El a inventat becul electric, dar numai după ce a făcut mii de experimente! Fiecare invenţie aduce informaţii noi, utilizate pentru a da naştere altor invenţii. Inventatorii îşi protejează invenţiile obţinând brevete de la autorităţile abilitate, prin care ei îşi dezvăluie secretele în schimbul dreptului de a realiza, utiliza sau vinde invenţiile. Brevetele au o viaţă scurtă, de până la 21 de ani, după care invenţia devine proprietate publică. În ultimii 500 de ani, au fost inventate şi patentate peste 25 milioane de produse, procese şi dispozitive.
Invenţiile lui Nobel
Este greu să prognozăm toate efectele posibile ale unei invenţii. În 1867, după trei ani de muncă, inventatorul suedez Alfred Nobel a stabilizat nitroglicerina, amestecând-o cu un mineral. A denumit noua substanţă, asemănătoare unui aluat, dinamită. Intenţia lui Nobel era ca această invenţie să prevină accidentele mortale din domeniul ingineriei, însă, când lumea a intrat în război, dinamita a fost utilizată pentru a ucide şi distruge.
Pentru a compensa pierderile provocate de invenţia sa, Nobel şi-a folosit averea pentru a fonda Premiile Nobel. Acestea sunt decernate oamenilor care aduc contribuţii remarcabile în domeniul chimiei, fizicii, medicinei, literaturii, economiei şi păcii.
Minţile luminate gândesc la fel
Unele lucruri sunt inventate în acelaşi timp, în locuri diferite. În 1879, americanul Thomas Edison şi englezul Joseph Swuan au inventat simultan becul electric.
Bani, bani, bani
Se spune că primele monede au apărut în China antică. Ele erau făcute din bronz, fiind proiectate pentru a arăta, ca uneltele cotidiene, cum sunt cuţitele şi spadele.
În regatul antic al Lydiei, monedele rotunde au fost utilizate în anii 600 î.Hr. În onoarea regelui aveau ştanţate pe o parte un leu şi un taur. Semnele de pe verso indicau greutatea şi calitatea lor. Cu trecerea timpului, comerţul a înflorit, iar odată cu el şi banii. Se presupune că banii din hârtie îşi au originile tot în China antică. Bancnotele de hârtie au fost emise pentru prima dată în 1661, de către banca din Stockholm, în Suedia.
În 1988, oamenii de ştiinţă din Australia au inventat bancnotele de plastic care sunt de patru ori mai rezistente fiind în acelaşi timp şi reciclabile.
Calculatorul mecanic
În 1642, la numai 19 ani, Blaise Pascal, a construit un aparat aritmetic simplu pentru tatăl său, a cărui slujbă implica număratul banilor. Aparatul folosea un mecanism de ceasornic pentru a aduna sau scădea automat (numere cu până la opt zecimale).
Câţiva ani mai târziu, un mare matematician, Gottfried Leibnitz, a dezvoltat aparatul lui Pascal, realizând un model care făcea adunări, scăderi, înmulţiri şi împărţiri şi extrăgea rădăcina pătrată a numerelor. Acesta a servit ca prototip pentru toate calculatoarele, finalmente şi pentru computere
Vedere în interior
Unele dintre denumirile noilor invenţii medicale sunt la fel de complicate ca şi cele ale bolilor ce le diagnostichează. Tomografia Axială Computerizată (TAC) converteşte imaginile radiografice în imagini video la rezoluţie înaltă. Aceste scanări por arăta chiar şi micile diferenţe dintre ţesutul normal şi cel anormal.
Rezonanţa Magnetică Nucleară Imagistică (RMNI) a fost inventată în Anglia şi Statele Unite în 1973. Prin 1981, scanerele RMNI, care utilizau undele radio pentru a produce imagini în secţiune transversală a ţesutului moale, puteau face fotografii tridimensionale în interiorul corpului.
(Sursa: Mari invenţii, editare a publicaţiei Financiarul)