Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10311
De la 07 Ianuarie 2003
122870378

Taxa pe fast-food un oneros bir pe mâncarea românilor

  • taxa va genera creşterea preţului alimentelor şi concedieri
  • 17 January 2010, 23:00
Federatia Patronala din Industria Alimentara, Romalimenta, vede in taxa pe fast-food doar o modalitate de a creste veniturile la bugetul de stat, dar nu o masura pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Reprezentantii organizatiei patronale sustin ca masura este una "eronata", si va avea efecte economice si sociale negative, in conditiile in care un prim efect al introducerii taxei va fi cresterea pretului alimentelor, in plina criza economica, potrivit NewsIn.
"In mijlocul celei mai grave crize economice din ultimii ani, autoritatile de la Bucuresti propun masuri care conduc la cresterea inflatiei si la adancirea starii de saracie in care traiesc romanii. Conform textului de lege propus de Ministerul Sanatatii, toate alimentele procesate, cu exceptia apei, fructelor si legumelor proaspete intra sub incidenta acestei legi. Taxarea produselor alimentare este o initiativa ale carei consecinte vor avea un impact negativ asupra populatiei, ducand la o crestere exploziva a preturilor, ceea ce va genera cu siguranta tensiuni sociale", se arata intr-un comunicat emis duminica de Romalimenta.
"In contextul crizei economice, aceste cresteri de preturi vor fi suportate in mod direct de catre populatie si vor afecta cu precadere persoanele care au venituri medii si mici, in special categoriile sociale defavorizate, precum pensionarii", considera Romalimenta, care sustine ca introducerea taxei va avea un impact negativ asupra vanzarilor, iar producatorii vor fi nevoiti sa reduca productia sau chiar sa inchida o parte din unitatile de productie.
"Rationamentul care se afla la baza propunerii acestei taxe este unul eronat. Este complet gresit si nejustificat sa indici un produs alimentar sau categorii de produse ca fiind cauza obezitatii sau a altor probleme de sanatate", a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.
Romalimenta aminteste si faptul ca industria alimentara sustine peste 20% din locurile de munca din Romania, deoarece fiecare loc de munca din aceasta industrie genereaza in medie alte 5-6 locuri de munca indirecte: "Inevitabil, acest lucru va duce la concedieri. Aceasta nu inseamna ca va scadea semnificativ si consumul, deoarece nu se vor modifica obiceiurile alimentare ale consumatorilor, ci doar sursele de provenienta ale produselor, care nu vor mai fi achizitionate de pe piata autohtona".
"Consideram ca orice initiativa legislativa trebuie elaborata in urma unor discutii cu toti factorii implicati. Nu este cazul acum, Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, alegand sa ignore una din cele mai importante ramuri ale economiei romanesti. Solicitarea noastra de a avea o discutie directa nu a primit absolut niciun raspuns, desi Ministerul sustine ca se consulta cu cei implicati.
Este o proba a lipsei de transparenta ce caracterizeaza dialogul social, iar in spatele unor intentii pompoase, dar lipsite de orice baza stiintifica, proiectul de lege este un simplu, insa oneros bir pe mancarea romanilor", a adaugat Sorin Minea.
Presedintele Romalimenta declara pentru NewsIn, la 6 ianuarie, ca introducerea taxei pe fast-food ar putea conduce la scumpirea tuturor alimentelor si la retragerea de pe piata romaneasca a multinationalelor, fiind o lege "facuta pe genunchi", in lipsa unui dialog social cu asociatiile din domeniu.
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat, la inceputul anului, ca Guvernul ar putea introduce o taxa pentru produsele fast-fiood, dupa modelul taxei pe viciu, banii urmand a fi destinati programelor de sănătate şi de investitii. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, insa, ulterior, ca nu a discutat cu reprezentantii Ministerului Sanatatii pe marginea introducerii unei astfel de taxe, existand "doar o intentie" in acest sens.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Parastas la 10 ani de la moartea lui Ion Raţiu
Ministrul Finanţelor vrea taxarea proprietăţilor la valoarea lor reală
nivelul impozitelor va creşte substanţial * ministrul n-a precizat ce înseamnă sintagma venituri reduse
15 ianuarie va deveni Ziua Naţională a Culturii Române
Linie fierbinte pentru...
Eminescu şi Ştefan cel Mare, sărbătoriţi la Beijing
Pe 27 ianuarie Traian Băsescu va trece Prutul
Eminescu şi Vieru pe timbre la Chişinău
Ministerul Educaţiei a stabili cam ce posturi vor fi reduse
La prima vedere, din sănătatea botoşăneană nu sunt posturi de redus
Zilele învăţământului vocaţional sunt pe sfârşite
Unii farmacişti umblă cu mişmaşuri
Amenzi pe bandă rulantă
Preşedintele ATOP vrea s㠄stârpeasc㔠infracţionalitatea din Piaţa Centrală
„Cartea şoaptelor”
Macovei a câştigat, Pohoaţă a pierdut iar Oroşanu a dat sfaturi
Preotul militar Grădinaru este în oastea Domnului!
Comentariul comentariilor (VII)
Ioan Rotundu
Guvernul Boc va muri de mâna lui Vlădescu
Ioan Rotundu
Şi avocaţii pot fi buni la ceva!
Horoscop
Tânără educată vrea să educe pe alţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog