Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11136
De la 07 Ianuarie 2003
122896785

Tehnologia folosită în spaţiu, noua metodă de depistare a cancerului la sân

  • 7 November 2013, 23:00
Tehnologia proiectata pentru bratele robotice, care ajuta astronautii in spatiu, este adusa inapoi pentru a fi folosita in tratamentul cancerului la san, sub forma unui robot chirurgical. Inventatorii sai spun ca robotul ar putea face biopsii de san cu o precizie remarcabila.
Noua masina se numeste IGAR ( Image-Guided Autonomous Robot). Oficialii NASA spun ca aceasta provine dintr-o serie lunga de brate robotice, construite pentru Agentia Spatiala Canadiana, care au ajutat la construirea statiei spatiale, a satelitilor de servicii si care, uneori, au ajutat astronautii cand executau “plimbari prin spatiu”.
IGAR functioneaza in combinatie cu un aparat de rezonanta magnetica, care ajuta doctorii sa vada masa potential daunatoare de la nivelul sanilor. In prezent, aparatul de rezonanta magnetica este utilizat pentru a examina zone ale sanilor care au fost identificate ca fiind suspicioase de catre mamografie. Cu software-ul special, un radiolog ar putea transmite masinii IGAR care este zona tinta pentru luarea unei biopsii.
Potrivit doctorului Mehran Anvari, director executiv si director stiintific la Canada’s Centre for Surgical Invention and Innovation, robotul functioneaza cu o precizie suficienta incat sa introduca acul la 8 milimetri de leziune. Anvari sustine ca IGAR va imbunatati procesul de prelevare, va reduce durerea procedurii, va economisi timp si, ca urmare, bani.
“Tehnologia va permite tuturor radiologilor sa efectueze aceasta procedura la fel de bine, indiferent de numarul de cazuri si an si va permite mutarea salii de tratament de la sala de operatie la cea de radiologie.”, a explicat Anvari. Dr. Nathalie Duchesne, radiolog la Hospital Saint-Sacrement, din Quebec, va efectua primul din cele trei studii clinice cu IGAR.
“Am predat biopsia la san prin intermediul IRM-ului de ani de zile si aceasta procedura implica multi pasi, care sunt dependenti de fiecare operator in parte[...] Daca nu sunt executati corect, acesti pasi pot impiedica o prelevare buna. Consider ca IGAR va rezolva aceasta problema. Acesta va reduce timpul examenului, va asigura efectuarea in conditii optime a biopsiei si va spori confortul pacientului in timpul procedurii”, a adaugat Duchesne. Oficialii NASA spun ca IGAR ar putea fi folosit si pentru a ajuta medicii la lumpectomie, o interventie chirurgicala care indeparteaza tumora si o parte a tesutului din jurul sanului, spre deosebire de mastectomie in cadrul careia sanul este eliminat.
Cercetatorii spun ca IGAR ar putea fi folosit pentru a implementa o “samnata” mica radioactiva in aproprierea zonei de interes in timpul unei biopsii, ceea ce ar permite medicului sa identifice si sa elimine leziunea.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Replica bărbatului
Gastronomie: Ceapă roşie murată
Peste 140 de monede dacice extrem de rare au fost recuperate din Marea Britanie
unde ajunseseră în mod fraudulos
Premieră istorică. Torţa Jocurilor Olimpice de la Soci a fost trimisă în spaţiu
Şefa Parchetului din Gheorgheni, ridicata de DNA
Accizele la carburanţi vor fi majorate de Guvern cu 16-21%, din ianuarie
accizele vor creşte în 2014 cu aproape 5% peste cursul din 2012
MRU, cheia prezidenţialelor de la anul
Ioan Rotundu
Botoşani: Cine-i leagă pe cei din Primăria Botoşani
afaceri incredibile pe banii botoşănenilor girate de viceprimarul Cosmin Andrei
Până unde a mers ticăloşia celor din PSD
Ioan Rotundu
SOV neaqgă că i-ar fi dat bani lui Băsescu
Documentele prezentate de Sorin Roşca Stănescu sunt false
lipituri între diferite bucăţi, prezentate ca un întreg
Documentele prezentate de Sorin Roşca Stănescu sunt false
lipituri între diferite bucăţi, prezentate ca un întreg
Documentele prezentate de Sorin Roşca Stănescu sunt false
lipituri între diferite bucăţi, prezentate ca un întreg
Documentele prezentate de Sorin Roşca Stănescu sunt false
lipituri între diferite bucăţi, prezentate ca un întreg
Uvertura Mall - Filme în perioada 8 - 14 noiembrie 2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog