Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15702
De la 07 Ianuarie 2003
89281451

Tăiatul porcului nu-i o treabă uşoară (II)

  • 15 December 2008, 23:00
Odată porcul cumpărat, urmează sacrificarea. Dacă cumpărătorul porcului este orăşean, cel mai recomandat este ca odată cu negocierea cumpărării porcului să se cadă la înţelegere cu proprietarul ca sacrificarea să se facă în curtea acestuia. De asemenea, este foarte important pe cine angajăm să facă sacrificarea şi pârlirea. Este nevoie de un casap priceput, care să ştie rostul porcului, de la sacrificare până la tranşare. Un casap bun, va înjunghia porcul la gât, cu înţeparea inimii, făcând o tăietură îngustă. Un casap nepriceput va face o tăietură urâtă, iar porcul se va chinui mult până-şi va da duhul. Dacă dorim să preparăm sângerete, musai, înainte de înjunghiere, trebuie să avem pregătit un vas emailat sau din plastic, în care să colectăm sângele. Sângele se va bate imediat cu sare, pentru a nu se coagula. Odată porcul înjunghiat, tradiţia cere ca proprietarul lui să-i cinstească pe casap şi cei din jur cu un pahar cu ţuică. „Să fie de sufletul porcului şi întru sănătatea celui care l-a crescut!”, este urarea potrivită acestui moment. După ce s-a îndeplinit şi acest ritual, casapul purcede la pârlire. Cel mai bine ar fi ca porcul să fie pârlit cu paie. Paiele trebuie să fie bine uscate şi curate, adică neburuienoase, pentru că buruianul poate transmite şoricului un miros neplăcut. Şi iar suntem la mâna pricepută a casapului. Dacă acesta nu va şti cum să potrivească focul din paie, riscă ca prin unele locuri, unde pielea este mai subţire, s-o ardă, sau să rămână numai opărită. Dacă pârlim porcul cu butelia de gaz, să avem grijă în a potrivi flacăra în arzător, pentru a nu arde pielea. Pârlirea odată terminată, se spală bine porcul cu apă caldă şi se răzuieşte pielea cu lama cuţitului sau se freacă cu peria de paie, până spre albire, adică şoriciul primeşte culoarea alb-gălbuie. Frecăm pielea cu puţină sare şi acoperim porcul cu ceva materiale textile, pentru a se frăgezi şoriciul. În acest timp mai cinstim odată casapul şi pe cei care ne ajută, dar cu grijă, mai ales că urmează desfacerea porului, iar casapul trebuie să fie cu curaj dar şi cu mintea limpede. (Lucullus – va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Fundaţia Panteonul României
Textul integral al Parteneriatului pentru România
semnat în 14 decembrie 2008 de către PSD şi PDL
Între impotenţă şi cancer
Horoscop
De la focul de artificii la demolări
Românul şi regimul
Românii din Canada, invitaţi să salveze animale fără stăpân
Pensionar italian salvat de un român de la înec
Ce spune presa străină despre noua coaliţie de la Bucureşti
De ce-a primit Stolojan şutul în fund?
Pregătiri pentru iarnă din partea DAP
Botoşănenii nu se mai căsătoresc de „cruzi”
Cazuri de nou născuţi fără calotă craniană
Greu cu dările!
O focoasă la Baranca!
Ţiganii au drepturi chiar şi după gratii
Cadrele didactice din întreaga ţară s-au adunat la Vlădeni
concurs naţional de artă plastică
Medicii de familie vor plăti din buzunar anumite reţete gratuite
Nicolau ştie că nu-i corectă măsura, dar o va aplica
Tot mai puţine posturi vacante
Bătrânii norocoşi vor trăi în condiţii europene, restul… Dumnezeu cu mila
Probleme la decontarea certificatelor medicale
Poporul, Băsescu, România!
Ioan Rotundu
Guvernul lui Emil Boc
lista cu miniştrii propuşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă