Cea mai vizibila masura care vizeaza un control foarte puternic asupra internetului in Rusia a fost decizia de a bloca reteaua sociala LinkedIn, la inceputul acestei luni. Luna aceasta a fost anuntata o legislatie care confera Kremlinului suprematia asupra spatiului cibernetic.
In vara, a fost introdusa asa numita Lege Yarovaya, care cere provideri-lor de internet si telecom sa stocheze datele utilizatorilor pentru sase luni si metadatele pentru trei ani.
Aceste evenimente vin in contextul in care puterea de la Kremlin se teme ca internetul ar putea fi folosit pentru mobilizarea de protestatari si pentru diseminarea de idei periculoase.
Strategia este dezvoltata in stransa cooperare cu Chima, dupa o serie de intalniri la inalt nivel care au avut loc in acest an la Beijing si Moscova. La primul forum pe probleme de securitate cibernetica, care a avut loc in aprilie, la Moscova, au participat, printre altii, Lu Wei, seful biroului pentru informatii internet, Fang Binxing, asa-numitul parinte al Marelui Zid al Internetului, si Igor Shchyogolev, consilierul lui Putin pe probleme legate de internet si un fost ministru al comunicatiilor.
La inceputul acestui an, secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrushev, care a condus Serviciul federal de securitate in timpului mandatelor prezidentiale ale lui Vladimir Putin 2000-2008, s-a intalnit de doua ori cu membri ai Biroului Politic chinez specializati in securitate informatica. In iunie, Putin s-a deplasat la Beijing unde a semnat un document comun legat de spatiul cibernetic.
Rusii isi doresc de la chinezi accesul la tehnologie, noteaza The Guardian, in conditiile in care Rusia nu dispune de modalitatile de controlare a vastei cantitati de date solicitata de legea Yarovaya si nu poate recurge la tehnologia occidentala, din cauza sanctiunilor.
Chinezii insa sunt dispusi sa dea o mana de ajutor. In august au aparut informatii ca Bulat, producatorul rus de echipamente de telecomunicatii, discuta cu gigantul chinez Huawei pentru a cumpara tehnologii de stocare a datelor si de producere a serverelor pentru a implementa legea Yarovaya.
Rusii nu au alta optiune decat sa invite "greii" chinezi in inima strategiei IT a Moscovei. "China ramane singurul nostru aliat serios, inclusiv in sectorul IT", a declarat o sursa din sectorul rusesc de tehnologia informatiei.
In Rusia, strategia pentru o colaborare mai intensa cu China a fost dezvoltata si promovata de oficiali de rang inalt de la Kremlin, generali si oameni de afaceri. Printre ei, Patrushev, Shchyogolev si Konstantin Malofeev, miliardarul care a infiintat televiziunea ortodoxa Tsargrad TV. Acest grup este considerat adevaratul promotor al legii Yarovaya.
Agentia de stiri HotNews