Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8820
De la 07 Ianuarie 2003
122868887

Tensiunile dintre Turcia si Olanda/Germania:

  • care sunt riscurile si de ce nimeni nu poate sacrifica relatiile cu tabara adversa
  • 14 March 2017, 23:00
- Tensiunile diplomatice care au escaladat in ultimele zile intre Turcia si doua tari membre UE, Germania si Olanda, vin intr-un context economic si politic sensibil pentru toate partile implicate, potrivit unei analize Stratfor. Aceasta arata ca, dincolo de diferentele dintre aceste tari, niciuna nu poate sacrifica relatiile cu tabara adversa in interesul politicii interne.
Situatia s-a complicat la sfarsitul saptamanii trecute, cand autoritatile olandeze au refuzat accesul unor ministri turci in Rotterdam, pentru a participa la o campanie a partidului de guvernamant din Turcia, AKP, inaintea referendumului de luna viitoare, prin care Recep Tayyip Erdogan urmareste sa-si consolideze puterea. Decizia olandeza a venit la doar cateva zile dupa o intensificare a disputelor dintre guvernele turc si german. Ankara a protestat vehement, a folosit inclusiv acuzatii de "fascism" si "nazism" la adresa celor doua tari europene.
Care sunt, insa, implicatiile acestei dispute pentru fiecare tabara, potrivit analizei Stratfor:
• pentru puterea turca, un sprijin substantial din partea diasporei in referendumul din aprilie este esential, ce urmareste sa intareasca autoritatea presedintiei, victoria fiind departe de a fi garantata: economia tarii are probleme, lira turca a slabit, investitiile straine au scazut, la fel si turismul, toate acestea putand indeparta alegatorii. De aceea, votul celor 3 milioane de alegatori turci din Europa de Vest s-ar putea dovedi vital pentru referendum.
• Olanda, pe de alta parte, are miercuri propriile alegeri generale, ce vor fi urmate de alegerile prezidentiale din Franta (aprilie-mai) si de alegerile generale din Germania (septembrie). In fiecare dintre aceste tari, partidele care se opun, in general, imigratiei sunt in crestere. Guvernele moderate spera sa echilibreze situatia interna prin masuri precum interzicerea oficialilor turci de la a participa la manifestatii politice.
• relatiile dintre Turcia si UE sunt cu atat mai complicate cu cat autoritatile de la Ankara acuza UE ca nu respecta termenii acordului referitor la imigrantii care trec prin Turcia in drum spre UE, in timp ce guvernele europene il critica pe Erdogan pentru represiunile indreptate impotriva oponentilor sai.
• pe de alta parte, niciuna dintre tari nu poate sacrifica relatiile cu tabara adversa. Politicienii din UE nu pot risca o prabusire a acordului privind migrantii, mai ales in an electoral. Turcia inca vrea sa negocieze un acord vamal extins cu UE si depinde economic de investitiile venite din tari precum Olanda si Germania: peste 6.000 de companii germane sunt active in Turcia, in timp ce Olanda e cea mai mare sursa de investitii straine directe.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Infractor la infractor trage şi ministrul Daea la Ionică Nechifor
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Veselia beţivului
Horoscopul zilei de 15.03.2017
Victor Ponta: Dragnea este cel care a negociat pactul de coabitare cu Traian Basescu
Siberia: O fetita de 5 ani a mers 8 kilometri prin salbaticia Siberiei
pentru a cauta ajutor pentru bunica sa bolnava
UE impune sanctiuni dure pentru europarlamentarul polonez Janusz Korwin-Mikke,
care a afirmat ca "femeile sunt mai putin inteligente decat barbatii"
Hotii si prostii lui Tiriac
Comisia pentru controlul SRI recomanda desecretizarea tuturor protocoalelor incheiate de SRI,
inclusiv cele cu DNA
Iulian Chifu, dupa ce Ponta a spus ca Dragnea a negociat pactul de coabitare cu Basescu:
Da, asa este
Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, ar putea candida la sefia PNL
Klaus Iohannis este foarte multumit de activitatea procurorului general si a procurorului sef al DNA
Deputatul PSD Catalin Radulescu recidiveaza:
Salariul de parlamentar, de mizerie. Trebuie sa ne cumparam costume, nu putem veni in blugi si mizerabili
Ambasadorul SUA a discutat 45 de minute cu Liviu Dragnea
in biroul acestuia de la Camera Deputatilor, vizita nu a fost anuntata
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog