Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
15176
De la 07 Ianuarie 2003
80820621

T Camera Deputatilor a adoptat legea care interzice fumatul in TOATE spatiile publice inchise

  • Legea merge la promulgare
  • 15 December 2015, 23:00
Camera Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in toate spatiile inchise, acest for fiind decizional, iar legea merge la promulgare. Propunerea legislativa, care dateaza din 2011, a fost modificata prin mai multe amendamente pe 16 noiembrie initiate de deputat PSD Aurelia Cristea. Cel mai important amendament se refera la definirea spatiului public inchis, care conduce practic la interzicerea fumatului in aproape toate spatiile publice inchise.
Practic, potrivit acestui proiect, singurul loc unde se vor amenaja acele "custi" speciale pentru fumatori este zona de tranzit din aeroport, si singurele spatii publice inchise unde se permite fumatul sunt penitenciarele de maxima siguranta
UPDATE 15.26: Proiectul asa cum este modificat prin amendamente a fost votat cu 164 voturi pentru, 20 voturi impotriva si 26 de abtineri
UPDATE 15.00: Au inceput dezbaterile pe proiect:
Horia Cristian, deputat PNL: "Doar 28% din alegatorii dvs fumeaza. Este momentul ca Romania sa intre in UE si din acest punct de vedere. PNL va vota acest proiect de lege."
Mate Andras, deputat UDMR: "Cand mergem cu copiii sa maanance o prajitura, copilul meu este obligat sa inhaleze fumul de tigara. UDMR va vota pentru acest proiect de lege".
Aurelia Cristea, deputat PSD, initiatoarea amendamentelor: "De 8 luni ma auziti vorbind incontinuu despre aceasta lege. Nu amf acut decat sa amendez legea dnei Mitrea. ONG-uri din care 150 din randul tinerilor... Sa facem un demers de dezbatere publica, cu argumente, inspirat de bunele practici din UE. Stiu ca astazi cel mai greu va fi pt colegii care sunt fumatori.
Dar stiu ca mi-ati spus multi in particular ca "poate asta este legea care imi va da posibilitatea sa ma las de fumat stiind ca nu este sanatos". Sa nu uitati acest lucru, va rog sa dati un vot pozitiv. In ROmania mor anual 5000 de persoane din cauza
Vreau sa ii multumesc dlui presedinte Liviu Dragnea care a anuntat ieri ca in calitatea de fumator sustine aceasta lege."
Proiectul de lege a fost modificat vineri in cadrul Comisiei de Santate din Camera Deputatilor, intr-o scurta sedinta convocata imediat dupa discutarea bugetului de stat pe sanatate, pentru ca legea sa poata fi trimisa in plen la votul final inainte de terminarea sesiunii parlamentare, iar marti a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi la propunerea PSD.
Deputatii din comisie au adoptat astfel un raport de inlocuire in sensul eliminarii amendamentului care prevedea "interzicerea afișării produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere". Sesizarea fusese facuta de Consiliul Concurentei si a fost motivul invocat atunci cand legea a fost brusc scoasa de ordinea de zi de la vot final pe 25 noiembrie.
Amintim ca propunerea legislativa, care dateaza din 2011, a fost modificata prin mai multe amendamente pe 16 noiembrie initiate de deputat PSD Aurelia Cristea. Cel mai important amendament se refera la definirea spatiului public inchis, care conduce practic la interzicerea fumatului in aproape toate spatiile publice inchise. Exceptie fac penitenciarele de maxima siguranta si zona de tranzit a aeroporturilor internationale - aici se vor amenaja spatii destinate exclusiv fumatului. De asemenea, fumatul nu va fi permis in locurile de joaca sau alte spatii destinate copiilor, inchise sau deschise.
Mai mult decat atat, in aceste spatii va fi interzisa inclusiv utilizarea tigarilor electronice.
Se interzice complet fumatul si in institutiile medicale, de invatamant, de stat si private, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului.
In ceea ce priveste sanctiunile, amenzile vor fi de la 100 la 500 de lei in cazul persoanelor fizice si intre 5000 si 15.000 lei, plus suspendarea sau inchiderea activitatii, pentru persoanele juridice.
Ce spune Art. 1 al legii, modificat la propunerea deputatei Aurelia Cristea: "Prezenta lege stabileste unele masuri privind prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completa a fumatului in toate spatiile inchise, in spatiile inchise de la locul de munca si in locurile de joaca pentru copii, prin inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfasurarea unei campanii de informare si educare a populatiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmeaza sa le achitioneze, prin indicarea in produsele finale a continutului de gudron, nicotina si monoxid de carbon, prin unele masuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, avand ca scop protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului, prevenirea raspandirii fumatului in randul minorilor si asigurarea unui nivel adecvat al calitatii vietii populatiei din Romania."
Proiectul defineste spatiul public astfel: "Spatiu public inchis se intelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent."
De asemenea, proiectul prevede ca "fumatul este permis numai in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale" cu respectarea unor conditii.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Senatoarea Cristiana Anghel, catre un cioban: Esti prost?
Adevarata poveste a legii care i-a infuriat pe ciobani si cine sunt initiatorii.
Cainii ciobanilor au dus la "nemultumirea maselor de vanatori", care si-au gasit aliati 8 parlamentari din PSD
Senatorul PSD Dan Sova a fost arestat preventiv
Ţigări de contrabandă depistate ascunse într-o cărută, sub coceni
Sediul Masoneriei din Romania a primit unda verde de la Consiliul General al Municipiului Bucuresti
Explicatia reactiei dure a ciobanilor:
Povesti horror cu vanatori care au macelarit cainii ciobanilor
Amenzi intre 500 si 20.000 de lei date oierilor pentru "instigare si recurgere la actiuni violente"
Horoscopul zilei de 16.12.2015
Bancul zilei: Dilema Sf. Petru
Reţeta zhilei: Prepararea cârnaţilor
Botoşani/Cernăuţi8: Eveniment magnific, aniversare cu surprize si participanți deosebiți
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă