Dacă până acum s-au vrut legali doar cu documentele, mai nou, taximetriştii ce transportă bunuri vor să aibă autovehiculele echipate ca la carte. În privinţa echipării, taxiurile pentru marfă vor semăna cu cele de transport persoane, cu mici diferenţe. În primul rând banda tip şah va fi dublă faţă de banda de la autoturismele de transport persoane în regim de taxi.
"Au început să se prezinte taximetrişti de pe maşinile de transport bunuri la Camera Taximetristului, pentru a se informa cum pot echipa autovehiculul conform Legii 38. Ei au toate actele în regulă însă autovehiculele nu sunt echipate corespunzător", a declarat Iulian Bauer, director în cadrul Camerei Taximetristului Botoşani. Dintr-un număr de 50 de locuri pentru transport bunuri în regim de taxi nu au fost ocupate nici 10, majoritatea preferând să practice această activitate ilegal. Din cauza lipsei de echipament şi a spaţiului exclusiv pentru parcarea autovehiculelor de acest gen, puţini botoşăneni au cunoştinţă despre existenţa unui astfel de serviciu.
"Mai urmează să rezolvăm alte două probleme, cea a spaţiului de parcare destinat exclusiv taxiurilor pentru transport marfă (astfel piraţii auto vor putea fi recunoscuţi imediat de vreme ce cei legali vor avea autovehiculele echipate) şi cea a tarifelor. Aici tarifele aceleaşi şi doar dacă este cazul se suplimentează cu costul privind prestaţia efectuată de taximetrist, manual sau mecanizat, în activitatea de încărcare/ descărcare a bunurilor transportate", a menţionat Iulian Bauer. Acesta a mai adăugat că mai tot timpul au fost plângeri din partea taximetriştilor din domeniul de transport bunuri, cu privire la concurenţa neloială. Însă, la nici un control nu s-a putut depista pirateria auto de pe acest segment. (Carmen STANCIU)