Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23002
De la 07 Ianuarie 2003
97414200

Sute de flămânzeni au sărbătorit în premieră Ziua Naţională

  • 1 December 2010, 23:00
Sute de persoane din oraşul Flămânzi au înfruntat miercuri gerul năprasnic de afară pentru a lua parte la prima sărbătorire a Zilei Naţionale a Rămâniei în localitatea păstorită de primarul Constantin Pitorac.
Pe scena pavoazată, „îmbrăcată” cu simplitate dar cu gust, amplasată în faţa Casei de Cultură Flămânzi, a urcat mai întâi un sobor de şase preoţi locali care, printr-un impresionant Te Deum, a amintit tuturor celor prezenţi de semnificaţia zilei de 1 Decembrie şi de martirul localnicilor căzuţi în războaiele de independenţă şi de apărare a patriei, cu acest prilej fiind sfinţită şi Cartea de Aur a Eroilor din Flămânzi.
În cuvântul său, care a deschis partea oficială a manifestării, Constantin Pitorac, primarul oraşului Flămânzi, a afirmat că Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti, măreţia ei stând în faptul că „desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid, este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului”. După ce a declamat, emoţionat, că „un sfânt fior cutremură şi astăzi, la 92 de ani, inimile româneşti, la gândul măreţei adunări de la Alba Iulia”, unde, după patimi de veacuri şi robie, a fost chemat poporul românesc să-şi proclame libertatea şi unitatea naţională.
Primarul Pitorac a amintit că, deşi după o perioadă lungă de război, cu distrugeri cumplite, cu locuitori îngenuncheaţi de frig, de neajunsuri şi de boli, „flămânzenii, care şi-au dat cu prisosinţă tributul de sânge în cruntul război, şi-au trimis doi reprezentanţi la Alba Iulia. Pe jos, cu căruţa, cu trenul, cu sau fără mâncare, doi mândri gospodari de la noi, Ioan Abăcioaiei şi Vasile Zamfirescu au fluturat la 1 Decembrie 1918, tricolorul românesc sub zidurile vechii cetăţi romane”.
Adresându-se, la rândul său, auditoriului din faţa scenei, deputatul Neculai Rebenciuc, şeful colegiului Flămânzi, a reamintit că „încrederea în Dumnezeu, în puterea unităţii, patriotismul, a menţinut poporul român laolaltă, ceea ce a făcut ca astăzi să beneficiem de statutul de cetăţean european”
. El a subliniat că statutul de membru al Uniunii Europene este ceva unic pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării şi că „depinde doar de noi să transformăm într-un succes istoric statutul de membru al Uniunii Europene. Pentru noi, locuitorii oraşului Flămânzi, această frumoasă manifestare organizată de Primăria Flămânzi este un prilej de a fi împreună, de a fi uniţi atât în faţa lui Dumnezeu cât şi cu semenii noştri, poporul român”.
După ce ambii oficiali au rostit, în faţa participanţilor la manifestare, „LA MULŢI ANI ROMÂNIA!”, a urmat, în jurul orei 12:00, momentul solemn al interpretării Imnului Naţional, care a precedat tragerea tuturor clopotelor din oraş. Înainte ca pe scenă să înceapă programul artistic pregătit de elevii şcolilor „Ion Bojoi” şi „Nicolae Bălcescu” şi de Ansamblul Folcloric „Trei Generaţii”, flămânzenii au fost invitaţi să servească un colac, un pahar de vin fiert, precum şi o porţie de sarmale fierbinţi.
În final, primarul Constantin Pitorac, deputatul Neculai Rebenciuc şi inspectorul principal Marcel Şchiopu, comandantul Poliţiei oraşului Flămânzi, au depus coroane de flori la monumentul simbol al oraşului, Obeliscul 1907.(BPF)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Recepţionerul şi tinerii căsătoriţi
Spania adoptă noi masuri de reducere a deficitului
în încercarea de a calma pieţele financiare
Cluj: Opt persoane cu steagul Ungariei, retţnute de autorităţi
Emil Boc despre reducerea concediului maternal
sunt ultimul care ia decizia
Laszlo Tokes: Urmările Tratatului de la Trianon trebuie remediate
1 Decembrie, zi de doliu pentru Ungaria
Economiştii se întreabă dacă Italia ar putea deveni viitoarea ţinta a pieţelor financiare
Eroi comemoraţi la Cimitirul „Pacea”
de către elevii şi profesorii Grupului Şcolar de Industrie Uşoară Botoşani
Golăneala preşedintelui Ţâbuleac
Acuzat că ţine secret raportul Curţii de Conturi
S-a deschis patinoarul
Botoşănenii au devorat o mie de porţii de fasole cu cârnaţi
Instituţia „Cetăţean de onoare al municipiului Botoşani”
un proiect apreciat de către consilieri
Educaţie interculturală între şcoli din Botoşani şi in Paris
Interpolul a emis o notificare internaţională de urmărire
pe numele lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks
Medicii sunt constrânşi să nu mai prescrie lapte praf
Un nou mod de-a „confisca” ajutorul de şomaj
Părinţii cu elevi chiulangii vor pierde ajutorul social
Malpraxisul poate fi negociat de medic cu victima
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă