Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
34080
De la 07 Ianuarie 2003
93867410

Termen prelungit pentru carnetelor de muncă în scopul creării unei arhive electronice

  • 17 January 2008, 23:00
Termenul limită de predare a carnetelor de muncă de către persoanele fizice şi juridice în scopul creării unei arhive electronice, prin scanarea acestor carnete, a fost prelungit cu un an, până la 30 noiembrie 2008, printr-o Hotărâre aprobată în şedinţa de astăzi a Guvernului.
Actul normativ modifică şi completează Hotărârea Guvernului nr. 1768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, precum şi a veniturilor salariale aferente, elemente utilizate, potrivit legii, la calculul pensiilor.
Acţiunea de preluare din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, precum şi a veniturilor salariale realizate, a fost demarată la începutul anului 2006. Scopul acestei acţiuni este de a crea o bază de date la nivel naţional cu istoricul perioadelor de asigurare şi a veniturilor tuturor asiguraţilor sistemului public de pensii în vederea asigurării unor proceduri mai sigure de stabilire a drepturilor de pensii.
Prin actul normativ adoptat astăzi de Guvern se stabilesc răspunderi pentru cei care nu respectă termenele şi condiţiile legale de predare a carnetelor de muncă. Astfel, persoanele fizice şi juridice care deţin sau păstrează, potrivit prevederilor legale, carnete de muncă, sunt obligate să le predea caselor teritoriale de pensii la termenele stabilite de către acestea.
Nerespectarea termenului de predare a carnetelor de muncă se consideră contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 la 600 lei în cazul persoanelor fizice şi de la 1.500 la 5.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
În situaţia foştilor asiguraţi ai sistemului public de pensii care nu au domiciliul sau reşedinţa în România, carnetul de muncă poate fi prezentat, pentru prelucrare, casei teritoriale de pensii în raza căreia au fost asiguraţi ultima dată sau, după caz, din raza de domiciliu a persoanei desemnate de către titular.
Pe lângă prelungirea termenului de predare a carnetelor de muncă, actul normativ include activităţi noi în operaţiunea de prelucrare a datelor, precum cele de scanare, indexare (asocierea imaginii scanate cu elemente de identificare în vederea arhivării electronice), validare şi arhivare electronică, precum şi activităţile conexe acestora.
Serviciile aferente acestei acţiuni vor fi asigurate de către Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSMPS), prin contractarea lor de către Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale.
Calendarul acestor activităţi, în cazul carnetelor de muncă aflate în evidenţa inspectoratelor teritoriale de muncă, se stabileşte pe bază de protocoale încheiate, în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a contractului pe anul 2008 cu institutul, între inspectoratele teritoriale de muncă şi casele teritoriale de pensii.
Costurile aferente tuturor serviciilor efectuate de către institut, în care se includ şi drepturile de regie generală ale acestuia - limitate la maxim 4% din costurile respective – vor fi acoperite integral de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale. Numărul maxim de personal prevăzut pentru desfăşurarea acestor activităţi în 2008 este de 900.
Costurile totale pentru anul 2008 au fost estimate la 19,2 milioane lei. Aceste cheltuieli au fost luate în considerare la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2008.
(Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 16.01.2008)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Răfuială politică pe seama familiei Secrieru
Comentariul comentariilor (XXVII)
(Ioan Rotundu)
Va asigura creşterea salariilor pe seama neplăţii datoriilor
Un nou regulament de ordine interioară la Spitalul judeţean
Sute de botoşăneni se întorc cu faţa către Termica
Urban Serv a cheltuit mai mult decât avea în pungă
A ieşit pe-a lui Oprişanu
comisia de control a devenit funcţională
Cuştea reclamă pomenile electorale ale puterii
Vosganian ne-a minţit
Complot la adresa lui Flutur
Cinematograful din Săveni va primi destinaţie culturală
Vrea să stopeze harababura afişajelor electorale
S-au prezentat onorabil
Modificări în aparatul Primăriei Botoşani
Noutăţi privind despăgubirile pentru bunurile rămase în Basarabia
Guvernul a recunoscut Statutul de organizare şi funcţionarea BOR
Situaţia pe ţară a contestaţiilor la tezele cu subiect unic
Al Pacino mai are doar “88 de Minute” de trait
Îţi doreşti un câştig suplimentar?
Teoria amorului
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă