Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8195
De la 07 Ianuarie 2003
114972823

Tragediile românilor de la Lunca și Fântâna Albă-comemorate la Darabani

  • Geo Dărăbăneanu
  • 30 March 2015, 23:00
Duminică 29 martie, în fața unei asistente numeroase la Darabani au fost comemorate victimele tragediilor de la Lunca și Fântâna Albă.
Organizat din inițiativa Asociației ,,Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța” și a Primăriei Darabani, evenimentul a reușit să adune laolaltă personalități ale vieții politice și sociale din România, din Ucraina și Republica Moldova. În prim plan au fost politicienii Botoșăneni, prezenți în număr mare la această manifestare.
Cel mai matinal a fost prefectul Costică Macaleți, însoțit fiind de președintele organizației Județene a PSD, deputatul Andrei Dolineanschi, dep. Tamara Ciofu, dna senator Doina Feodorovici, șefa inspectoratului școlar Botoșani Mihaela Huncă, consilierul Județean Văzdoagă Gheorghe. La scurt timp au apărut și forțele de dreapta-copreședintele PNL, Cătălin Flutur, vicepreședintele Consiliului Județean Cristian Achiței, deputatul Costel Șoptică, consilierul jud. Hrimiuc Dinu, consilierii locali Mesler Andrei, Gârbaci Alin și președintele organizației PNL Darabani Liviu Hrimiuc. Primarul de Darabani și-a invitat și o serie de colegi de partid, primarul de Săveni, Relu Târzioru, primarul de Vlasinești Lucian Trufin, primarul de Hudești Viorel Atomei.
Demnă de consemnat este prezența comandantului poliției Darabani, comisar Rizac Mihai, a Poliției de Frontieră, comisar șef Marius Gavrilescu, a comisarului șef de la Rădăuți Prut, Rugină C. și a șefului Punctului de trecere de la Rădăuți Prut, Inspector principal-Laurențiu Butnaru.
Din Republica Moldova au venit primarii de la Pererita Anatol Ciobanu, cel de la Șirauți Dumitru Carlaciuc, cel de la Drepcăuți și Balasinați. Mult mai numeroasă a fost delegația din Ucraina, aceștia deplasându-se la Darabani, cu trei microbuze.
Din Mahala, primarul localității Elena Nandriș, Aurora Bujeniță supravețuitor al lagărelor din Siberia, prof. de istorie Ana Gostiuc, Alexandru și Lilia Temciuc, Petru Grior-Director Institutul de Cercetări istorice din Cernăuți, prof dr. Popescu Ilie, președintele societății ,,Golgota”. Din Herța o delegație avându-l în frunte pe Viorel Iastrimschi, președintele administrației raionale de stat compuse din Ion Pantea-primar Târnaucă, Dumitru Lupu,-primar Lunca, Iastrimschi Lilia primar Țureni, Adrian Medvedi șef. Secției pentru cultură, Maria Zabolotnic metodist, Gelu Onofriciuc, dir. clubului din Lunca.
De la Hliboca și Storojeneț a venit o altă delegație avându-l reprezentant de frunte pe poetul și ziaristul Nicolae Șapcă, vicepreședinte al Societății ,,M. Eminescu din Cernăuți, redactor șef al Monitorului de Hliboca, Vasile Ioneț primar Carapciu, Vasile Gumelnic dir. școală Dimca, Ghe. Cernoleschi-presedinte soc. Congresul românilor din Ucraina.
Presa Bucovineană a fost prezentă prin O. Andronic, ,,Libertatea Cuvântului”, dna. Felicia Toma, ,,Zorile Bucovinei” și reprezentatul ,,Monitorului de Hliboca”, menționat mai sus.
Din partea română ca de obicei alături de noi a fost postul TV Tele’M Botoșani, Lumea lui Rotundu , Est-TV. Acțiunea a debutat cu intonarea imnului Uniunii Europene, României, Ucrainei și Moldovei. Petru Grior a prezentat evenimentele de acum 74 de ani petrecute la Fântâna Albă, despre acest eveniment amintind și profesorul Sucevean Ion de la Suceveni, prof. Dr. Ilie Popescu și ziaristul Nicolae Șapcă.
Evenimentele de la Lunca au fost evocate de către Elena Nandriș primarul satului Mahala, Ana Gostiuc prof. de istorie Aurora Bujeniță, supravețuitor a lagărelor siberiene. Pe lângă acțiunea de comemorare un punct distinct l-a constituit evenimentul sărbătorit pe 27 martie, 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă-România . Prof. Dr. Vasile Adăscăliței a prezentat evenimentul sublinind importanța sa istorică. După încheierea simpozionului internațional, cei prezenți s-au deplasat la monumentul eroilor aflat în apropierea primăriei, unde o coloană de credincioși având în frunte pe părintele protopop Pânzaru Costel, preot Avârvări Dumitru și preotul Vlad Drob, podoabe și icoane bisericești au săvârșit o slujbă de pomenire în memoria celor masacrați la Lunca și Fântâna Albă.
,,Prin deplasarea la monument cu podoabee și o icoană, am vrut să reconstituit în miniatură, evenimentul petrecut acuma 74 de ani la Fântâna Albă, ne-a precizat preotul Vlad Drob. Au urmat depuneri de coroane de flori la monument mai multe ca la Ziua Națională.
Au depus coroane: Organizația PSD Botoșani, Organizația PNL, Primăria Darabani, Societatea pentru cultură românească M. Eminescu din Cernăuți, Asociația ,,Golgota” din Cernăuți, Poliția Darabani, Poliția de Frontieră și Asociația ,, Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”. În încheierea copiii de la Clubul din Darabani, conduși de prof. Dascălu Mirel au prezentat un frumos program artistic, apreciat de cei prezenți. Acțiunea de la Darabani este un preambul a celei ce se va desfășura la Fântâna Albă pe 1 aprilie 2015 și unde se anunță o participare impresionantă.
Sursa: dati clik aici


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Musaca de miel
Bancul zilei: Diferenţă între angajaţi
Horoscopul zilei
D'ale Fiscului: Urzici confiscate, fast-food inchis pentru 90 de lei si 10.000 amenda pentru o sticla de palinca
Senatorul PNL Cristian Bodea despre Gelu Diaconu, seful ANAF
Stalin ar fi fost mandru de un asemenea asasin de chiaburi
Victor Ponta, intrebat despre excesele ANAF-ului
Daca exista abuzuri, vor fi sanctionate / Vad ca exista deja o fratie a evazionistilor
Atac la Codul de Procedura Penala. Cum vor sa-i scape cativa senatori PSD pe corupti de catuse, de arest si de mandatul de aducere
E oficial Guvernului roman sa retraga depagubirile acordate fratilor Micula
pentru ca sunt ajutor de stat ilegal. Romania, intre ciocan si nicovala
Consiliul Fiscal arata cartonasul rosu Codului Fiscal si de procedura
Pentru incompetenţa DLAF, nota de plată va fi achitată la anul
Ioan Rotundu
Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Moldovei, este anchetat de procurorii DNA
Un proiect de lege care ar permite functionarilor sa-si angajeze rudele a fost adoptat tacit de Senat
De ce să-ţi plăteşti taxele când ANAF e-n slujba fanarioţilor lui Vâlcov?
Botoşani/Vorniceni: Belelele primarului PSD se sparg în capul primarului PDL
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă