Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Administraţie
Social
Horoscop
Reportaje
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27599
De la 07 Ianuarie 2003
122913248

Teodor Balş, botoşăneanul care s-a opus Unirii Principatelor

  • 26 January 2018, 23:00
În primul rând am să vă plictisesc cu câteva date clarificatoare la cine este acest Teodor Balş, considerat botoşănean la origine. Originea boierilor Balş este foarte veche. Am în biblioteca personală o broşură mănăstirească tipărită înainte de 1900 (foto 2) sub îngrijirea protosinghelului Firmilian Chişcaru din în care se consemnează că domnitorul Alexandru cel Bun (1400 –1432) avea cancelar pe contele rus Mijatovki.
La acest conte s-a prezentat un grup de sârbi ce purtau numele de Cnezii Balşa. Domnitorul le oferă acestora diferite dregătorii, numai cel mai învârstă dintre ei refuză. Primeşte în schimb o moşie pe zona Hârlău, unde întemeiază Schitul Balş. De la acest Balşa îşi are originea spiţa de boieri Balş, cu largă răspândire în spaţiul Moldovei dar cu origine botoşăneană.
În perioada evenimentelor premergătoare apariţiei eteriştilor lui Ipsilanti în spaţiul Moldovei, a celor premergătoare Revoluţiei de la 1848 şi apoi celor care s-au finalizat cu Unirea Principatelor Române istoria consemnează trei nume cu Teodor Balş.
Primul Teodor, şi cel mai cunoscut, s-a născut la 1760 şi a decedat la 24 martie 1837. Acesta a avut moşie pe zona Flămânzi, moşie cumpărată de la domnitorul Mihail Sturdza. Toată viaţa acest boier şi-a dorit să ajungă domnitor, în acest scop amanetând moşia Flămânzi la un negustor bogat pentru suma de 700 de galbeni, bani cu care spera să ajungă la Poarta Otomană să-şi cumpere firmanul de domnie.
N-a reuşit dar şi-a pierdut moşia şi conacul de la Flămânzi. Teodor Balş zis Federic, a dus o viaţă plină de dezmăţ, aşa cum trăiau boierii în acele vremuri, el fiind spaima duducuţelor pe care le ademenea în patul său. Mai avea şi boala cărţilor, la jocul de cărţi pierzând sume importante de bani. N-a reuşit în viaţă să ajungă decât baş-boier în anul 1835, cu un an şi jumătate înainte de a deceda. A ctitorit la Flămânzi două biserici, prima sfinţită la 1813 şi a doua la 1827 În conacul său funcţionează astăzi un muzeu dedicat Răscoalei de la 1907.
Al doilea Teodor Balş este cel născut la 1790 şi decedat la 1865 , fiul lui Constantin Balş. Acesta a pus bazele târgului Darabani şi a îndeplinit funcţia de hatman. Conacul său adăposteşte în ziua de astăzi biblioteca oraşului.
8Ultimul Teodor Balş (foto 2), şi cel mai controversat, s-a născut în 1905 şi a decedat în condiţii misterioase în 1 martie 1857. Figura lui a rămas în istorie ca unul dintre boierii care au trădat curentul unionist şi a trecut de partea turcilor împreună cu grecul Ştefanache Vogoride. De pe poziţia de antiunionist a început să boicoteze activitatea Partidei Naţionale şi să blocheze activitatea Comitetelor unioniste din teritoriu.
Din raţiuni inexplicabile a desfiinţat instituţiile create de domnitorul Grigore Alexandru Ghica, a închis seminarul şi gimnaziul de la Mănăstirea Neamţ, a desfiinţat Facultatea de Drept din Iaşi, Banca Naţională şi a anulat legea presei. După îndepărtarea domnitorilor fanarioţi de pe scaunul Moldovei, domnitorii moldoveni au fost numiţi pentru 7 ani, cum avea să fie ales şi Cuza.
În anul 1857, domnitorul Grigore Ghica a împlinit domnia de 7 ani, aşa că Teodor Balş, în calitate de caimacam al Moldovei (locţiitor domnesc) a preluat conducerea, având şi mai mare putere de a împiedica unirea
Şi acum vine partea speculativă a sfârşitului lui Teodor Balş. Este sigur că caimacamul a intrat în Masonerie la o jojă din Iaşi pentru că la anul 1850 avea demnitatea de venerabil al lojii, pentru necunoscători ai demnităţilor masonice înIoan Rotundu
24.01.2018deplinea funcţia de şef. În plină activitate de caimacam al Moldovei şi de oponent înverşunat al Unirii, Teodor Balş moare în condiţii misterioase. Istoricii acreditează faptul că el a fot otrăvit de un fiu adoptiv pe care-l ameninţase că-l scoate din testament. Există însă în mediul masonic varianta că el a fost pedepsit pentru că şi-a încălcat jurămintele masonice.
Ca să înţelegeţi tâlcul acestei afirmaţii vă informez că la iniţierea în masonerie, neofitul depune mai multe jurăminte. Dacă este creştin, jură cui mâna pe Biblie peste care stau aşezate într-un anumit mod compasul şi echerul. Jură că va respecta regulile Masoneriei, legile ţării şi instituţiile statului. Pe parcursul iniţierii neofitul este legat la ochi cu un bandou.
Când vine momentul să primească lumină, el va vedea în jurul său mai mulţi masoni care-şi sprijină vârful săbiei de pieptul său dezgolit iar venerabilul îl informează că acele săbii îl vor apăra atunci când va fi în pericol dar îl vor pedepsi dacă-şi va încălca jurămintele. Concluzia rămâne s-o tragă fiecare dintre dumneavoastră.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Bărbatul ideal
Autorii morali ai crimei de la Vorniceni ocupă funcţii înalte în IJP Botoşani
Teodor Balş, botoşăneanul care s-a opus Unirii Principatelor
Cum a ajuns Casapu victima lui Arapaşu, bruta în uniformă de poliţist
Locatarii unui bloc de pe strada Sucevei sunt în rahat… la propriu
Poliţistul Panţâru , protectorul hoţilor din comuna Truşeşti
Lumea lu Rotundu: Emisiunea din 26.01.2018
ANAF - cu ochii pe conturile lui Mihai Gadea.
Dosar de proprire, la Judecatoria Sectorului 3
Cine este Ioana Bran, propusa Ministru al Tineretului si Sporturilor:
deputata PSD din Satu Mare, secretara a Camerei Deputatilor, fiica unui milionar in domeniul distileriei alcoolului
Cine este Radu Oprea, noul ministru pentru Mediul de Afaceri:
Are o firma abonata la contracte cu statul si e trimis in judecata pentru evaziune fiscala si spalare de bani
Cine este Danut Andrusca, propus ministru al Economiei:
Deputat PSD cu activitate modesta in Parlament, apropiat al baronului PSD de Neamt Ionel Arsene, care a fost acuzat recent de trafic de influenta
Lista completa a ministrilor din cabinetul Vioricai Dancila
Horoscopul zilei de 27.01.2018
A fost publicat noul program de guvernare:
cresc salariul minim si punctul de pensie, scade TVA in 2019
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog