Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Important
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6931
De la 07 Ianuarie 2003
122866998

Titus Corlăţean, deranjat de faptul ca ambasadele occidentale si-au exprimat îngrijorările prin presă

  • este o practică pe care nu o agreez
  • 12 December 2013, 23:00
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, s-a declarat deranjat de faptul ca ambasadele occidentale au preferat sa-si exprime prin intermediul presei nemultumirile legate de decizia Parlamentului de a acorda o super-imunitate demnitarilor statului roman, afirmand ca nu "agreeaza" astfel de practici.
Remarca sa vine dupa ce Ambasadele SUA, Germaniei si Olandei s-au aratat "ingrijorate" de amendamentele aduse Codului Penal, prin care Camera Deputatilor a scos presedintele si parlamentarii din categoria functionarilor publici, relateaza Agerpres.
"In mod evident, de la MAE nu voi comenta votul institutiei Parlamentului. In acelasi timp, ca ministru al Afacerilor Externe, eu am o asteptare clara, fireasca, ca atunci cand exista preocupari, semne de intrebare, nelinisti din partea unor ambasadori sau ambasade care functioneaza in Romania, sunt acreditati pe teritoriul Romaniei, ca aceste nelinisti, intrebari, preocupari sa ne fie transmise direct la MAE responsabililor din MAE si mie personal, ca ministru, si nu sa aflam prin intermediul presei.
Este o practica pe care nu o inteleg si nu o agreez, pentru ca putem discuta direct si putem, printr-un efort comun - si noi intotdeauna am fost extrem de deschisi si disponibili la MAE sa incercam sa clarificam anumite aspecte, sa vedem daca sunt greseli, cum pot fi reparate, daca sunt lucruri care trebuie intelese, inclusiv din partea ambasadelor, sa le clarificam si sa fie mai bine intelese", a afirmat Corlatean, intrebat daca MAE a fost contactat anterior pentru o discutie.
In acest sens, ministrul Corlatean a tinut sa explice ca notiunea de "functionar public" (sau "civil servant", in engleza), atat in Romania, dar si in alte state, nu-i include "pe cei care sunt inzestrati cu acea autoritate care decurge dintr-un proces electoral firesc la nivel national, nivel local, la nivel de presedinte".
"Ceea ce nu inseamna ca aceste persoane inzestrate cu autoritate sunt scutite, ferite de principiul clar juridic al raspunderii civile sau penale atunci cand comit infractiuni. Deci lucrurile acestea le putem discuta in baza elementelor de fond pe care le astept, de altfel, si de la conducerea Parlamentului, si de la Ministerul Justitiei. Suntem in contact cu colegii de la MJ pentru evaluarea acestor elemente, dar lucrul acesta este firesc, legitim, sa le discutam direct, si nu sa le aflam prin intermediul presei", a subliniat Corlatean, la MAE.
Ambasada Olandei a precizat miercuri ca urmareste cu 'ingrijorare' amendamentele aduse Codului Penal, prin care Camera Deputatilor a scos presedintele si parlamentarii din categoria functionarilor publici.
Ambasada Germaniei la Bucuresti considera ca, in eforturile de combatere a coruptiei, este decisiv ca activitatea unor institutii ca ANI (Agentia Nationala de Integritate), CSM (Consiliul Superior al Magistraturii), DNA (Directia Nationala Anticoruptie), Ministerul Public sau Curtea Constitutionala sa se desfasoare 'fara presiune politica si neingradit', misiunea diplomatica semnaland ca urmareste 'cu atentie si ingrijorare' amendamentele la Codul Penal.
Ambasada SUA la Bucuresti afirma ca respectivele amendamente ar reprezenta un 'pas inapoi pentru Romania' si a calificat 'descurajant' faptul ca aceste modificari au fost adoptate fara nicio consultare.
Si ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, s-a declarat ingrijorat de modificarile aduse Codului penal de Camera Deputatilor, subliniind ca, in opinia sa, ANI si DNA sunt 'motorul reformei in viata publica din Romania'.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Efectele amnistiei şi graţierii
Gastronomie: Ciorbă de fasole cu pleurotus
Drumul spre Europa, finalizat cu dosar penal
Un nou ajutor de la Ţara Mamă
basarabenii care au viză Schengen vor călători liber în România, începând cu 1 februarie
Fostul deputat Dan Pasat a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru Şantaj
Victor Ponta susţine că nu a ştiut de modificarea Codului Pena
Reprezentanţi ai ambasadelor Franţei şi Germaniei, la Parlament, pentru a discuta despre super-imunitatea demnitarilor
Victor Ponta, prima reacţie, după două zile de tăcere
Victor Ponta critică Ambasada SUA
reacţia lor a fost o greşeală
Mesajul lui Isărescu către guvernanţi
Înalta Curte atacă modificările Codului Penal la Curtea Constituţională
Liderul socialiştilor europeni, Hannes Swoboda, critică dur modificările Codului Penal
contravin valorilor UE, sunt un adevărat pas înapoi pentru România
Botoşani: Când Ciuştea nu ajunge la struguri, zice că-s acri
Uvertura Mall - Filmele din perioada 13 - 19.12.2013
Concertul de sărbători
Rezultatul summitului de la Vilnius al Parteneriatului Estic
Discriminarea romilor: stop expulzărilor ilegale şi profilelor etnice
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog