Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
37894
De la 07 Ianuarie 2003
83559239

Suntem ochii, urechile şi gura comunităţii

  • 5 October 2009, 23:00
Cinci luni de zile a trait in nesiguranta in anul 2009 saptamanalul romanilor din Ungaria. Foaia romaneasca traieste si azi pentru ca nu s-a lasat infranta nici dupa decizia Fundatiei Publice pentru Minoritati, care in aprilie anul curent a injumatatit finantarea saptamanalului traditional, ce apare de aproape sase decenii, cealalta jumatate fiind data revistei Autoguvernarii pe Tara a Romanilor, revista care de la bun inceput se bazeaza numai pe minciuni si fatarnicii.
Declaram acest lucru sus si tare pentru ca aceasta revista, care se ascunde sub genericul „publicatie a romanilor din Ungaria", serveste doar interesele conducerii ATRU, care a demonstrat de nenumarate ori ca lucreaza contra intereselor comunitatii romanesti, care a batjocorit limba romana si care, pentru a-si salva propriile fotolii, comploteaza cu etnobisnitarii si tin in viata banditismul politic minoritar deja de mai bine de 10 ani. Revista ATRU a cerut jumatate din banii presei romanesti pentru ca sa apara saptamanal.
Dar nici pana in ziua de azi nu apare saptamanal! Revista ATRU a luat jumatate din banii presei romane sti de la o redactie existenta, cu jurnalisti activi si cu abonati fideli de mai multe decenii, pentru o redactie inexistenta si pentru niste pseudo-jurnalisti.
Cele peste o mie de semnaturi ale cititorilor, numeroasele si insistentele proteste ale intelectualilor si institutiilor romanesti din Ungaria si Romania se pare ca pana la urma nu au lasat indiferenti responsabilii pentru soarta celei mai vechi reviste romanesti din zilele noastre, din Ungaria. De curand, prima data Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, din Bucuresti, dupa care si Secretariatul de Stat pentru Minoritati, de la Budapesta, au raspuns pozitiv la finantarea suplimentara a revistei Foaia romaneasca, pe anul 2009. In loc sa sprijine renovari de biserici, imbunatatiri la scoli sau gradinite, cele doua organe de stat, din Bucuresti si Budapesta, incearca sa repare ceea ce ATRU a stricat. Le multumim...
Nu pentru ca ne dau bani... Ci pentru ca prin acest gest demonstreaza ca au incredere in viitorul comunitatii romanesti, pentru ca sunt constienti de valorile culturale pe care le au romanii din Ungaria si pentru condamnarea politicii ATRU de distrugere a institutiilor romanesti.
Semnalul pe care atat Budapesta cat si Bucurestiul il transmit prin aceasta decizie catre conducerea actuala (deja prea veche, de peste un deceniu) a ATRU este, in opinia noastra, urmatorul: se apropie vremea cand cei care doar se folosesc de numele de „roman", precum si de banii si avantajele pe care statul maghiar le ofera minoritatilor, trebuie sa-si faca bagajele si sa-si caute de lucru in alta parte. Comunitatea romaneasca nu mai trebuie sa taca si sa inghita tot ce ATRU ii baga pe gat.
Romanii din Ungaria au dreptul sa ii judece, sa ii condamne pe acei concetateni care, fara sa aiba vreo legatura cu comunitatea romaneasca autohtona, infiinteaza autoguvernari romanesti false, care sa ia banii din fata scolilor, bisericilor, institutiilor cu adevarat romanesti. Nu mai trebuie sa stam cu mainile la san si sa privim neputinciosi la ceea ce se intampla - in numele nostru si din banii nostri - de peste 10 ani in capitala.
Avem dreptul sa stim cine si pentru ce cheltuie aproape 20 de milioane anual la Autoguvernarea Romaneasca pe Capitala.
Impiedica (inca) nu putem ca etnobisnitarii sa duca acasa banii nostri, ai romanilor din Ungaria, dar daca avem o gazeta care sa scrie adevarul, avem acces la informatie si drept la opinie. Avem dreptul sa-i judecam si (la anul) sa-i schimbam pe cei care uzurpa numele de roman. Semnalul pe care ni-l transmite atat Budapesta cat si Bucurestiul este ca nu mai trebuie sa tacem. Pana cand romanii din Ungaria vor prinde curaj, Foaia romaneasca va fi ochii, urechile si gura comunitatii!
Eva Iova, Foaia romaneasca
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


12 tone de furaje incendiate de un băieţel de 6 ani
2 hectare de mirişte incendiate
Furaje incendiate de un necunoscut
Documentele false, fabricate de filiera ruso-ucraineană
pentru compromiterea lui Vlad Filat
Program TELE'M BOTOŞANI, marţi
De la extaz, la agonie
Ioan Rotundu
„Atelierul meşterului olar” candidează la premiul cel mare
Firma ieşeană reface trotuarele stricate ale Bulevardului Eminescu
Botoşănenii construiesc pe capete
Găinari prinşi cât ai clipi
De beat ce era, a confundat şoseaua cu gardul unei case
O nouă şotie a secretarei Florica
Horoscop
Martor incomod
Scaunul lui Ţâbuleac scârţâie… a noi alegeri!
1,5 miliarde lei vechi, atât a costat moftul lui Munteanu
Mica publicitate
Eveniment editorial - Ioan Rotundu - Dângeanu
Farmaciştii încăpăţinaţi vor rămâne fără contract cu CAS
Şcoli amendate pentru că n-au bani
ca să asigure anumite condiţii pentru păstrarea produselor alimentare
Mult trâmbiţata grevă, o stare de lehamite
Nemulţumirea Elenei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă