„Vom face o campanie exclusivă pentru Parlamentul European. Nu ne interesează referendumul preşedintelui Traian Băsescu. Să şi-l facă singur unde o vrea. Membrii noştri vor merge să voteze pentru PE”, a precizat Miluţ. Alegerile europarlamentare sunt principala ţintă a ţărăniştilor ce consideră că acesta este interesul major pentru România în momentul de faţă.
„Avem o treabă de făcut. Să ne luăm banii de la Uniunea Europeană pentru că trebuie să fim nu numai contribuitori. România a plătit anul acesta peste un miliard de Euro contribuţie. Trebuie să luăm şi banii ce ne revin nouă pentru a dezvolta economia şi a schimba viaţa oamenilor din această ţară”, a declarat Marian Petre Miluţ.
În opinia sa, votul uninominal propus de Băsescu nu este cea mai bună soluţie, varianta germană fiind ideală pentru noi. „Noi propunem modelul german. Jumătate din alegeri directe la redistribuire pe liste conform procentelor obţinute de fiecare partid, cu normă de reprezentare. Dacă se va adopta acum o anumită formă cu siguranţă că atunci când PNŢCD va veni la putere, şi va veni în mod cert peste câţiva ani, va reglementa acest lucru din nou”, a precizat Miluţ.
Preşedintele PNŢCD susţine că alegerile în România nu trebuie făcute ca în Ucraina. România nu este încă o ţară consolidată, cu oameni care să aibă o bunăstare controlată astfel încât să nu poată fi influenţaţi la vot. „În mediu rural, unde se află 40% din populaţia României încă se votează în grup sub influenţa unui lider local. Acest lucru arată că votul nu este liber, ci direct influenţat şi manipulat. România nu îşi poate permite în acest moment alegeri uninominale aşa cum le vrea Băsescu, piatră pe piatră. Astea sunt elemente şi principii de dictatură”, subliniază preşedintele ţărăniştilor de la nivel central.
Liderul ţărănist recurge la exemplul din Ucraina pentru a arăta că nu suntem pregătiţi pentru votul uninominal în forma propusă de preşedintele ţării. În Ucraina, doi ani şi ceva nu au putut să formeze Guvernul tocmai din cauza acestor alegeri uninominale în care grupurile de interese au devenit atât de multe încât nu se pot consolida ca să dea o platformă de guvernare. (Bianca ALBU)