Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5803
De la 07 Ianuarie 2003
122891452

Ţeapa ratelor descrescătoare la Unicredit

  • 26 August 2008, 23:00
Varietatea metodelor prin care bancile-i fraudeaza pe consumatorii romani, pot forma o carte intreaga, un manual de inselaciune in contract care se poate studia de catre persoanele care aspira sa devina inspectori ANPC sau pentru studentii de la drept care vor deveni judecatori.
Credeati ca ati semnat un contract de credit ipotecar cu rate descrescatoare ? ei bine ratele lui Costi M. au descrescut de la 356 euro pe luna pana la ....428 euro ! Da, ati citit bine sunt rate descrecatoare ca valoare care, dupa ce platesti ca fraierul la timp si la scadenta, de fapt ...cresc. Iar pe buna dreptate acesti consumatori jecmaniti de banci cred ca de fapt ele urmaresc ca prin frauda si abuz contractual sa-i faca intentionat sa nu isi mai poata plati ratele si sa le ia apartamentele sau proprietatile finantate prin aceste contracte de ipoteca !
In toate aceste cazuri, sfatul meu este ca cei care se afla in asemenea situatii sa :
[1] reclame imediat inspectorilor ANPC aceste fraude
[2] sa notifice banca si sa ceara explicatii scrise despre aceste abuzuri
[3] sa se adreseze Justitiei sa ceara declararea acestei practici a bancii drept abuziva, si sa ceara obligarea acesteia sa-i plateasca daune si despagubiri; toti cei care au nevoie de asistenta sau ajutor, pot apela gratuit la echipa de la www.AsistentaPentruConsumatori.ro
Iata mesajul unui asemenea consumator roman prejudiciat prin frauda contractuala de banca :
---------- Forwarded message ----------
From: M. Constantin
Date: Aug 26, 2008 12:49 PM
Subject: Problema generală cu UNICREDIT
To: [email protected]
Am avut o experienţă neplăcută cu Unicredit. In decembrie 2006 am contractat 42000 euro pentru achiziţionarea unui apartament. Plăţile le făceam cu regularitate cu o zi înainte de scadenţă, şi de fiecare data plăteam cu 5-10 euro în plus până când primim o înştiinţare că mai avem un rest de plată. Au început să bată în capul meu toate clopotele de la Notre Dame. După un telefon la bancă suntem înştiinţaţi (deşi nici în ziua de azi nu am primit înştiinţarea scrisă) că banca a mărit rata (după ce HVB a fost înghiţită de Unicredit). Surpriza abia de acum vine: noi am făcut un contract cu rate descrescătoare, pornind de la 356 euro, iar noi aveam de plătit de acum înainte 428 euro. Chiar şi pentru cel mai needucat om este evident că s-a făcut un abuz. Pentru că suma a fost mare, şi pentru că într-un final, după discuţii în care ni se spunea că AŞA A HOTĂRÂT BANCA, şi că NU SE POATE FACE NIMIC, am ameninţat că fom face o refinanţare la o altă bancă ce măcar în aparenţă are respect pentru clienţii săi, deşi realitatea este cu totul alta, am convenit să plătim 385 euro. După ce am primit şi scadenţarul cu noua sumă, am realizat că ăsta e de fapt un pescuit de fraieri. Care face scandal obţine o reducere, care nu...rămâne cu banii daţi, şi sclav de bună voie.
Ce ar trebui să fac pentru ca aceste abuzuri să înceteze? Sunt hotărât să fac o plângere scrisă către conducerea băncii, sau către Protecţia consumatorului.
Pe de altă parte suspectez o rea intenţie din partea UNICREDIT de a ne pune în imposibilitate de plată, pentru a putea dispune de apartament, deoarece cei de la bancă ştiu că valoarea creditului a fost calculat la limita superioară a puterii noastre de plată, ori o creştere cu 72 euro a unei rate lunare, nu înseamnă altceva.
AJUTATI-MĂ SĂ FAC CEVA!
Costi M

Greu de calculat valoarea adevărată a ratei
Adevaratul cost al creditului poate fi aflat in cel mai bun caz doar de la sediul bancii. Afisele de pe pereti in care sint trecute diversele comisioane, ca o concesie facuta de banci legii DAE, nu sint insa de mare ajutor. Doar daca nu cumva exista maniaci ai aritmeticii dispusi, fara un laptop in dotare, spre exemplu, sa inmulteasca 0,25% cu 120 de rate descrescatoare , dupa care sa redistribuie lunar costul suplimentar al unui comision de gestiune de cont la care sa adauge costul unei asigurari de deces calculat dupa acelasi algoritm.
Rate egale = rate descrescatoare?
Costuri mai ridicate pot aparea si din alegerea ratelor lunare. Bancile practica un sistem de plati lunare egale, care conduc la o rata mai mica decat in cazul sistemul de rate descrescatoare, care sunt mai mari la inceput, reducandu-se treptat pe parcursul perioadei de creditare.
Prin folosirea platilor lunare egale, institutiile de credit pot accepta mai multi clienti, care prin rate descrescatoare nu s-ar fi incadrat in limita maxima de indatoare.
Dar plata aceleiasi sume in fiecare luna conduce, la finalul contractului, la o valoare mai mare decat in cazul unei rate descrescatoare.
Si asta pentru ca bancile, acceptand o plata mai mica la inceputul creditului, isi asuma un risc pe care il inglobeaza in costul total.

Creditul pentru locuinţă este un produs bancar complex, de aceea inainte de a-l lua trebuie sa aflam toate problemele care pot aparea legate acesta. Numai in situatia in care cunoastem toate aspectele, avem posibilitatea alegerii unei oferte cat mai avantajoase pentru noi, care corespunde nevoilor, posibilitatilor si asteptarilor noastre. Fiecare contract de credit contine anumite conditii oferite imprumutatului individual. Trebuie sa analizam toate clauzele lui foarte atent. Neintelegerea acestor clauze poate fi legata de unele consecinte financiare neplacute.
Sa incepem cu dobanda creditului, care pentru majoritatea clientilor este unul din cele mai importante criterii care decide in privinta alegerii ofertei concrete. Marimea dobanzilor este componenta principala a costului total al creditului. Daca alegem dobanda variabila, trebuie sa verificam daca in contract exista clauza despre notificarea in scris a imprumutatului despre fiecare schimbare de dobanda. Trebuie sa aflam si pe ce principii este calculata dobanda. Cea mai avantajoasa este dobanda stabilita pe cota de baza a pietei internationale (plus comisioane fixe ale bancii). Atunci putem fi siguri ca dobanda noastra va fi relativa fata de cotele procentuale existente. Cand cresc cotele procentuale, va creste si dobanda creditului si odata cu ea si ratele care le platim.
Rambursarea creditului luat este realizata in rate lunare, fixe sau variabile - in functie de decizia clientului. Cand hotaram sa alegem rate fixe, va trebui sa dam inapoi o suma mai mare, deoarece suma dobanzilor platite va fi mai mare decat in cazul ratelor descrescatoare. Aceasta pentru ca dobanzile sunt calculate din capitalul rambursat si cu trecerea timpului sunt din ce in ce mai mici. Deci daca ne putem permite sa platim rate mai mari in perioada initiala, merita sa o facem. Este un mod de a ne asigura impotriva inrautatirii starii noastre financiare. In caz de probleme putem solicita bancii modificarea modului de rambursare a creditului din rate descrescatoare in cele fixe. Clientul trebuie sa decida singur ce este mai important pentru el: valoarea creditului obtinut sau costul total al acestuia?
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXXV)
(Ioan Rotundu)
Podul care a scurtat drumul spre cazanul „ţuicii de Rădeni”
Drumul care continuă să rămână doar un vis frumos
Salariaţii de la Protecţia Copilului vor fi scoşi afară din birouri
Primăria Botoşani va trece la ridicarea maşinilor parcate nelegal
Taxe şi impozite la nivelul celor de acum doi ani
15 copiii din Rădăuţi Prut pleacă în vacanţă la Petrila
Botoşăneancă violată de fratele concubinului
Şanţurile neastupate îi vor costa scump pe furnizorii de utilităţi
86 de milioane lei pentru înfiinţarea şi modernizarea spaţiilor verzi
Rusia reîncepe jocul în zona transnistreană. România, spectator
Bogat şi sărac: Va exista Basarabia pana in 2009?
Rusia avertizează Basarabia asupra "greşelii georgiene"
Program Tele'M Botoşani miercuri, 27 august
Horoscop
Supervirilitate
Vă acordă consultanţă... gratuit
Candidaţii liberali la parlamentare s-au încolonat în spatele lui Săftoiu
noi şi interesante nume de candidaţi
A scăzut drastic numărul celor care trăiesc din ajutoare sociale
Vor primi salariile la nivelul maxim
Birocraţia costă Spitalul judeţean un milion de euro
Cardurile europene îi stresează pe cei de la CJAS
Candidaţi noi, dar cu pietre de moară la picioare
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog