Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Aniversări
Comentarii
Publicitate
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
6910
De la 07 Ianuarie 2003
68448661

Suntem ceea ce mâncăm

  • 29 February 2008, 23:00
“Minte sănătoasă în corp sănătos” este dictonul la care mulţi elevi au recurs pentru a începe redactarea unui eseu cu tema propusă de noi: SUNTEM CEEA CE MÂNCĂM: FAST-FOOD VS. MÂNCARE TRADIŢIONALĂ.
Am supus intenţionat unei dispute mâncarea pe care o cunoaştem, cea gătită în casă şi mâncarea executată rapid, după reţete internaţionale, servită în oraş. Demersul nostru şi-a atins scopul, pentru că în acest fel am putut primi ideile celor mici despre alimentaţie, despre cum sunt influenţaţi de ceea ce mănâncă şi despre cât de important este pentru ei să respecte sau să încalce „regulile celor mari”, aşa cum le numesc.
Fiind un subiect atât de complex, am primit – cum era de aşteptat – eseuri care susţin cauza mâncărurilor rapide, ale epocii noastre, epoca vitezei, dar şi lucrări frumos gândite despre reţetele bunicii, despre gustul inconfundabil de mâncare gătită acasă.
Iată de ce, luna aceasta, în mod deosebit, vom premia două eseuri. Este vorba despre lucrarea orădeanului Tudor Ursente, elev în clasa a X-a, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi eseul Danei Moldovan, elevă în clasa a VIII-a a Colegiului Economic “Emanuil Gojdu” din Hunedoara. Cele două lucrări – care pot fi găsite pe site-ul instituţiei, pe pagina ANPC Junior – reprezintă confirmarea faptului că părerile generaţiei tinere sunt împărţite, fiecare având propriile argumente. Dacă primul eseu vorbeşte despre fast-food ca despre „sinonimul generaţiei tinere”, cel de-al doilea condamnă vehement această alegere, îndemnând la consumul preparatelor tradiţionale, al mâncărurilor gătite în casă. Înţelegem, o dată în plus, faptul că educaţia tânărului consumator este deosebit de importantă, în condiţiile în care discutăm tot mai mult în ultimii ani despre provocările generaţiei de mâine, despre cum o formăm şi cum o pregătim pentru viitor. Alimentaţia reprezintă unul dintre factorii definitorii ai acesteia.
ANPC susţine, cu fiecare ocazie, ideea educării tânărului consumator, a învăţării efective a actului de cumpărare, în special a produselor alimentare. Astfel, citirea etichetei devine un imperativ care, va duce, în timp, la o obişnuinţă sănătoasă şi un comportament firesc, de natură să protejeze cumpărătorul de produse care îi pot afecta sănătatea.
Premierea câştigătorilor lunii februarie ai concursului de eseuri organizat în cadrul programului naţional ANPC Junior, Dana Moldovan şi Tudor Ursente, se va face în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor invită toţi tinerii interesaţi să-şi prezinte, sub forma unui eseu, ideile despre protecţia consumatorilor, să ne trimită lucrările până pe data de 25 martie 2008. Tema lunii martie este „Eticheta, cartea de vizită a produselor”.
(Comunicat de presa ANPC)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Vrea Sorescu să fie un prefect jucător?
Ioan Rotundu
Oprişanu repetă controlul la cabinetele stomatologice
Aparat performant la radiologie
Comentariul comentariilor (LXIII)
(Ioan Rotundu)
Comisarii de mediu vor sta mai mult prin birouri
Crede că a obţinut de la Preafericitul Daniel înfiinţarea Episcopiei Botoşani
A obţinut girul pedeliştilor pentru un nou mandat la Primăria Dorohoi
Câmpanu se „îmbată” cu ideea votului uninominal
Interes crescut pentru reabilitarea termică a blocurilor
Femeile pedeliste vor să ofere mărţişoare „oftalmologice”
Hărţile de risc, o necesitate pentru primarii botoşăneni
Au pus umărul la dezvoltarea zonei industriale şi acum îşi cer drepturile
Niţură îl avertizează pe prefect
Flutur a ieşit bine la controlul MIRA
Râvneşte la scaunul de primar al Săvenilor
N-a venit la Botoşani să se îmbogăţească
“Barbatii, un rau necesar”
Elevii vor să-i însenineze pe bătrânii de la Leorda
Horoscop
Nedumerirea Negrului
Felicitare de Ziua femeii din partea societăţii Termica
Felicitare PNL Botoşani
Anunţ DJT
Program TELE’M Botoşani
De luni, chirurgii vor opera mai sigur şi mai eficient
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă