Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
22183
De la 07 Ianuarie 2003
75022663
Ţăranilor,

Flutur cu o mână le-a dat şi cu cealaltă le-a luat de 30 de ori mai mult

  • 28 January 2009, 23:00
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2008 pentru modificarea si completarea titlului XI Renta viagera agricola din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 784 din 24.11.2008.
Mare bucurie, mare, pentru taranul roman! Cabinetul Tariceanu a decis sa mai bifeze un punct din programul de guvernare si a anuntat prin vocea ministrului Gheorghe Flutur ca legea privind renta funciara viagera va intra in vigoare cel mai probabil de la 1 iulie, dupa ce va fi promovata in parlament impreuna cu pachetul legilor proprietatii. Fiecare proprietar care detine intre 0,5 si 10 hectare si are deja 62 de ani va putea sa arendeze sau sa-si vanda terenul si va primi de la stat un soi de pensie pe viata intre 50 si 100 de euro pe an.
Bucuria proprietarilor va fi insa de scurta durata. O data cu renta pe care o da, statul vrea sa si ia. Prin urmare, concomitent cu legea privind renta funciara viagera vine si majorarea impozitului pe terenul agricol. Se estimeaza ca acesta va fi de 300.000 de lei pentru fiecare hectar de teren agricol - mai mare de aproape 30 de ori decat cel platit astazi, impozitul crescand gradual pentru suprafetele care raman nelucrate. Flutur (foto) a confirmat aceste vesti proaste, mentionand insa ca de aceasta problema se ocupa Ministerul Finantelor, care a identificat si in impozitul pe teren o sursa de finantare a viitoarelor rente viagere.
Oficialii recunosc - e drept ca doar cu jumatate de gura - ca, pentru a gasi surse de finantare in vederea aplicarii acestui act normativ, exista varianta majorarii impozitului pe terenul agricol chiar de la data intrarii in vigoare a legii privind renta viagera. Pentru fiecare hectar de teren, impozitul ar putea sa ajunga pana la 300.000 de lei, crescand gradual pentru suprafetele de teren ramase parloaga. Majorarea acestui impozit - unul simbolic pana in acest moment - poate reprezenta inca o metoda de presiune asupra proprietarilor, care, mai mult de nevoie, vor intra in programul propus de Alianta D.A. pentru comasarea terenurilor.
In cadrul acestui subcapitol se vorbeste clar despre "asigurarea unei rente funciare viagere, egala cu echivalentul a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol vandut de un proprietar in varsta de minimum 60 de ani, precum si echivalentul a 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol detinut de un proprietar in varsta de minimum 60 de ani, care renunta la folosinta terenului in favoarea unei exploatatii inregistrate".
Aceasta promisiune electorala - aproape singura care a diferentiat programul politic al Aliantei de cel al PSD - ar putea fi pusa in practica in mai putin de jumatate de an de la preluarea puterii de catre actualii guvernanti.

Vârsta minimă a crescut la 62 de ani
Renta viagera va fi gestionata de oficiile de renta viagera. Gheorghe Flutur a mai prezentat si cateva conditii de eligibilitate, cum ar fi faptul ca proprietarul de teren trebuie sa puna tot terenul la dispozitia unei exploatatii sau unei ferme. De asemenea, el poate sa isi pastreze 0,5 ha de tren, cu conditia sa nu comercializeze produsele obtinute de pe terenul respectiv. Renta viagera va fi suportata din bugetul Ministerului Agriculturii.
Astfel, proprietarii care cedeaza folosinta terenului vor primi 50 de euro/ha/an, iar cei care vand terenul vor beneficia de 100 de euro/ha/an, sume care se adauga la valoarea arendei sau la pretul de vanzare al pamantului, dupa caz.
Adrian Radulescu, prsedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), ne-a marturisit ca "s-a luptat" pentru ca si cei care vor da in arenda terenul sa poata beneficia de prevederile acestei legi.
"Altfel, suta de euro oferita de stat ar fi putut fi privita doar ca o momeala pentru ca oamenii sa-si vanda pamantul. Asa, el poate sa arendeze si sa ia arenda, sa-si pastreze proprietata si sa castige si acei 50 de euro de la stat", a precizat Radulescu.
Acesta a mai precizat ca suma acordata de guvern acopera aproape total profitul pe care proprietarul l-ar fi obtinut daca ar fi lucrat singur terenul, profitul maxim inregistrat pe un hectar de suprafata cultivata cu cereale fiind de 120 de euro/an, in cazul unei exploatatii agricole viabile.
De asemenea, Radulescu a precizat ca vor trebui renegociate si incheiate noi contracte de arenda, de aceasta data pe viata, intre cei care doresc sa benefieze de renta viagera si cei care au infiintat exploatatii agricole pe suprafete luate in arenda.

9.000 de miliarde pentru întreg programul
"Tinta maxima pentru legea rentei viagere este disponibilizarea unei suprafete de 3,2 milioane ha, detinuta in prezent de 1,3 milioane de producatori agricoli. In prima faza, Ministerul Agriculturii va disponibiliza pentru acest an 300 de miliarde de lei, pentru punerea in aplicare a acestei legi. Programul integral de comasare a terenurilor in care intra si acest act normativ are nevoie de o finantare de peste 9.000 de miliarde de lei", a precizat ministrul Gheorghe Flutur. Acesta a mai mentionat ca legea ar putea intra in vigoare, cel mai probabil, de la 1 iulie.
Tot de la aceasta data, proprietarii de teren ar putea plati un impozit majorat considerabil pentru fiecare hectar. Astfel, pentru fiecare hectar detinut s-ar putea percepe un impozit anual de 300.000 de lei, suma urmand sa fie majorata gradual in cazul in care suprafata de teren este lasata parloaga.
"Este adevarat ca se va majora impozitul pe terenul agricol, dar aceasta problema nu mai tine de Ministerul Agriculturii. De ea se ocupa Ministerul Finantelor Publice, ministrul de resort cautand astfel noi surse de finantare pentru acordarea rentei viagere. Majorarea impozitului pe terenul agricol este si o solicitare a institutiilor europene", a declarat pentru "Curentul" ministrul agriculturii.
www.AsistentaPentruConsumatori.ro


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Râmeţ, ţara de dincolo de timp
Ce cadou a primit Măruţă de ziua lui?
La canaliile astea le trebuie Revoluţie? Lasă că le arătăm noi Revoluţie….
şi vor acum clemenţă
Băncile au demarat hăituiala naţională a restanţierilor
La ANPC, botoşăneanul Ciubotaru are un nou şef
Prins la prădat conacul boierului Stroici
Problema demolării bisericii româneşti din Malainiţa în Parlamentul European
Voronin răspunde „pragmaticei” vizite a lui Cristian Diaconescu la Chişinău
Serviciul Secret Federal Rus, responsabil pentru moartea jurnaliştilor ruşi
Invitaţie la excursie la munte pentru românii din Stuttgart
Ultima reprezentantă a familiei Reuter a decedat şi odată cu ea şi familia
Comentariul comentariilor XVIII
(Ioan Rotundu)
Răzbunarea poliţistului
Horoscop
Nu deranjati inutil!
Primirea primarilor liberali de către Ţâbuleac
Cristian Roman va fi investit azi în funcţia de prefect
E groasă, rău de tot!
Ioan Rotundu
O iniţiativă la nivel de liceeni, încununată de succes
O iniţiativă la nivel de liceeni, încununată de succes
Omletă savoiardă
Românul şi locul de bunăziua
Botoşăneni muşcaţi de câini, cai, hamster ori porc de Guineea
N-a văzut vreo lege care să poare numele de Afrăsinei
22.000 de botoşăneni şi-au făcut paşaport anul trecut
Cu curaj, Niţură se ia de membrii ATOP
Primarul de Unţeni şi-a angajat nevasta consilieră personală
Liderii de sindicate din Sănătate se pregătesc de răzmeriţă
Violenţele dintre familii s-au extins asupra copiilor
încă un caz de violenţă în şcoală
Înapoi, la examenul de admitere!
Din nou se modifică examenul de bac
Atenţie! Cod galben pentru Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă