Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1387
De la 07 Ianuarie 2003
106073372

Tot mai multe cazuri de violenţă şi indisciplină la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu"

  • 22 May 2009, 23:00
Departe de a atinge cotele alarmante din alte licee ale municipiului Botoşani, starea infracţională de la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" Flămânzi tinde să se permanentizeze, banalele certuri sau îmbrânceli dintre elevi fiind înlocuite, mai nou, de furturi şi răfuieli. Deşi la nivelul oraşului Flămânzi nu se poate vorbi, în rândul elevilor, de găşti organizate, ca în Botoşani sau Dorohoi de exemplu, faptul că tot mai multe infracţiuni sunt comise de liceeni minori reprezintă, atât pentru factorii de educaţie cât şi pentru responsabilii cu ordinea publică, un semnal de alarmă.
De la Maria Dariciuc, directoarea unicului liceu din zonă, am aflat că deşi, pe ansamblu, cazurile de violenţă sunt ţinute sub control, un rol decisiv având în acest sens parteneriatul încheiat cu Poliţia Flămânzi, periodic apar cazuri noi, care completează panoplia, tot mai plină, a faptelor antisociale săvârşite de elevi.
Numai recent au fost înregistrate 5-6 evenimente mai deosebite, între care şi două furturi de telefoane mobile, chiar în perimetrul instituţiei de învăţământ. Comandantul Poliţiei Flămânzi, inspectorul Marcel Şchiopu, ne-a confirmat că au fost depuse sesizări care au determinat începerea cercetărilor de către organele abilitate. „Deja, în unul dintre cazuri, a fost identificat autorul, sau mai bine zis autoarea, furtului. Este vorba de eleva Ionela G., de 19 ani, care a sustras telefonul unei colege, intenţia fiind evidentă din moment ce, în urma unui control, obiectul furat a fost găsit ascuns la ciorap. În cel de-a doilea caz se fac de asemenea cercetări pentru stabilirea autorului”, ne-a spus şeful Poliţiei Flămânzi. Din aceeaşi sursă am mai aflat că, datorită scandalurilor provocate în şcoală, alţi trei elevi au fost sancţionaţi anul acesta cu „avertisment”, pentru încălcarea normelor de ordine publică. „În pofida acestor evenimente, nu putem afirma că avem la Flămânzi, nici la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu", nici la alte unităţi de învăţământ, şcoli cu mare risc infracţional, sesizările vizând în general conflicte minore, săvârşite fără violenţă”, ne-a mai spus comandantul Poliţiei Flămânzi.
Dacă poliţia rezolvă situaţiile conflictuale dintre elevi cu „armele” ei, conducerea liceului din Flămânzi nu are la îndemână decât metode educative, ceva mai puţin eficiente. „Nici măcar elevilor sancţionaţi de poliţie, implicaţi în tulburarea ordinii publice sau în comiterea de infracţiuni, nu avem ce le face, aceştia primind, conform regulamentelor şcolare, doar sancţiuni de gen „avertisment” sau „mustrare”, plus scăderea notei de purtare la sfârşitul trimestrului”, ni s-a explicat.
Iar pentru că la aceeaşi unitate şcolară a fost constatată, cu ceva timp în urmă, o altă tendinţă de creştere a violenţei, în manifestările elevilor de la cursul primar observate în timpul jocurilor din pauze, am aflat că s-au luat şi la acest nivel măsuri. „Elevilor din clasele I-IV, învăţătorii încearcă să le organizeze pauza cu diferite activităţi recreative, în care copii pot să-şi manifeste energia fără a recurge la violenţă. Elevii, pentru a fi desprinşi de această tendinţă, trebuie antrenaţi permanent în activităţi şcolare educative. Personal, cred că violenţa provine pe undeva şi din familie, şi nu mă refer aici neapărat la copiii care au în persoana părinţilor exemple negative, ci la elevii uitaţi în faţa televizorului, la filme de acţiune, sau care stau ore întregi în faţa calculatoarelor, unde cele mai multe jocuri sunt dominate de violenţă”, ne-a mai spus directoarea Maria Dariciuc. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Utilizarea elevilor minori în propaganda liberală a fost sesizată IŞJ Botoşani
Martiriul monumentelor istorice romanesti
Resfinţirea bisericii din Miorcani
Monografia Bisericii „Sf. Dimitrie”
Reţeaua locală de gaze, un vis, deocamdată, îndepărtat
Voronin se apropie cu paşi repezi de... mulţi ani de închisoare
De ce Opoziţia nu poate renunţa la alegeri anticipate?
Moldova: scenariul următoarei escaladări
23 mai Ziua Românilor (aromânilor şi meglenoromânilor) din Balcani
Hanibal ante portas
ACER invită să sesizaţi încălcarea drepturilor legitime
Comunicat de presă
Made in BoToşan i– acţiunile vor fi stopate perioada campaniei electorale pentru Parlamentul Europei
Horoscop
Soţ şi soţie la poarta raiului
Preschimbarea buletinelor în regim de urgenţă
Căminul de bătrâni de la Leorda intră la reabilitare
Belgian dat în urmărire generală prins la frontieră
Femeie de 77 ani găsită moartă în fântână
Încă un amator de peşte
Românul şi graba
Directorii de şcoli refuză anchetele pe seama anonimelor
Au smuls ministerului Sănătăţii promisiuni mulţumitoare
dar va respecta ministerul ce-a promis?
Munteanu pune las care un nou proces cu CAS
Bani mai puţini pentru fermierii leneşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă