Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
20551
De la 07 Ianuarie 2003
77565596
Supărat că i s-a pus la îndoială corectitudinea controlului dispus,

Orpişan l-a turnat presei pe Mimor

  • 3 July 2007, 23:00
În urma acuzaţiilor aduse de managerul Spitalului Judeţean „Mavromati” Botoşani, Ovidiu Mimor, cu privire la faptul că la Ministerul Sănătăţii s-a trimis un raport cu date false despre unitatea spitalicească, comisia de control a convocat ieri o conferinţă de presă, prin care a infirmat toate acuzaţiile primite. Având în vedere faptul că a fost acuzată că a efectuat un control tendenţios împotriva unităţii spitaliceşti, comisia de control a scos la iveală anumite amănunte apărute în timpul controlului.
Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, Gabriel Oprişanu, pune acuzaţiile destul de grave făcute de Mimor pe seama stării de nervozitate pe care acesta o are în ultima perioadă. „Într-adevăr noi, ca Autoritate de Sănătate Publică, avem o problemă la Spitalul Judeţean. O problemă care nu este numai a autorităţii, ci a judeţului, pentru că în decursul unui an trec pragul spitalului zeci de mii oameni. Nu avem o problemă personală cu cineva din conducerea spitalului şi nu am avut nici un ordin pentru a conduce controlul către o anumită direcţie”, a declarat Gabriel Oprişanu, directorul adjunct al ASP Botoşani. Acesta susţine că cei din comisia de control au încercat să îşi facă treaba cât mai profesionist, iar în momentul în care au solicitat de la spital un bilanţ, au fost prezentate trei.
La întrebarea adresată conducerii spitalului care este varianta corectă, răspunsul a fost „una dintre ele”. La capitolul datorii, în balanţa iniţială a unităţii spitaliceşti figura suma de 9,3 miliarde lei vechi. După cum susţine Hucailă, conducerea Spitalului Judeţean nu a înregistrat toate datoriile. În momentul verificării efectuate de organele de specialitate pentru descărcarea de gestiune, datoriile spitalului s-au majorat la suma de 10,2 miliarde lei. „Iar eu la control am găsit suma de 13 miliarde, pentru că nu au cuprinsă o datorie pe care spitalul o are către CJAS, reprezentând o serie de servicii medicale anterioare raportate şi pentru care au luat bani. Curtea de conturi a stabilit că acea sumă trebuie restituită CJAS”, a precizat Gheorghe Hucailă, economist CJAS, membru în comisia de control. În altă ordine, de idei Hucailă susţine că managerul Spitalului Judeţean are o mare problemă în asigurarea continuităţii activităţii unităţii spitaliceşti. Acest lucru este justificat de faptul că datoriile pe care le are încă de la începutul anului, plus fondurile cheltuite în trimestrul I al acestui an, acoperă toate cheltuielile prevăzute în buget doar în proporţie de 51%.
Dacă în anul 2006 la nivelul judeţului o zi de spitalizare, care include medicamente, materiale sanitare reactive şi dezinfectante, era de 34 lei, în anul acesta suma a scăzut la 24 lei. De asemenea, cu toate că numărul de paturi a scăzut la nivelul spitalului, personalul a rămas acelaşi. Astfel, dacă în 2001 la 1054 de paturi existau 974 salariaţi, în acest an la 765 de paturi corespunde un număr de 950 angajaţi. Din punctul de vedere al economistului CJAS, în condiţiile în care nu se suplimentează volumul serviciilor contractate sau nu se face o rectificare bugetară, Spitalul Judeţean Botoşani va avea o mare problemă financiară.
Cu toate problemele spitalului, Gabriel Oprişanu apreciază activitatea corpului medical din cadrul unităţii spitaliceşti. „Cert este că activitatea corpului medical din cadrul Spitalului Judeţean este mai mult decât mulţumitoare în condiţiile în care managementul asigură atât de puţine resurse pentru curăţenie, alimente, medicamente şi materiale sanitare”, a precizat Gabriel Oprişanu.
În ultimii anii la Spitalul Judeţean nu s-a respectat în nici o măsură calendarul de conformare din punct de vedere al igienei. Deşi trebuia să primească amendă din partea Inspecţiei Sanitare de Stat, conducerea Spitalului Judeţean „Mavromati” a primit numai un avertisment. Acest lucru s-a datorat intervenţiei făcute de Gabriel Oprişanu către inspectorul sanitar Mihaela Pujină. „Îmi cer scuze public faţă de doamna doctor pentru că personal am intervenit în dimineaţa finalizării raportului şi am rugat-o să nu îi acorde amendă domnului doctor Mimor, amendă care era perfect legală. Am rugat să îi dea numai avertisment pentru că toţi şi este colegul nostru”, a declarat Gabriel Oprişanu, care susţine că acum regretă gestul făcut la momentul respectiv.
După cum susţine inspectorul sanitar, o amendă aplicată directorului Mimor nu ar fi rezolvat problema. Planurile de conformare s-au referit în ultimii ani la reorganizarea spălătoriei, bucătăriei, laboratorului de analize, zonei de primire a bolnavilor, reabilitarea şi igienizarea serviciului de hemodializă. Având în vedere faptul că majoritatea acestor planuri necesită investiţii importante ele nu s-au realizat din cauza lipsei fondurilor. „La ultimul control am descoperit cu stupoare că preţul pe kilogram de rufe spălate nu putea fi argumentat. Din evidenţele dumnealor există o mare discrepanţă dintre necesarul de substanţe de curăţenie şi dezinsecţie şi posibilitatea de finanţare”, a declarat inspectorul sanitar.
Mai mult, aceasta susţine că în condiţiile în care controlul a fost anunţat nici măcar intrarea principală în spital nu era verificată. Astfel, comisia a fost întâmpinată la parterul spitalului de un cetăţean care vindea peşte proaspăt. Ulterior, acelaşi cetăţean a fost găsit vânzând efectiv peşte pe una din secţiile medicale ale spitalului. „Cred că aceste probleme administrative nu mai ţin nici de finanţare, nici de contractul cu CJAS, ci ţin strict de o administrare corectă a spitalului şi de supraveghere a personalului”, a adăugat inspectorul ISS. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Festival de interpretare individuală în arata actoricească
Operator Pro Tv agresat de cămătarii din Brăila
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 4 iulie
Judeţul pregătit să înceapă Programul de evaluare a stării de sănătate
Profesorii de sport au fost instruiţi pentru BAC
O alianţă politică bazată pe incompatibilităţi
Ioan Rotundu
Candidaţii au susţinut proba D la bacalaureat
Reforma a început cu renunţarea la cel mai important medic
Hoţii au călcat trei biserici, într-o singură zi
Şi-au făcut plinul şi au fugit
Comentariu la comentarii (CXXXIV)
(Ioan Rotundu)
Scuze pentru ore târzii
Horoscop
Cugetări şi maxime ale scriitorilor americani
Chip prin care Macaleţi poate ajunge primarul Botoşanilor
(Cârcotaşul)
Se caută o fecioară pentru un Făt-Frumos italian
Anunţ important
Turul României la Ciclism va lua viitorul strat de la Botoşani
Prefectul va salva judeţul, forând puţuri de adâncime
Senatorul Vasilescu scurtează ciocul deputatului Drăguş
Colegii primari îl pun pe Capotă în situaţie neplăcută
Prefectul vrea să afle cauza prăbuşirii drumului de la Dealu Mare
iar noi îl ajutăm, sugerându-i anumite jaloane de investigare
Primarii botoşăneni spun DA informatizării judeţului
Conţac zice da, cei de la Apa Grup l-au luat în braţe pe nu
Liceu european la Săveni
O afacere care vă poate avantaja
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă