Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14676
De la 07 Ianuarie 2003
89280425

Teoria păcălelii şi vânzătorii de iluzii

  • 12 September 2008, 23:00
„Când pui o întrebare te luminezi, când capeţi un răspuns pui lucrurile în lumină." – scria Constantin Noica ambiţionând printre „afiniştii" lui din mărginimile Păltinişului, oameni sinceri, împovăraţi de truda cutreierării pădurilor umbroase după un blid de afine, dar plini de respect şi dreaptă ascultare, să schimbe unghiul de gândire sub care individul îşi îngroapă viaţa dând vina pe destin. Pentru el „rostirea românească" presupune perpetua întrebare. Nu a fost de acord cu superficialitatea şi nu pare a ne fi lăsat moştenire, celor ce doresc să-l asculte, evident, teribila pierdere a moralei ce funcţionează de ani buni sub acoperământul gros al dogmei: „Merge şi aşa că doar trăim în România!" Nu, o asemenea frază nu reflectă adevărul trăirilor noastre. Este o făcătură, un mod de a încuraja ratarea, pierderea de sine, dezrădăcinarea.
Compromisul, minciuna, bunul plac manifestat cu violenţă de individul „gureş" din colţul „şuşelii" sunt trăsăturile rezultate în urma încrâncenării cu care au fost promovaţi în diverse funcţii politice şi de decizie administrative oamenii „devotaţi partidului", „luptei de clasă" cum se spunea pe vremuri, nu societăţii, nu indivizilor în complexitatea manifestărilor lor umane. De ce au fost promovaţi „săracii", palavragii, cei cu „dosarele beton"? Pentru că, neştiutori fiind, au putut fi manevraţi, îmbrobodiţi, anihilaţi sau, pur şi simplu, cumpăraţi pe cu un blid de linte de cea mai proastă calitate. Li s-a dat iluzia că sunt „soldaţii devotaţi ai partidului", salvatorii, eminenţele pe umerii cărora se sprijină naţia, ba chiar întreaga Europă. Jalnice iluzii!...
Desigur, convingerile mai mult sau mai puţin „afirmate social" de politicienii noştri converg, fără îndoială, spre „bunăstarea tuturor". Care „tuturor"? Din cine sau ce se compune această impersonală şi amorală categorie de maximă generalitate „tuturor" pe care o vehiculează din patru în patru ani orice neisprăvit nărăvit la fotoliile parlamentului? Cine suntem „noi" în spatele cărora se ascund pretendenţii de varii coloraturi ideologice? De ce luptă domniile lor, de ce se sacrifică? Pentru noi? Ca indivizi componenţi ai unei generaţii care a depăşit vârsta de cincizeci de ani, a trebuit să suportăm tot felul de afirmaţii mai mult sau mai puţin înşelătoare. Viaţa noastră a fost, pe alocuri continuă să fie, un lung şir de înşelătorii, prefăcătorii şi, ca un corolar, o imensă scenă în care am fost (suntem) siliţi să jucăm un teatru ieftin şi prost.
Un teatru atât de prost încât nu mai ştim care sunt rolurile, cine e regizorul şi pentru cine debităm pe nerăsuflate replici aiuritoare, imposibile, amorale. De ce ne pierdem timpul ascultând promisiunile deşarte ale te miri cărui potentat crescut pe asfaltul cartierului Primăverii? Ce este şi ce reprezintă pe piaţa ofertei politice amărâta de stradă a „Primăverii"? Ca şi înainte de 1989. Cartierul Primăverii reprezintă „pepiniera" de cadre care „luptă pentru noi"! Chestia cu „ştiutorii" născuţi şi crescuţi de „burghezia proletariatului" din Primăverii funcţionează minunat! Nu ne-am săturat de o astfel de… minune? De ce totul se decide „la centru" şi ce reprezintă centrul acesta? Întrebări, întrebări şi iarăşi întrebări. Ar părea că asemenea întrebări nu-şi au rostul de vreme ce răspunsul la ele a devenit atât de comun încât nici nu mai este rostit de mulţimea de indivizi ce alcătuiesc comunitatea în care trăim.
Toată lumea, absolut toată, dă din cap ştiind despre ce e vorba şi care este soluţia, dar anii trec născând un soi de complicitate între „activiştii" de la centru şi mulţimea manevrabilă ce alcătuieşte „talpa" ţării complicitate bazată pe îndelung cultivata şi deşarta iluzie că fiecare individ, înşelându-l pe cel de lângă el va deveni peste noapte milionar, în euro, desigur şi îşi va petrece bătrâneţea pe riviera franceză, italiană, în Haiti sau mai ştiu eu în ce alte destinaţii straniu paradisiace. Însuşi acest mod de a gândi este unul păgubos, mincinos - de-a dreptul nesănătos.
Închipuiţi-vă milioane de milionari. Miliarde de indivizi cu ceafa groasă defilând pe te miri care plajă a lumii. Deodată, nimeni nu mai munceşte, laptele şi mierea curg pe străzi, fericirea se strecoară clipă de clipă în sufletele locuitorilor pământului. Nu tu piaţă, nu tu ofertă de piaţă, nu luptă socială, nu minciună electorală, nu tu valoare de schimb! Nu-i aşa că vi se pare o inepţie? Nu-i aşa că autorul unor astfel de afirmaţii poate fi internat fără prea multe comentarii în oricare dintre ospiciile lumii? Şi totuşi, politicienii, în special cei social democraţi dâmboviţeni aflaţi de o vreme la grea cumpănă a credibilităţii, fac tot felul de promisiuni care mai de care mai aberante.
Înainte de alegeri, schimbă legile (vezi procedura de numire a procurorilor!) dovedind dispreţ fără margini faţă de Constituţie, măresc pensiile, salariile, reîmpart terenurile pe care până mai ieri le împărţiseră de cel puţin trei ori, se unesc şi reunesc după interese mai mult sau mai puţin oculte şi, dovedind că nu sunt capabili să depăşească mizeria morală descrisă de Caragiale în schiţele sale umoristice, candidează la… Mizil! Bărăganul geme sub greutatea producţiilor cerealiere adevărate, dar… grâul nu este bun pentru… panificaţii! Valea Oltului, a Argeşului şi a Jiului produce mii de tone de legume, dar…piaţa românească este prea… scumpă! De ce?
Pentru că, neavând politicieni adevăraţi, nu avem principii sănătoase de piaţă. Nu ştiu dacă aţi observat însă cel care produce astăzi ceva, indiferent ce, este considerat… duşman al capitalismului! Cel ce curăţă Stadionul „Angelescu" şi îl redă mişcării sportive drobetane este…duşman al sportului iar apărătorul „legitim" al sportivilor devine cel care vreme de 18 ani a administrat interesat şi cu venituri imense un adevărat focar de mizerie în chiar centrul oraşului. Cel care curăţă străzile, le spală şi vopseşte bordurile este, în viziunea social democraţilor de cumetrie capitalistă, un bandit trădător „care a jurat pe copii lui că nu va părăsi echipa PSD-ului", iar tartorul tuturor făcătorilor şi desfăcătorilor ameninţă cu parchetul, DNA-ul şi, o viaţă întreagă învăţat să pârască „la autorităţi", continuă să se hrănească din frica şi durerea noastră a celor care vrem să ne creştem copiii în demnitate şi respect faţă de eforturile producţiei reale.
Am trecut şi vă invit să treceţi prin pieţele municipiului, să priviţi feţele celor ce vând. Oricine înţelege care este deosebirea între un producător de zarzavaturi şi un… procurator de… produse agricole. Desigur, procuratorul poate fi un întreprinzător adevărat, un om de afaceri curat şi cinstit. Câştigul lui face parte dintr-un anume segment al pieţei şi joacă un rol generator de confort şi prosperitate. Asta dacă nu care cumva respectivul are ceafa groasă şi urlă că totul i se cuvine şi că, dacă a mituit te mirui ce segment administrativ dirijat cu oarecare măiestrie de social democraţii tuturor fericirilor de pe pământ, are dreptul să pauperizeze producătorii adevăraţi, cei care au udat câmpul cu sudoarea frunţii.
În opinia mea, piaţa unui oraş este cel mai elocvent câmp de analiză politică. Laudele unuia sau altuia, gogoşile electorale plasate la…conferinţe de presă mai mult sau mai puţin glazurate cu gargara dizgraţioasă a linsului buzelor nu valorează nimic dacă avem timp să privim o secundă în urma noastră. Ce am obţinut până acum? În ultimii 18 ani, s-a schimbat ceva în Severin? Am avut curajul să ridicăm privirea din pământ şi să întrebăm: cine sunteţi şi ce vreţi, domnilor vânzători de iluzii? Am întrebat vreodată: ce aţi făcut cu mâinile voastre domnilor deputaţi, senatori şi conducători de „oşti" administrative în teritoriu? Unde sunt investiţiile cu care vă lăudaţi? Care este adevărul despre fondurile pe care ni le-aţi promis? Cu ce este mai bună viaţa noastră azi decât în urmă cu zece ani? Nu vrem conturi în bănci, ci demnitatea unui loc de muncă. Atât! Câte locuri de muncă aţi creat? Cine sau ce vă dă dreptul moral de a minţi în continuare?
Piaţa politică românească devine din ce în ce mai complexă. Alegerile parlamentare care se apropie nu vor despărţi grâul de neghină, dar vor ridica vălul de pe faţa multora. Poate vom înţelege, în sfârşit, că soarta noastră nu trebuie să fie jucată de alţii la ruleta istoriei, ci de noi înşine. Poate… [ Emil Albisor]
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXXXIX)
(Ioan Rotundu)
Ministerul a trimis o unguroaică la inaugurarea scolii româneşti din Ungaria
Europarlamentarul PSD Titus Corlatean huiduit la Barcelona
Oraşul Flămânzi menţionat, nejustificat, ca loc al unei crime oribile
EON GAZ îşi terorizează clienţii
În loc să le trimită facturile, îi deconectează abuziv
Fiscul are ordin să restituie taxa auto şi în mod forţat
Gata cu gânditul, altfel devii obez
Program Tele'M Botoşani
Horoscop
Replica românului l-a lăsat pe francez fără… replică
Urgent şi avantajos, negociază şi mai lasă
Piţurcă, antrenorul lui Stolojan
Şi Pietonalul Unirii îşi aşteaptă rândul la reabilitare
Protecţia Copilului între una caldă, alta rece!
Medicii americani şi-au luat „La revedere!”
Băutura l-a costat viaţa
Botoşănenii nu prea se înghesuie să-şi deschidă o afacere
Învăţătură cu... plată
Instanţa de judecată, sperietoarea pentru agenţii economici
Parcul „Mihai Eminescu” aproape de finiş
Este nevoie de o lege a pacientului
Apa Grup se opune ştergerii datoriilor rău platnici
Materiale de construcţii şi nutreţuri degradate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă