi are respectabila vârstă de 85 de ani. Până în anul 2010 viaţa ei sa s-a derulat fără evenimente deosebite. Din acel an totul avea să se schimbe din cauza unui drum modernizat iar viaţa sa să devină un calvar.
În anul 2007, primarul comunei Suliţa, Costinel Ciuboptaru, avea să obţină bani de la SAPARD şi să modernizeze drumul care porneşte din centrul satului Dracşani până la marginea cătunului Cordun.
Proiectarea modernizării avea să fie realizată de PFA Miriţă-Nimigean. Cei doi proiectanţi n-au calculat corect dimensiunea tuburilor de la un pod iar de atunci, când plouă, apele adunate de pe versanţi nu mai pot trece pe sub pod şi se adună în curtea Catincăi Maxim inundând-o.
Degeaba s-a plâns femeia primarului Ciubotaru, degeaba s-au plâns locuitorii din zonă care sunt şi ei inundaţi de apele mâloase venite de pe versanţii, primarul n-a rezolvat problema.
Locuinţa bătrânei Maxim a fost inundată prima oară în vara lui 2010. Apa i-a intrat în casa construită din paiantă. Feciorul său, Ionel Maxim, inginer constructor proiectant şi expert judiciar în domeniu la Tribunalul Botoşani l-a avertiza pe p0rimarul Ciubotaru de consecinţele subdimensionării podului încă din faza de execuţie. În loc ca ca primarul să ceară proiectantului să schimbe soluţia, a dat undă verde executantului Tehnic Asist SA Botoşani să construiască podul.
De la prima inundaţie, feciorul bătrânei s-a adresat Prefecturii, Consiliului Judeţean Botoşani, Inspecţiei de Stat în Construcţii şi primarului Ciubotaru pentru a se lua măsuri de rezolvare a problemei prin construcţia unui nou pod şi totodată mama sa să fie despăgubită pentru inundaţiile suportate.
Nimeni n-a mişcat nici un deget, aşa că apele au mai năvălit odată în casa femeii în vara lui 2012. În această vară casa i-a fost inundată de două ori. Ultima inundaţie din luna iulie a adus în casa femeii un strat de apă de 35 cm. Singură în casă, femeia rostea tatăl nostru şi se ruga la Dumnezeu să n-o înece. Era în plină noapte, pe la ora 01.30, iar primarul şi cei de la ISU stăteau în stradă şi aşteptau să se retragă apele.
Femeia a fost salvată de nişte vecini care au intrat prin apă până în casă şi au salvat-o de la înec. Mai ales că femeia se deplasează numai în cârje. Au dus-o la un vecin.
Oamenii din zona Cordunului sunt revoltaţi pe primarul care n-a luat măsuri de rezolvare a problemei. Ionel Maxim, fiul bătrânei, se luptă cu p0rimarul să-i dea toate materialele de construcţie cuvenite ca sinistrat pentru a ridica o casă nouă. Iarna bate la uşă dar primarul nu i-a pus la dispoziţie toate materialele.
Ciudat mai este şi un alt aspect. Normal bar fi fost ca beneficiarul lucrării, adică Primăria Suliţa, să se fi îndreptat asupra proiectantului şi să-i ceară daune. Numai că proiectantul Miriţă este soţul Silviei Miriţă, inginer propiectamnt în cadrul Consiliului Judeţean Botoşani. Avem dovada unei cumetrii de afaceri pe banii p0ublici fără ca vinovaţii să nfie traşi la răspundere.
Primarul Ciubotaru susţine că are un nou proiect de pod dar n-are bani să înceapă lucrarea. Aşa că, o nouă p0loaie torenţială se va solda cu o nouă inundaţie iar casa Catincăi Maxim, construită din paiantă, care aba se mai ţine pe picioare. În caz de o nenorocire cine va răspunde?
Probabil că nimeni dintre cei vinovaţi. Sunt prea bine ancoraţi în cârdăşia afacerilor ca să poată fi traşi la răspundere.
Reportajul realizat la Lumea lou’ Rotundu va fi difuzat pe Tele’M Botoşani sâmbătă, ora 19.00. Vă invit să urmăriţi drama Catincăi Maxim, femeie la vârsta de 85 de ani, abandonată de autorităţile statului puhoaielor ce vin de pe dealuri sau curg din cer.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dresoarea şi directorul de circ
Politica ipocriziei sănătăţi noastre la Spitalul judeţean
Un nou magazin la Uvertura Mall
Începe tabăra de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă
Guvernul aprobă exploatarea perimetrului Roşia Montana
Guvernul a aprobat Ordonanţa de încasarea impozitelor agricole de Primarii
Merkel: Grecia nu ar fi trebuit să fie primită niciodată în zona euro
Băsescu nu acceptă intervenţii din afara României care să ne spună cum să ne organizam administrativ-teritorial
Răspunsul sfidător al Ministerului Finanţelor în scandalul ajutoarelor de minimis
Marea răfuială a lui Portariuc
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă