Ingrediente: 1 kg ceapă, 4 morcovi,1 1/2 kg cartofi, 3 linguri bulion de roşii, 5,6 căţei de usturoi mai mari, 230 g măsline, ulei, sare.
Mod de preparare: Ceapa curăţată şi spălată se taie solzişori cât mai subţiri şi se pune la călit la foc mic. Morcovul se spală, se curăţă se spală din nou, se taie rondele şi se adaugă peste ceapă. Măslinele se curăţă de codiţe şi se adaugă peste ceapă şi morcov. Se amestecă din când în când pt a nu se lipi. Între timp se curăţă şi se spală cartofii. Apoi se taie cuburi mai mici şi se pun peste celelalte legume. Se adaugă apa, se acoperă tigaia cu un capac şi se lasă la fiert la foc potrivit până ce s-au fiert cartofii. Se adaugă bulionul şi se mai lasă câteva clocote. Se curăţă usturoiul, se taie rondele şi se adaugă la tocăniţă. Apoi se stinge focul şi se acoperă. (Lucullus)