Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
22626
De la 07 Ianuarie 2003
74830495
Titus Corlatean:

Sunt anumite sensibilităţi în una, două, trei capitale privind intrarea României în Schengen

  • 19 October 2012, 23:00
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat vineri ca sunt anumite sensibilitati in cateva capitale privind legarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, dar a dat asigurari ca va insista ca cele doua mecanisme sa nu fie legate institutional.
"Noi, din punctul de vedere al MAE, ne ocupam cu lobby-ul extern, cu promovarea intereselor Romaniei, progresele inregistrate si insistand mereu pe faptul ca acest subiect nu este legat institutional de ceea ce inseamna interesul Romaniei legat de aderarea la Spatiul Schengen. Este un alt obiectiv. Intelegem ca sunt anumite sensibilitati in una, doua, trei capitale, dar, in acelasi timp, obiectivul Schengen este altceva si acolo Romania si-a facut datoria pe deplin", a afirmat Corlatean, citat de Agerpres.
El a spus ca a discutia de la Ministerul Justitiei, institutie care conduce comitetul MCV, a fost una interinstitutionala si ca fiecare institutie are contributia sa deoarece se vor transmite raspunsuri cu stadiul progreselor in cadrul mecanismului.
Vicepresedintele CSM, Oana Schmidt - Haineala, a declarat ca au fost abordate chestiuni care se discuta in mod obisnuit, respectiv drafturile de raspunsuri din partea fiecarei institutii si daca are competente sa raspunda.
Ea a confirmat ca, intr-adevar, intrebarile CE sunt mai aplicate de aceasta data, dar ca este optiunea comisiei si ca nu poate comenta acest lucru.
Sefii din sistemul judiciar si ai altor institutii s-au intalnit vineri la Ministerul Justitiei pentru a discuta despre solicitarile Comisiei Europene din cea de-a treia scrisoare transmisa.
Printre persoanele care au participat la discutii se numara ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, vicepresedintele CSM, Oana Schmidt - Haineala, seful interimar al DNA, Laura Oprean, seful Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu si seful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, au fost "abordate liniile generale de raspuns al autoritatilor romane la intrebarile punctuale (chestionar) adresate de Comisia Europeana, la data de 10 octombrie 2012."
"In acelasi timp, s-a realizat o trecere in revista atat a recomandarilor, cat si a chestionarului Comisiei Europene, cu indicarea institutiilor responsabile sa formuleze raspunsuri. Elementele de progres si raspunsurile punctuale pe care autoritatile romane le vor transmite Comisiei Europene in cursul lunii octombrie 2012 vor fi avute in vedere in procesul de elaborare, de catre Comisia Europeana, a raportului de evaluare ce va fi dat publicitatii la finele anului curent", se arata in comunicat.
Comisia Europeana a transmis a noua scrisoare Ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, in care ii cere o serie de informatii despre procesele de inalta coruptie, despre anchetele privind referendumul si despre parlamentarii gasiti incompatibili de ANI si care trebuie revocati din Parlament.
Informatiile au fost solicitate in vederea pregatirii misiunii de monitorizare MCV care va sosi in Romania pe 7 noiembrie si care va pregati un nou raport pe Justitie, solicitat in urma problemelor politice din vara.
In luna septembrie, Comisia Europeana a trimis doua scrisori Ministerului Justitiei, in care atragea atentia ca procedura numirii noilor sefi la DNA si Parchetul General nu este transparenta. Comisia explica faptul ca o procedura transparenta inseamna proiecte de management publice din partea candidatilor, interviuri publice si criterii clare de selectare a candidatilor.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Decizie înlăcrimată
Averile românilor au avut cea mai abruptă scădere din lume, în ultimul an
Rusia ar putea obţine un nou monopol pe energie
Fenomenul conflictelor de interese privind fondurile UE a atins proporţii epice
Guvernul Ponta mai face un pas spre impozitarea ţăranilor
Plata arieratelor şi investiţiile au prioritate
Pentru anumite persoane vin vremuri foarte grele
Despre buget, sentimente, orientări şi partajări
Întâlnire a Primului ministru al României cu reprezentanţii românilor din Serbia
Balada lui Căcărău - animată
Codreanu se gurguţă la Verginel Gireadă
Oamenii cu datorii la bănci pot primi ajutor de la Forţa Civică
Partidul Forţa Civică critică Târgul Agro-Zoo
Botoşani: Bătaie pe posturi în sănătate
Controverse pe seama „Poliţiei concediilor medicale”
Au mai apărut posturi libere în şcoli
Tot mai mulţi patroni sunt reclamaţi de angajaţi
Judeţele Botoşani şi Iaşi şi-au stabilit limita teritorială pe cale amiabilă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă