Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6844
De la 07 Ianuarie 2003
122866911

The Guardian: Cum functioneaa armata de troli a lui Putin

  • In fiecare zi te hranesti cu ura, iti mananca sufletul
  • 3 April 2015, 23:00
Sute de bloggeri sunt platiti ca sa inunde forumurile si retelele de socializare din Rusia si din strainatate cu mesaje impotriva Vestului si comentarii favorabile Kremlinului. In fiecare zi, dupa ora 21, se incheie ziua de 12 ore de munca, iar cei care lucreaza in birourile complexului de pe Savushkina Street nr.55 din Sankt Petersburg sunt inlocuiti de tura de noapte, se arata in analiza The Guardian despre "armata de troli a lui Putin".
Cladirea a fost identificata ca sediul "armatei de troli", unde sute de bloggeri platiti lucreaza non-stop pentru a inunda forumurile, retelele de socializare si sectiunea de comentarii a publicatiilor occidentale cu remarci laudative la adresa presedintelui Vladimir Putin.
The Guardian a vorbit cu doi fosti angajati. Unul dintre acestia conducea departamentul de bloguri false pe reteaua sociala LiveJournal, in timp ce celalalt facea parte dintr-o echipa care "spama" forumurile municipale din Rusia cu mesaje pro-Kremlin. Ambii au spus ca au fost angajati neoficial si platiti in numerar.
Cei doi vorbesc despre un mediu de lucru lipsit de umor si draconic, cu amenzi pentru cei care intarziau cateva minute sau care nu ajungeau la numarul zilnic de postari obligatorii.
Trolii lucreaza in camere cu cate 20 de oameni, fiecare incapere fiind controlata de catre trei editori, care verifica postarile si ii amenedeaza pe cei care modifica sau scurteaza mesajele.
Bloggerita LiveJournal, care a lucrat timp de doua luni in centrul de troli, spune ca era platita cu 450.000 de ruble (790 de dolari) pe luna pentru a gestiona cateva conturi de pe site. Nu exista niciun contact, singurul document pe care l-a semnat la angajare fiind unul in care se angaja ca nu va divulga munca pe care o presta.
Sefii i-au ordonat acesteia sa nu spuna prietenilor despre locul ei de munca, nici sa ii adauge ca prieteni pe retelele de socializare pe care isi facea conturi false.
"Trebuia sa scriem "postari obisnuite" despre prajituri si muzica, dar din cand in cand trebuia sa aruncam o postare politica despre cum guvernul de la Kiev este fascist sau lucruri asemanatoare", a explicat femeia.
Dupa ce jurnalistii de la Guardian au intrat pe unul din conturile false LiveJournal, modelul in care operau trolii devenea din ce in ce mai clar.
Exista postari despre "Cele mai frumoase 20 de castele din Europa" si "semne care iti arata ca esti cu fata gresita", combinate cu postari politice despre Ucraina sau care sugereaza ca liderul opozitiei Alexei Navalny este corupt.
Postacii primeau instructiuni tehnice referitoare la postarile politice in fiecare dimineata, in timp ce postarile non-politice trebuiau concepute de catre ei.
"Cel mai inspaimantator lucru este cand vorbesti cu prietenii tai si vezi ca ei repeta ceea ce tu ai vazut in si realizezi ca tot ce se intampla acolo are un efect", spune fostul postac.
Marat, in varsta de 40 de ani, a lucrat intr-un departament diferit in care angajatii postau metodic pe forumuri din diverse orase.
"Primul lucru pe care il faceam dimineata cand ajungeam la munca era sa ne ascundem ip-ul, locatia reala, iar apoi citeam ", a explicat Marat. Trolii lucreaza in echipe de catre trei. Primul posta un comentariu critic despre o anumita problema sau pur si simplu posta un link, iar apoi ceilalti doi interveneau cu linkuri prietenoase cu Kremlinul sau cu fotografii "comice" care degradau liderii ucraineni sau pe cei occidentali.
Marat le-a aratat jurnalistilor sase dintre aceste .
Fiecare dintre acestea contine o stire, anumite informatii despre aceasta si o concluzie la care comentatorii ar trebui sa ajunga. Una este despre presedintele Putin care ii prezinta condoleante presedintelui francez Francois Hollande dupa atacurile de la Charlie Hebdo din Paris.
"Vladimir Putin l-a contactat imediat pe liderul francez, in ciuda relatiilor proaste dintre Rusia si vest", se arata in concluzia la care postacul trebuie sa ajunga.
"Liderul Rusiei s-a pronuntat intotdeauna impotriva agresiunii si a terorismului in general. Datorita initiativelor presedintelui, numarul de acte teroriste din Rusia a scazut dramatic".
Celelalte foi de sarcini cer review-uri favorabile pentru YotaPhone, un smartphone facut in Rusia, postari abuzive impotriva lui Jennifer Psaki, fostul purtator de cuvant al Departamentului de Stat din SUA, iar celelalte se refera la Ucraina si planurile pe care Occidentul le are acolo.
Concluzia dorita: "Majoritatea expertilor sunt de acord ca Statele Unite incearca sa slabeasca Rusia in mod intentionat si Ucraina este folosita doar ca un mijloc prin care isi pot atinge scopul. Daca poporul ucrainean nu s-ar fi panicat si nu ar fi sprijinit o lovitura de stat, Vestul ar fi gasit o alta modalitate prin care sa puna presiune pe Rusia. Dar tara noastra nu va fi de acord cu planurile americanilor si vom lupta pentru suveranitatea noastra pe scena internationala".
Pentru a adauga culoare postarilor, au fost create site-uri pentru a sustine munca armatei de postaci. Unul dintre acestea contine mii de imagini care pot fi copiate, majoritatea prezentand lideri europeni in ipostaze umilitoare, prelucrate in Photoshop. Textele care insotesc imaginile vor sa accentueze slabiciunea sau prostia acestora. Multe dintre aceste imagini au un ton evident rasist sau homofob. Spre exemplu, unul din acestea il prezinta pe Barack Obama care mananca o banana, fiind infatisat ca o maimuta.
Trolii trebuie sa posteze fotografiile alaturi de informatii pe care le pot lua de pe "Wikipedia ruseasca patriotica", oferind versiuni ale evenimentelor mondiale, acceptabile din punct de vedere ideologic.
Postarile referitoare la protestele de la Kiev explica cum protestatarii au primit ceaiuri cu droguri, ceea ce "a cauzat revolutia".
Trolii au fost instruiti in mod ferm ca nu trebuie sa scrie niciodata nimic rau despre autoproclamata republica populara Donetsk si nimic bun despre guvernul din Ucraina. "Mergeam acasa la sfarsitul zilei si vedeam aceleasi stiri la televizor. Era clar ca deciziile veneau de undeva", spune Marat.
Multi oameni au acuzat televiziunea rusa ca a ridicat nivelul de propaganda in ultimele 18 luni in ceea ce priveste Ucraina, atat de mult incat Uniunea Europeana l-a pus pe Dmitri Kiselev, om de televiziune si directorul unei agentii de stiri importante, pe lista sa de sanctiuni.
Dupa doua luni de munca in agentia de troli, Marat a inceput sa simta ca isi pierde sanatatea mentala si a decis sa plece. Din conversatiile pe care le auzea la birou, Marat si-a dat seama ca acesta era impartit 50/50 intre cei care cred cu adevarat in ceea ce fac si cei care cred ca este o prostie, dar au nevoie de bani.
"Desigur, daca in fiecare zi te hranesti cu ura, iti mananca sufletul. Incepi sa crezi in asta. Trebuie sa fii puternic ca sa ramai curat atunci cand iti petreci intreaga zi scufundat in mizerie", a spus fostul postac.
Cel mai prestigios post din armata de postaci este trolul care scrie in limba engleza, job platit cu 65.000 de ruble.
Avand in vedere ca vorbea engleza la nivel satisfacator, Marat a dat testul ca sa treaca in departamentul de limba engleza, unde trebuia sa scrie un eseu despre convingerile sale politice.
Pentru ca nu a vrut sa exagereze, Marat a scris ca e apolitic si crede ca toate doctrinele sunt cinice. Nu a fost suficient incat sa ia testul.
Lui Marat i s-a spus ca a esuat, dar alte persoane au fost informate ca au trecut testul preliminar si au fost repartizate sa posteze comentarii pentru doua articole in limba engleza despre Ucraina: unul de pe New York Times si altul de pe CNN.
Avocatii din Sankt Petersburg spun ca este extrem de rar ca o astfel de intreprindere sa lucreze in intregime "pe piata neagra", fara sa plateasca taxe si fara sa isi inregistreze in mod oficial angajatii.
Documente secrete dezvaluite au legat "fabrica de troli" de structuri apropiate Kremlinului, dar nu exista dovezi concrete.
Este neclar daca armata de troli din birourile din Sankt Petersburg este singura sau daca exista si altele la fel, dar este cert ca aceasta s-a dezvoltat masiv de cand a fost prima oara descoperita, in 2012.
"Cand m-am angajat acolo, in 2013, era o cladire mica, eu lucram in subsol si era evident ca nu aveau suficient spatiu", a explicat Andrei Soshnikov, un jurnalist din Sankt Petersburg care s-a infiltrat in companie in urma cu doi ani.
Jurnalistul a asociat trecerea la un sediu mult mai mare cu intensificarea activitatii dupa criza din Ucraina. Acesta a tinut sa precizeze ca desi acest tip de "trolling" poate parea ridicol, nu trebuie sa il consideram ineficient, in special pe plan intern.
"Oamenii din generatia mea care au crescut cu internetul pot, cel mai probabil, sa identifice comentariile postacilor. Dar, pentru generatia mai in varsta, oamenii care sunt obisnuiti cu televizorul, ei se uita la aceste forumuri si retele de socializare si observa ca toata lumea este mai radicala decat ei si decat vecinii lor", a adaugat jurnalistul.
ntia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Dovadă că tezaurul României este încă la Moscova
Reţeta zilei: Friptură de miel cu usturoi şi tocană de cartofi la cuptor
Horoscopul zilei
Ba pe-a mă-tii!
Ioan Rotundu
Predoiu: Resping categoric insinuarile calomnioase si solicitarea obraznica
Il chem pe Victor Ponta la o provocare barbateasca
Gigi Becali a fost eliberat conditionat si a promis ca nu se mai implica in viata publica
DNA a inceput urmarirea penala sub control judiciar a lui George Scutaru
Grecia pregateste planuri de nationalizare a bancilor si de renuntare la euro
Elenii nu au bani pentru rata urmatoare la FMI. Atena sta sub semnul falimentului
Masurile asiguratorii si popririle pe conturi – lipsa unei g\ndiri pro-business a ANAF
Sau nevoia cata de prezervarea veniturilor statului
PSD vrea să lase fără obiect contestaţia liberalilor la Curtea Constitutionala
Bulgaria a decis sa-si creeze o structura anticoruptie dupa modelul DNA
Boiko Borisov: Bulgaria va intrece Romania in cateva luni
Cei trei magi botoşăneni de la Răsărit
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Infernul de la Fântâna Albă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog