Fostul judecator al Curtii Constitutionale (CCR) Toni Grebla a fost retinut de procurorii DNA. Avocatul acestuia a precizat ca se pune in executare mandatul de retinere si miercuri se va merge in instanta cu propunerea de arestare. El a declarat ca exista o acuzatie in plus in urma unui autodenunt privind un contract de vanzare-cumparare de capre.
"Sunt aceleasi acuzatii, nu avea ce sa recunoasca, nu a dat telefon la nimeni", a mai spus avocatul.
Toni Grebla a venit marti dimineata la DNA. La intrare in sediul DNA, Toni Grebla a precizat ca a fost chemat de procurori si ca se prezinta ca "orice cetatean", intrucat in prezent nu are niciun fel de functie si nici activitate intr-un partid politic, dupa ce a demisionat din CCR pe 4 februarie, si ca nu se asteapta sa fie retinut.
"Daca din punct de vedere institutional am inteles ca se doreste schimbarea clasei politice si prin astfel de mijloace, din punct de vedere penal nu inteleg ce mi se intampla. (...) Acuzele care mi se aduc, o parte din ele le cunoasteti din spatiul public, altele sunt niste interpretari fantasmagorice. Nu a aparut nimic nou in dosar pana acum, ba dimpotriva, probele administrate pana in prezent par sa confirme punctul meu de vedere. Ancheta judiciara va continua cum e normal sa continue. Eu sunt convins ca adevarul va iesi la iveala. Eu nu am furat din banul public, eu nu am devalizat banul public", a afirmat Grebla, potrivit Agerpres.
Despre relatia cu finul sau, fostul judecator a spus ca si-o asuma, chiar daca poate uneori a fost nepotrivita.
"Eu accept acest punct de vedere, dar de aici si pana la fapte penale este cale lunga, astfel incat nu am decat sa ma prezint la DNA de cate ori sunt solicitat, ancheta este in curs, apoi justitia, daca va fi cazul, se va pronunta", a sustinut el.
Intrebat daca se asteapta sa fie retinut, Toni Grebla a raspuns: "In niciun caz".
In 4 februarie, CCR a anuntat ca Toni Grebla a demisionat din functia de judecator.
"Curtea constata ca actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instantei constitutionale in legatura cu exercitarea atributiilor sale prevazute de Legea fundamentala", se arata intr-un comunicat al CCR transmis acea data.
Anterior, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea Biroului permanent al Senatului pentru incuviintarea arestarii preventive in cazul lui Toni Grebla, urmarit penal pentru mai multe fapte, si trimiterea acestuia in judecata.
Procurorii au extins urmarirea penala fata de Toni Grebla si sub aspectul savarsirii infractiunilor de favorizarea faptuitorului si folosirea in orice mod direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii daca este folosita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
***
Acuzatiile i-au fost aduse la cunostinta judecatorului Curtii Constitutionale in 22 ianuarie, cand a fost dus de anchetatori cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie. Toni Grebla a intrat in concediu de odihna din 27 ianuarie, dupa ce cazul sau a fost discutat la Curtea Constitutionala.
Procurorii au extins acuzatiile in cazul judecatorului constitutional si au cerut avizarea de catre Senat a arestarii sale si pentru faptele de favorizare a faptuitorului si folosirea in orice mod direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.
Potrivit anchetatorilor, judecatorul de la Curtea Constitutionala, in cadrul unei intalniri directe cu patronul Ultex, Vasile Nitescu, suspect intr-o cauza penala aflata in instrumentare la DNA, "i-a intarit convingerea ca, in cazul in care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urma, va afla acest lucru si ii va comunica, lasandu-l sa creada ca are influenta pentru a obtine aceste informatii de la organele judiciare".
Procurorii mai spun ca activitatea "continua si neintrerupta" a lui Toni Grebla denota "staruinta infractionala a acestuia in a obtine foloase necuvenite din promisiunea traficarii influentei pe langa diferiti functionari publici in favoarea intereselor economice ale societatilor economice controlate de Bircina Ion si prin efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia". Procurorii sustin ca judecatorul CC a incercat prin toate mijloacele sa ascunda interesele sale reale, trecand chiar si peste obligatia de a depune "o declaratie de avere si de interese conforma cu realitatea".
Procurorii DNA arata, in referatul prin care cer arestarea si trimiterea in judecata a judecatorului constitutional Toni Grebla, ca l-ar fi amenintat pe Laurentiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), intrucat nu era de acord cu o compensare propusa de o firma a lui Ion Bircina, care avea datorii la CEO, Grebla spunandu-i ca nu il va uita si ca va avea grija sa fie "terminat".
Anchetatorii mai spus ca Toni Grebla ar fi intervenit, pentru Ion Bircina, in schimbul foloaselor necuvenite primite, la directori ai unor companii de stat din energie, dar si la un functionar din Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
"Numitul Toni Grebla, de la nivelul functiei de senator, respectiv judecator la Curtea Constitutionala, in baza promisiunii facute lui Ion Bircina, s-a intalnit cu numitii Marin Condescu (presedinte al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia), Laurentiu Octavian Graure (director Complex Energetic Turceni), Daniel Burlan (director la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia), Tiberiu Trotea(director Complex Energetic Rovinari), Neaga Narcis (functionar in cadrul CNADNR), intervenind in mod determinant pe langa acestia pentru satisfacerea intereselor economice lui Ion Bircina", se arata in documentul citat.
In acelasi dosar mai sunt cercetati omul de afaceri Ion Bircina, finul lui Toni Grebla si administratorul mai multor firme, deputatul PSD Iulian Iancu, membru in Consilul National al PSD, Horia Hahaianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi si generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane -1880.
Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 - 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la CC) si ulterior judecator la CC, a pretins si primit de la Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele: in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita, intretinerea si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (inmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bircina Ion), in echivalent de 56.070 euro; in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic, inregistrat pe una din firmele omului de afaceri; in 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); in octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afise.
"Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.)", sustin procurorii anticoruptie.
DNA mai spune ca, incepand din august 2014, Toni Grebla Toni a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetateanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.
Cei cinci ar fi constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.
Agentia de stiri HotNews