Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
1865
De la 07 Ianuarie 2003
71026648

Tochitură dobrogeană

  • 9 November 2009, 23:00
Ingrediente: 600-700 g carne de porc (pulpă fără os sau fleică fără prea multă grăsime), 1 ceapă potrivită, o lingură mare şi cu vârf pastă de roşii, 2 linguri ulei, un pahar de vin roşu. Usturoi – 1 căpăţână mare, sare, piper, boia dulce, cimbru – după gust.

Preparare : Se ia carnea, de preferinţă proaspătă şi de o culoare roz-deschis, se taie în cubuleţe ca pentru a fi tocată. Usturoiul se curăţă şi se taie fiecare căţel în feliuţe subţirele, nu pe lung, ci de-a latul. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt.
Se pun cele doua linguri de ulei într-o cratiţă la încins. Când e încins bine uleiul se aruncă ceapa la rumenit. Dacă primele bucăţele de ceapă au început să devină maronii, se poate adăuga fără probleme şi carnea. Se presară condimentele după bunul plac, dar aveţi grijă să nu abunde cimbrul sau boiaua, deoarece dau un gust amărui mâncării.
Se întoarce carnea pe toate părţile, până când toate bucăţile au devenit albicioase. În acest moment se adaugă cam 2 căni de apă caldă în cratiţă. Se mai pune şi o treime din usturoiul tăiat. Se acoperă, dar nu de tot, şi se lasă să fiarbă până când scade binişor. Se verifică moliciunea cărnii, nu prin înţepare, ci se scoate o bucată şi se gustă. Dacă sunteţi mulţumiţi de gust şi consistenţă, e bine. Dacă nu, se mai adaugă nişte apă caldă, şi din nou se lasă să fiarbă mâncarea, acoperită fiind.
Dacă vi se pare că e gata, atunci se răstoarnă în mâncare şi paharul cu vin, usturoiul rămas precum si pasta de roşii. Se amestecă bine, sa se împrăştie pasta de roşii în toată compoziţia. De aici în colo mai sunt cam încă cinci minute de fierbere.
E bine să fie servita fierbinte, cu o mămăliguţă vârtoasă deasupra căreia să se aşeze frumuşel un ou ochi. Ornamente se folosesc frunze de pătrunjel, iar pe ou, în mijlocul gălbenuşului, se pune o boabă de piper.
Murăturile sunt foarte bine-venite la această masă, în special castraveciorii muraţi sau salată de varză acră, dreasa cu ulei şi boia.
De băut merge orice, dacă e vin negru şi puternic.
Poftă bună!


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Incendii la vreme de seară şi noapte
Ich bin ein Berliner. Eu sunt berlinez
George Scarlat: Preşedintele României ales în Basarabia
Oportunităţi de afaceri economice româneşti, prezentate la Navarra
Adunare generală bianuală la Asociaţia Românilor din Canada
„Şcoala nu este numai o clădire, ci o insulă unde
se păstrează identitatea neamului nostru”
Organizaţiile studenţilor basarabeni din România caută soluţii în comun
O tânără visează să-şi corecteze vederea
Planuri parcelare gratuite
Horoscop
Nu daţi cu piciorul norocului!
Peste călugăriţe
Este razie!
Accident rutier provocat de neadaptarea vitezei la condiţiile de drum
Iar nu sunt bani de salarii
Victorie fără probleme pentru „Viitorul” Flămânzi
din nou arbitraj părtinitor la meciul echipei „Gloria” Frumuşica
Bolnavii cronici botoşăneni au participat la protestul COPAC
Numărul locurilor de muncă n-a suferit modificări semnificative
Dar în loc ce punem?
Ministerul Sănătăţii susţine că vaccinul pandemic pentru copii este sigur
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă