Cadrele medicale susţin că cele mai multe tinere cu vârste sub 16 ani care au devenit mame în ultimele luni sunt din mediul rural. Toate au adus însă pe lume copii cu greutate normală şi perfect sănătoşi. "Vârsta fragedă a mamei nu este un handicap pentru copil, ba dimpotrivă. Naşterile au decurs uşor, fără probleme. Asta chiar dacă, multe dintre ele au încercat o vreme, prin diverse metode care puteau să dăuneze dezvoltării sarcinilor, să îşi ascundă starea", spune Ladislau Szente, directorul Maternităţii Botoşani.
Unele dintre tinere au ajuns în Maternitate pentru a-şi naşte copiii fără să fi făcut nici o analiză medicală care se efectuează în astfel de situaţii. În mediul rural tinerele însărcinate sunt depistate mai uşor, de către asistentele medicale comunitare, care le determină să meargă la medic pentru controalele periodice. Asistentele medicale comunitare sunt şi cele care intervin pentru a le determina pe tinerele mame să îşi păstreze copiii, pentru că majoritatea fetelor însărcinate au probleme cu familiile lor şi sunt sfătuite de către rude să renunţe la copiii după ce îi nasc, mai ales că, de regulă acestea provin din familii nevoiaşe.
De la începutul anului, doar în două cazuri tinerele mame, cu vârsta sub 16 ani, au renunţat la copiii abia născuţi. Potrivit unui proiect de act legislativ, elevele care devin mame şi îşi continuă şcoala ar putea să primească, pe lângă alocaţia de 200 de lei pentru copil şi o indemnizaţie de 600 de lei, aşa cum primesc şi celelalte mame, până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap.
Propunerea legislativă nu este agreată de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. "Este puţin probabil să se aprobe o astfel de iniţiativă. Deja reprezentanţii ministerului şi-au spus părerea, care nu este favorabilă unei astfel de măsuri", a declarat Sebastian Tocariu, directorul Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, acordarea indemnizaţiei elevelor mame ar putea să constituie o încurajare financiară a minorelor de a aduce pe lume copii la o vârstă la care nu sunt pregătite pentru o astfel de responsabilitate. (Doina Marcu)