Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
46823
De la 07 Ianuarie 2003
87797933
Traian Basescu:

Intrarea la facultate fara bacalaureat e o solutie proasta, in folosul mafiei universitare

  • 14 September 2014, 23:00
Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la Mamaia, ca prevederea potrivit careia tinerii care nu au reusit sa ia bacalaureatul se pot inscrie la facultate este "proasta" si a fost luata "in folosul mafiei universitare". "Solutia este proasta, adica intrarea la facultate fara bacalaureat. Se putea face foarte bine la nivelul liceelor", a spus seful statului, potrivit Mediafax.
Traian Basescu a afirmat ca la nivelul liceelor s-ar fi putut introduce un an in plus pentru absolventii care nu au promovat bacalaureatul, iar in acel an sa se studieze materiile care sunt probe la acest examen.
"Sunt convins ca la nivelul liceelor s-ar fi gasit resurse umane si multi dascali, fiind platite orele, ar fi vrut sa participe intr-un astfel de program", a spus presedintele. Potrivit sefului statului, acest lucru ar fi ca "un targ", intrucat absolventii care nu au luat bacalaureatul trebuie sa isi plateasca facultatile, in schimb, daca ar fi ramas un an in plus la liceu, acestia nu ar fi platit nimic.
"Deci, dintr-un lucru necesar pentru copiii care nu au luat bacalaureatul, PSD a reusit sa faca o afacere in mod deosebit pentru universitatile private care nu mai aveau studenti", a spus el.
Presedintele a sustinut ca aceasta este o solutie "murdara, exact de tip PSD". "Pentru ce sa duci copiii astia fara bacalaureat in universitate. Le iei banii in loc sa-i lasi pe langa licee. (...) S-a facut un lucru necinstit, umilitor pentru copii, umilitor pentru familii si strict in folosul mafiei universitare", a spus Basescu.
El a precizat ca sunt universitati care au spus ca nu preiau tineri in acest mod, adaugand ca este convins ca in mod deosebit universitatile private "cu lobby-ul pe care il au in Parlament si in PSD" au rezolvat aceasta problema. "Le-a oferit acum PSD posibilitatea sa continue sa aiba studenti, desi nu au valoare", a spus el.
Seful statului crede ca prin aceasta solutie s-a facut o mare greseala in detrimentul generatiei tinere. "S-ar putea ca profesorii de liceu la anul, la bacalaureat, sa le arate domnilor profesori universitari facuti peste noapte - ca-i prefect, ca-i primar, stiti ca toti astia au devenit doctori si predau pe la universitati - deci s-ar putea sa le arate prin examinare ca nu stiu carte", a spus Basescu.
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, ca nimeni nu se poate inscrie la facultate daca nu are diploma de Bacalaureat, ci doar la "colegii", care au statut de scoala postliceala, iar acestia nu primesc la absolvire o diploma de licenta, ci o certificare a calificarii profesionale.
Precizarile lui Pricopie au venit dupa ce in presa au aparut informatii ca universitatile ii pot inscrie pentru acest an la cursuri si pe cei care au absolit liceul, dar nu au obtinut diploma de bacalaureat.
Ministrul a precizat ca sintagma de "colegiu", care apare in Ordonanta de Urgenta, are acelasi sens cu acela de "scoala postliceala", cu diferenta ca aceasta forma de invatamant poate fi organizata si de universitati.
"Atat Legea Educatiei Nationale, cat si metodologia recent adoptata reglementeaza organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar. De altfel, metodologia contine chiar in titlul sau sintagma de . Prin urmare, asistam fie la un act jurnalistic de slaba calitate, fie la o incercare deliberata de a induce in eroare si a dezinforma populatia", a mai aratat ministrul Educatiei.
Potrivit Legii Educatiei Nationale nr. 1/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, universitatile acreditate pot infiinta unitati de invatamant preuniversitar, in speta colegii, la care au acces, ca si pana acum, inclusiv absolventii de liceu fara diploma de Bacalaureat.
Potrivit ministrului Remus Pricopie, ca o forma de stimulare a continuarii studiilor si de integrare a absolventilor de liceu, cu sau fara diploma de Bacalaureat, pe piata muncii, acestia au avut intotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei scoli postliceale. Vineri, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, a declarat, ca legislatia in vigoare nu permite sub nicio forma echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate.
Costoiu a facut mai multe precizari cu privire la impactul Ordonantei de Urgenta nr. 49/2014, respectiv al Metodologiei-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar nonuniversitar, asupra sistemului educational.
"Cele doua documente nu modifica in niciun fel conditiile de acces la studiile superioare. Conditia esentiala, respectiv promovarea examenului de bacalaureat, ramane fundamentala pentru admiterea absolventilor de liceu la cursurile organizate de universitatile de stat sau de cele private", spunea ministrul.

Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Radu Mazare: Iohannis nu a ajuns bine presedinte si a facut plangere; daca nu iese Ponta, eu nu mai stau
Traian Basescu: Victor Viorel Ponta vrea sa castige presedintia ca sa puna sub control justitia
nu e nicio deosebire intre modul in care gandesc el si Voiculescu
Klaus Iohannis: Dintr-o tanara speranta in politica romaneasca, Victor Ponta a devenit o tanara dezamagire
Cum le-a tras-o Dolineaschi unor primari PSD
Botoşani: Personalităţi ale culturii trimise la pensie fără vreo mulţumire oficială
Ioan Rotundu
Pompier botoşănean declarat „Salvatorul de Onoare al Anului”
Minţile diabolice care demolează cultura botoşăneană
Ioan Rotundu
Franta: Numarul actelor antisemite aproape s-a dublat in 2014
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Cortegiul funerar
Nostalgii după primul an de şcoală
Ioan Rotundu
Slujbă religioasă cu politicienii în public
Botoşani: Un altfel de festival în pag de toamnă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă