Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10595
De la 07 Ianuarie 2003
122870662

Tarifele de transport al gazelor naturale au crescut

  • ne putem aştepta la o nouă scumpire a gazelor
  • 25 March 2013, 23:00
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a emis, in urma cu o saptamana, un ordin prin care majoreaza tarifele de transport al gazelor naturale. Tarifele la transportul gazelor nu au mai fost modificate din 2009. Majorarile sunt substantiale, urmand sa fie valabile pentru perioada 1 aprilie-30 iunie 2013. Contactat de HotNews, Emil Calota, vicepresedintele ANRE, sustine ca impactul asupra tarifului final la consumator este "infim", pana in 1%.
In urma acestor majorari de tarife va avea de castigat Transgaz, companie care urmeaza sa fie listata pe bursa cu 15% din actiuni pana la mijlocul lunii aprilie. Trebuie precizat ca pe 1 iulie va avea loc prima etapa in procesul de liberalizare a preturilor pentru consumatorii casnici.
In urma ordinului ANRE (Ord.13/2013), componenta fixa pentru rezervarea capacitatii pentru servicii ferme va creste de la 0,22 lei/MWh la 1,20 lei/MWh. De asemenea, componenta fixa pentru rezervarea capacitatii pentru servicii întreruptibile creste de la 0,17 lei/MWh la 1,08 lei/MWh.
In noul Ordin sunt prevazute servicii in plus fata de cele de pana acum. De exemplu, tariful pentru prestarea serviciilor de transport al gazelor naturale de tip backhaul in punctele de interconetcare a Sistemului national de transport. In acest caz, tariful este de 0,97 lei/MWh, reprezentand componenta fiza pentru rezervarea de capacitate de tip backhaul.
Tranzactiile de tip backhaul sunt o procedura de export al gazelor, prin schimburi virtuale. Exportul nu este realizat in mod fizic, prin conducte, ci prin intermediul documentelor. ANRE a permis, printr-un alt ordin publicat saptamana trecuta in Monitorul Oficial, realizarea acestui tip de export al gazelor naturale.
Ultima modificare a tarifelor de transport al gazelor a avut loc in luna septembrie 2009, prin Ordinul 76/2009 al ANRE. In 2010, a fost emis un alt Ordin privind prelungirea duratei de valabilitate a Ordinului pe o perioada nedeterminata, pana la stabilirea noului venit reglementat.
Anul 2013 reprezinta an de trecere de la perioada a doua de reglementare la perioada a treia de reglementare, al carei inceput va fi decalat cu un an. Perioada a treia de reglementare va fi cuprinsa intre anii 2014-2018. La gaze, in cazul consumatorilor industriali, prima etapa a liberalizarii a avut loc pe 1 februarie 2013 cand preturile au crescut cu 5%. Vor urma alte cresteri in aprilie (5%), iulie (5%) si octombrie (3%).
Pentru consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%, urmand o crestere cu inca 2% in octombrie. La energia electrica, in cazul consumatorilor industriali, va avea loc liberalizarea totala a pietei pana in ianuarie 2014.
In cazul consumatorilor casnici, deschiderea pietei se va face mai lent, cu 10% in iulie, urmand sa ajunga la 10% pe 1 ianuarie 2014. In aceste conditii, autoritatile trebuiau sa adopte masuri de sprijin al consumatorilor casnici care nu vor putea suporta aceste majorari de preturi. Din cauza ca nu le-a adoptat, Romania a ajuns in fata Curtii Europene de Justitie, fiind propusa in acest caz o amenda de circa 60.000 euro pe zi.
Guvernul a convenit inca din 2011 cu FMI, Banca Mondiala si CE sa adopte masuri de taxare a veniturilor suplimentare obtinute de companiile energetice in urma liberalizarii. Aceste taxe ar fi trebuit sa alimenteze un fond special dedicat cosumatorilor vulnerabili. La inceputul anului, autoritatile romane au impus o serie de taxe in domeniul energetic (trei tipuri de taxe), insa nu a fost creat niciun fond. Banii obtinuti ajung la bugetul statului, insa nu sunt dedicati special consumatorilor vulnerabili.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Când acasă-i numai bona
Gastronomie: Muşchi de porc pe varză
Botoşani: Teroarea albă a trecut. Cum se închid rănile
Ioan Rotundu
Cum a ajuns un profesor de matematică din URSS unul dintre cei mai influenţi miliardari din lume
destinul fascinant al oligarhului Berezovski
Judecător botoşănean promovat la CSM
IŞJ: Guvernul Ponta a mai sistat un spor acordat celor din învăţământ
Politica păguboasă a lui Flutur
Ioan Rotundu
Flutur nu-l lasă din braţe pe Ghiorghiţă
Scrisoare ultimativă de la Traian Băsescu pentru Ponta, Antonescu şi Zgonea
premierul Ponta l-a ironizat
Sărbătorirea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a început
la Iaşi 300 de tineri au manifestat pentru reunirea Basarabiei cu România
Cipru scapă de faliment şi ieşirea din zona euro, dar va plăti un preţ greu
Dascălii fără performanţe vor să stea alături de cei cu olimpici
Circarii din PSD Botoşani şi limbajul viclean al lui Ţurcanu
O fi handicapat, săracul!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog