Pe o astfel de broşură călcasem şi eu, broşură care se putea vedea şi la uşa celorlalţi vecini de la parter. Fiind vorba de firma Telekom, cunoscută mie deja, am lăsat broşura pe măsuţa din hol pentru a o studia mai atent când voi reveni acasă.
Aşa am constatat că aceiaşi broşură o mai aveam în bibliotecă în vreo trei exemplare, culeasă tot din faţa uşii în toamna anului trecut. Atunci, când am luat contact prima oară cu oferta firmei Telekom de a furniza servicii de Internet, televiziune şi telefonie, mai că aveam să le devin client. Mai ales că persoana de contact, un tinerel pe nume Ioan Dobinciuc, îmi prezentase oferta serviciilor într-o formă extrem de atractivă.
Numai că experienţa de viaţă m-a învăţat să nu iau decizii pripite şi nici să nu devin încrezător în tot ce mi se spune până ce nu fac un minim de verificări. M-am informat atunci de la cei din cartier dacă sunt clienţii Telekom şi dacă sunt mulţumiţi de serviciile oferite de firmă. Aşa am aflat că mai toţi cei care au acceptat oferta Telekom s-au fript. Viteza la Interne nu era cea prezentată, pentru anumite canale de televiziune au trebuit să cumpere o piesă care i-a costat vreo 300 lei iar posturile locale Tv precum Somax şi teleM nu erau în grilă.
M-a titr sunat acel Dobinciuc să mă convingă să

Anul 2015 l-am început primind reclamaţii de la sătenii din satul Buhăceni, comuna Truşeşti, că firma Telekom i-a lăsat fără ton la telefon şi semnal la Internet pe tot parcursul Sărbătorilor de iarnă. Hoţii de cablu au furat firul de la stâlpi în prag de Crăciun iar de la Bucureşti reprezentanţii firmei Telekom le-a spus că până la 30 ianuarie 2015 nu au să repare reţeaua. Altfel spus, i-a tratat şi-i tratează încă cu sictir. Iată că firma Telekom a început anul cu o nouă ofensivă publicitară de recrutare a noi victime.
Dacă am în vedere grosimea broşurilor şi risipa care s-a făcut numai pe scara blocului în care locuiesc, firma împarte tone de hârtie în scop publicitar. Este o publicitate fără prea mult tam-tam, prin contactarea directă a potenţialului client, o publicitare care nu bate la ochi. Aş numi-o o publicitate pe furiş. De ce procedează aşa? Pentru că odată ce te-au prins în capcanele lor contractuale, te storc de parale cum le vine mai bine, serviciile oferite fiind cât mai puţin costisitoare pentru ei dar nemulţumitoare pentru clienţi. Dovadă, cei peste 150 de abonaţi din satul Buhăceni, abandonaţi de firmă când le era lumea mai dragă, adică de Crăciun şi Anul Nou.
Modul în care-şu face publicitate Telekom este o formă directă de agresare a cetăţeanului şi de încălcare a proprietăţii private, lucru pe care legea îl pedepseşte iar cei în măsură să aplice sancţiunile sunt cei de la Protecţia Consumatorului. Poate că citind aceste rânduri se mor pune şi ei în mişcare pe acest an, blagoslovindu-i pe cei de la Telekom cu sancţiunile prevăzute de lege.
Ioan Rotundu