Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12827
De la 07 Ianuarie 2003
122898476

Ţoapa numită „Ana de Călăraşi”

  • (Cârcotaşul)
  • 15 June 2008, 23:00
Sâmbătă, personalul nostru administrativ a fost stresat la telefon de o anume Ana Zdrelinschi. Cel puţin aşa s-a recomandat că o cheamă. Cu exprimări ştampilate de adânci accente vangheliene, madama, care susţinea că ar fi nevasta primarului, s-a arătat ofuscată pe reportajul nostru intitulat „Primăria cumetrilor”. Vorbind precum o ţoapă, neavând habar ce înseamnă un reportaj, semn că a trecut prin şcoala generală exact ca gâsca prin apă, Anişoara n-a reuşit să-şi facă cunoscut, într-o formă inteligibilă, mesajul.
Suntem obişnuiţi să fim sunaţi la redacţii de către fel de fel de persoane, unele cuviincioase în dialog, altele mai înţepate, mai „cu sânge în instalaţie”, cum îi place democrat-liberalului Berceanu să se exprime. Dar ca Anişoara noastră, o aşa „rara avis” din specia celor care au salvat Capitoliul roman, nu dă norocul peste tine în fiecare zi să ai la telefon. Una dintre perlele sale vangheliene a fost că prin scrierea reportajului noi am încălcat grav Constituţia Românei. Curată gândire vangheliană!
Încerc s-o fac pe ţoapă să înţeleagă cum stau lucrurile. În primul rând că soţul său, Livid Zdrelinschi sau cum s-o mai fi numind, a fost primarul comunei Călăraşi. În urma alegerilor din 1 iunie electoratul local i-a dat un şut în fund şi l-a trimis acasă, la gâsculiţa de nevastă-sa, el neintrând în turul doi al alegerilor.
Apoi, citind reportajul şefului, am putut constata că numele de Ana Zdrelinschi este inexistent. Nici pomeneală de a fi luată în seamă. Deşi, ca fostă nevastă de primar, ar fi meritat să-i fie scrijelit numele pe scoarţa calculatorului, că a avut şi ea mica sa contribuţie la prăbuşirea economico-socială a comunei. Iar dacă ar fi s-o judec după modul în care a dialogat cu persoana aflată în redacţie, şi care i-a răspuns la telefon, contribuţia sa la gestionarea treburilor administraţiei publice de către soţ este mult mai semnificativă şi cu consecinţe aflate la concurenţă cu stabilitatea dealului ce trebuie urcat ca să intri în Călăraşi. Adică dezastruoase, prăpăstioase!
Cum dracul poate un reportaj să încalce Constituţia, numai „Ana de Călăraşi” ne poate explica. Şi o va putea face, numai dacă va repeta clasele V – IX, pentru a înţelege cum vine povestea cu reportajul ca gen literar. Poate că, repetând aceste clase, va afla că „Oltenia de ieri şi de azi” este un reportaj scris de Traian Coşovei, că „Uzina vie” este un reportaj semnat de Alexandru Sahia, iar regele reportajului se numeşte Calistrat Hogaş, semnatarul volumului de reportaje „Pe drumuri de munte”
. După ce va învăţa toate aceste lucruri, ştiute acum şi de elevii de clasa a IV-a, îi dăm voie să treacă la lecturarea Constituţiei României. Iar ca să fim siguri că înţelege ce citeşte, îi recomandăm să înceapă lectura cu art. 30 al.1, care sună cam aşa: „(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.” Îi atragem atenţia să nu care cumva să se lase ispitită şi să confunde inviolabilitatea creaţiei cu violabilitatea femeii, acea creaţie divină numită Eva, ce s-a lăsat ispitită de şarpe şi l-a tras după ea în păcat şi pe Adam. E drept că la cum turuie guriţa Anişoarei, nu-ţi mai arde de „violabilitate” şi ajungi la impresia că cea mai frumoasă şi mieroasă la vorbă femeie de pe pământ rămâne, totuşi, Muma-Pădurii.
Când toate aceste cerinţe, minime şi de bun simţ zicem noi, vor fi îndeplinite, aşteptăm ca „Ana de Călăraşi” să ne cheme în judecată, aşa cum s-a lăudat. Şi noi vrem să aflăm în ce articol din legea penală va încadra judecătorul genul literar numit reportaj, ce infracţiune se comite atunci când scrii un reportaj bazat pe percepţia opiniei publice, care sunt laturile constitutive ale infracţiunii. Până atunci avem percepţia că „Ana de Călăraşi” ne-a violat în dreptul nostru la creaţie, ceea ce nu-i frumos din partea sa. Port pantaloni, nu fustă! Şi încă o precizare: eu scriu pamflete, reportajele le scrie şeful. Aşa că aştept cu nespusă nerăbdare ca „Ana de Călăraşi” să dea în judecată şi pamfletul. Că-i straşnică şi vrednică femeie, deocamdată fără pereche prin judeţ. La aptitudini, nu la viaţa de familie!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


„Drumul blestemat” s-a rupt şi la Sătuceni
Număr mic de participanţi la „Zilele Eminescu”
Furt de trandafiri, cu repetiţie în amenzi
Ţiprigan – cel mai puternic lider de sindicat
Bani europeni aruncaţi pe fereastra şcolii din Pleşani
O masă copioasă, la un restaurant cu pretenţii noi
Ţâbuleac mai are de aşteptat, până se va instala în sediul nou
Li s-a sugerat să nu mai maltrateze limba română
Iarba verde de pe drumul cu caracter unic în România
Unii mai au de lucru la capitolul „civilizaţie”
Program Tele'M Botoşani luni, 21 aprilie
Lista cu numele eroilor revoluţionari care au primit pământ
Mihai Trăistariu a declarat că va înregistra un duet cu Costel Busuioc
Situaţii în care procesul - verbal de amendă a fost anulat de judecători
Comentariul comentariilor (CXXXVII)
(Ioan Rotundu)
Ce caută femeia… cu disperare
Horoscop
Oportunităţi avanrajoase pentru concedii de odihnă
Lista definitivă cu primarii aleşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog