Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10064
De la 07 Ianuarie 2003
122895713

Traian Băescu promite vot electronic pentru românii de pretutindeni

  • 3 February 2009, 23:00
Preşedintele Traian Băsescu a discutat luni la Budapesta cu studenţii români aflati la studii in Ungaria despre ultimul scrutin parlamentar, aceştia manifesându-şi nemulţumirea pentru că Legea electorală le-a impus condiţii care i-au făcut să nu poată vota, transmite corespondentul Romanian Global News de la Budapesta.
"Sunt convins că deliberat s-a construit legea ca românii din străinătate să nu poată vota", a spus Băsescu referindu-se la condiţiile impuse românilor din afara frontierelor pentru a-şi putea exercita dreptul la vot. Studentii romani din Ungaria s-au plâns de faptul ca pentru a vota li s-a cerut un document care să ateste reşedinţa şi a cărui eliberare dura aproximativ o lună, deşi ei aveau alte documente care puteau demostra că locuiesc şi studiază pe teritoriul Ungariei.
Seful statului a declarat că noua Lege electorală va face tot posibilul ca să permită votul electronic, deoarece în România există tehnica prin care să se realizeze un astfel de vot. Preşedintele a spus că partidele politice şi-au exprimat disponibilitatea de a ajusta legea electorală şi că este timp suficient până la viitoarele alegeri parlamentare pentru ca acest lucru să se realizeze.
Traian Băsescu a precizat si că prezenţa la urne de 39 la sută de la scrutinul din noiembrie, nu a fost una care să arate dezinteresul românilor pentru politică deoarce acest procent a fost calculat incluzându-i şi pe cei 2,5 milioane de români din diaspora care nu şi-au putut exprima votul decât în proporţie de 1 la sută. Dacă se iau în considerare doar românii cu drept de vot din ţară, prezenţa la urne a fost de aproximativ de 50 la sută, a aratat seful statului.
"In aceste ore triste cand comunitatea romaneasca este in atentia massmedia italiene, simt datoria sa-mi exprim cateva ganduri afland in aceste momente despre bomba care a distrus vitrina unei macelarii romanesti din Guidonia" scrie Marco Baratto, intelectual italian, cunoscator al culturii romane si colaborator al artistilor romani din Italia, intr-o scrisoare de solidaritate trimisa Centro Culturale Italo-Romeno di Milano, scriitoarei Violeta Popescu

. Intelectual italian solidar cu roâanii din Italia
Sunt fapte care genereaza rau, si ca italian aceasta situatie imi provoaca un sentiment de rusine.
Un popor cum e cel italian care a cunoscut fenomenul emigratiei si al intolerantei se descopera acum intolerant, violent si rasist. Sunt fapte care fac rau, pentru ca, conceptul de responsabilitate penala este sters si inclocuit cu sentimentul de vinovatie colectiva. Sunt convins ca aceasta atitudine nu poate decat genera suferinta in randul romanilor dar si al italienilor care au prieteni romani, ce cunosc generozitatea lor dincolo de prejudecati, romani care iti deschid portile lor si te invita in casa la masa, unde gasesti intodeauna ceva pregatit, acesta este spiritul acestui popor ce in atatea lucruri se aseamana cu cel italian. Un destin a unit poporul roman cu cel italian prin atatea similitudini in decursul istoriei.
Sunt convins ca raspunsul cel mai bun dat celor care vor sa semene ura intre romani si italieni este acela de a raspunde cu armele universale ale dialogului.
Prieteni romani din Guidonia, supusi acestei presiuni nu ar trebui sa aveti frica (stiu ca e mai usor de zis decat de facut) trebuie sa aveti mandria de a reactiona cu curaj caci si voi contribuiti prin munca voastra la dezvoltarea orasului. Daca veti demonstra ca aveti frica de a trai in acele zone nu veti face decat jocul celor care seamana ura si atitudinea voastra de infranti ar constitui victoria acestor persoane de care ma rusinez sa-i numesc compatriotii mei. Amintiti-va dragi prieteni ca in sangele vostru curge sangele lui Traian si cred ca stramosii vostri - as putea spune ca si ai nostri - s-ar rusina daca am ceda la fortele raului. »
Mesajul este semnat de Marco Baratto - 30 ianuarie 2009
Nota redactiei: Marco Baratto este un bun cunoscator al istoriei poporului roman, este unul dintre intelectualii italieni care in repetate randuri a luat atitudine fata de articolele negative aparute in presa italiana la adresa romanilor in Italia.

Gheorghe Lala şi Mihaela Ioniţă, sunteţi cu adevărat oameni!
Gheorghe Lala si Mihaela Ionita sunt cei doi OAMENi care ne mai aduc aminte, din cand in cand si tot mai rar, ca omenia si spiritul civic sunt esentiale in viata unui om. Gheorghe Lala, din nefericire, nu mai este printre noi dar avem credinta si speranta ca gestul sau, recunoscut si de presedintele Romaniei, i-a fost un fel de mantuire si ca acum ne priveste de sus, nefericit pentru familia pe care a trebuit sa o lase singura, si complet bulversat de ceea ce se intampla si de faptul ca nevinovatul este un fel de hopa Mitica in ochii autoritatilor. Ba e, ba nu e moldoveanul Gorbunov.

Si apropos de cetateanul Gorbunov: nu stiu cati dintre voi au remarcat faptul ca atunci cand este vorba de un infractor din Republica Moldova presa nu ezita sa ni-l prezinte cu apelativul "basarabean". Cand o parte a presei incearca sa ii faca pe unii din aceasta tara sa ii vada si sa ii numeasca pe romanii din R. Moldova basarabeni, ei fiind adevaratii basarabeni, apare cu obstinenta apelativul "moldoveni". Deh! D'ale presei mistere.... Dar asta este o alta discutie...
Gheorghe Lala, barbatul care si-a sacrificat viata si familia intr-un gest civic de a alerga dupa infractorul care atacase o casa de schimb, avea 55 de ani si lasa in urma o sotie si doi copii. Era absolvent al Facultatii de Mecanica. El este cel care, alertat de strigatele casierei de la casa de schimb valutar din Brasov, a pornit in urmarirea criminalului fara sa se gandeasca nici un minut ca ar trebui sa se ascunda. Glontul care l-a nimerit in inima l-a ucis aproape pe loc. "Eram pregatiti sa mediatizam fotografia lui Gheorghe Lala, insa, nu avem acceptul familiei care se afla inca in stare de soc", ne-a declarat Liviu Naghi, purtatorul de cuvant al IJP Brasov.
"Individul care a deschis focul incercase sa fure banii din masina, insa s-a lasat pagubas. A luat-o la fuga pe strada Neagoe Basarab. Un barbat cam la 50 de ani, care asistase la intreaga scena, a fugit dupa el strigand 'Hotul, hotul, sariti!'", povesteste un martor pentru "Buna Ziua Brasov". Hotul s-a intors si a tras in directia lui. "Am iesit. Unul era acolo, intre masini. Altul fugea incolo, toata lumea se ascundea. Am auzit trei impuscaturi. Se auzeau sec, ca petardele, nu mi-am dat seama ca-i impuscatura. Tipul care venea printre masini s-a prins de piept. 'Domnu', v-a nimerit?', l-am intrebat, caci mi s-a parut ca ceva nu e in regula cu el. Prima data n-a zis nimic, apoi mi-a zis ca da si a dat din cap. S-a lasat jos si a lesinat. Era desfacut la geaca si avea hainele pline de sange", a declarat o femeie care lucreaza pe strada unde a avut loc, joi seara, jaful armat.
Mihaela Ionita, femeia care s-a luptat cu ridicolul sau "Moartea domnului Lazarescu" reloaded Nevasta de preot, din comuna Mareuntei, asistenta medicala Mihaela Ionita a incercat sa-i salveze viata lui Mihai Constantinescu pe care l-a insotit de la o sectie la alta a Spitalului de Urgenta Slatina implorandu-i pe medici si asistente sa-i puna macar o perfuzie. S-a zbatut sa ii faca pe medici sa inteleaga ca juramantul lui Hipocrate nu tine de o asigurare medicala si ca nu e logic, si poate chiar omeneste, ca batranul sa fie lipsit de primul ajutor, macar. Cand a simtit ca totul este in zadar si ca viata pacientului e pe sfarsite a chemat presa, in speranta ca batranul va fi internat.
Patru ore s-a straduit din toate puterile sa salveze viata acestui om, pe care nu l-a parasit nici o secunda. Numai ca nepasarea medicilor din Spitalul de Urgenta Slatina a fost mai puternica decat dorinta asistentei de a-si face datoria. Asistenta Mihaela Ionita a oferit cateva amanunte din seara in care a ajuns la Spitalul Judetean din Slatina. "Ca sa pot sa las pacientul intr-o camera de garda, sa am o justificare ca nu l-am lasat pe strada, a trebuit sa chem presa locala si televiziunea.
Cand au vazut ca mi-am permis acest lucru, toti asistentii din camera de garda a urgentelor minore au plecat si ne-au lasat singuri", a spus asistenta. "Consider ca este de datoria medicului de dimineata de la primiri-urgente sa preia pacientul si nu sa plimbe ambulanta", a spus asistenta de la Serviciul de Ambulanta Draganesti-Olt. "Ambulanta nu trebuie plimbata dintr-o sectie in alta, asa cum s-a intamplat de foarte multe ori", a completat aceasta. "Cu domnul doctor Fulga nu am avut niciodata probleme. Nu stiu ce s-a intamplat in ziua aceea. Imi pare rau ca s-a ajuns aici si ca au fost sanctionati" , a incheiat Mihaela Ionita.
Mihai Constantinescu nu fusese casatorit niciodata, nu avea copii, cele trei surori pe care le avea locuiesc in Ramnicu Valcea. Batranul traia singur. Fusese zidar, era cantaret la biserica aflata in apropierea casei sale si a lucrat gratis la renovarea bisericii.
Ministrul Sanatatii a felicitat-o personal pe asistenta medicala Mihaela Ionita de la Serviciul de Ambulanta Olt si a anuntat ca va propune presedintelui Traian Basescu decorarea ei cu Ordinul "Meritul Sanitar".
In curand vom prezenta si cazul unui roman din Germania care a facut acelasi gest ca Gheorghe Lala, de a salva un om si, din fericire a scapat cu viata dar din nefericire se lupta de 6 luni cu birocratia pentru a i se face dreptate, el fiind, paradoxal, in acest moment victima.
actia Romanian Global News


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Talente trăsnite în ”Grădina lui Măruţă”
De ce nu merită să îţi faci asigurări pe vremuri de criză
Nu mai înţeleg nimic! Guvernul vrea bani mai mulţi de la firme?
Nu este corect ! Contribuţiile sociale ale firmelor private mărite
în vreme ce companiile şi regiile de stat nu le plătesc deloc
Horoscop
Sinceritate monahală
Ţâbuleac nu iese din cuvântul lui Boc
România câştigă la Haga: Insula Şerpilor
ea nu va fi considerat „punct de baza”
Ionut Sandu, funcţionar într-o bancă italiană
România a câştigat procesul de la Haga contra Ucrainei
Vama din Rădăuţi Prut lasă comuna fără Primărie
De vreo zece ani aude de Furtună, fără să fie furtună
Un botoşănean la Şcoala lui Hagi!
Avem monumente istorice, dar nu de valoare UNESCO
Prefectura va pune ochii pe Primării!!
Zestrea Muzeului de Etnografie vegheată cu dragoste de Steliana Băltuţă
Prefectul a luat act de lamentările liderilor de sindicat
Guvernul le-a tras-o bugetarilor, ca de 1 aprilie
Vor spor de calculator, de şmecheri
Generalul Rusu a demisionat, adjuncţii săi nu
Nou născut gigant la Maternitatea Botoşani
Ţăranii cu laptele, brânza, ouăle au fost fugăriţi de pe piaţă
Vrea să ne deschidă mintea!
Autovehicul cu numere expirate descoperit la ieşirea din ţară
Autovehicul cu numere expirate descoperit la ieşirea din ţară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog