Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23645
De la 07 Ianuarie 2003
122909294

Traian Băsescu a constatat că Ponta i-a minţit poe cei din UE

  • 20 September 2013, 23:00
Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, pe santierul gazoductului Iasi - Ungheni, ca termenul lunii decembrie nu va putea fi probabil respectat pentru interconectarea conductelor de gaze din Romania si Republica Moldova. "Daca in contractul constructorului e trecuta luna februarie, trebuie sa tinem cont de acest termen si poate va trebui sa informam Bruxelles-ul ca nu vom putea da Moldovei acea jumatate de miliard de metri cubi de gaze", a spus Basescu.
"Poti sa faci spectacole de sunet si lumina la Rosia Montana ca-i intre noi, bagi niste mineri in galerie turistica si-i scoti. dar aici nu e turism, e geopolitica si se uita o Europa intreaga. Comisarul Oettinger stia ca in decembrie Moldova va primi gaze prin Romania", a mai atacat presedintele Basescu, facind trimitere directa la vizita din august a lui Victor Ponta, cand premierul a fost intampinat pe un santier plin de tevi si utilaje, care ulterior au disparut.
Traian Basescu a mai spus ca "interconectarea e vitala" pentru Republica Moldova, declaratia sa venind pe fondul amenintarilor directe ale Rusiei la adresa Chisinaului. Reamintim ca trimisul special al Kremlinului pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a avertizat acum doua saptamani Republica Moldova ca parafarea Acordului de Asociere cu UE o va putea lasa fara gaze din Rusia - unica sursa de aprovizionare din import a Republicii Moldova in acest moment.
"Aici n-avem voie sa mintim. Este o problema extrem de importanta de prestigiu a Romaniei. Comisarul european pentru Energie, dl Oettinger, sie ca termenul limita este luna decembrie. Sper ca macar Transelectrica sa fie mai in grafic si pina in decembrie sa termine interconectarea electrica", a mai spus Basescu.
Presedintele a povestit si o intimplare de pe vremea comunismului: "La Constanta se construia a treia nava de 150.000 de tone, petrolierul Libertatea. A venit Ceausescu, s-a aflat de vizita cu doua saptamini inainte, si o parte a navei s-a construit din placaje, ca sa para terminata. Cind a plecat Ceausescu multumit de ce vazuse,, s-au dat jos placajele".
Reamintim ca lucrarile la gazoduct au inceput la sfarsitul lunii august. Potrivit unui comunicat transmis, in 11 septembrie, de Presedintia Republicii Moldova, presedintele Traian Basescu si omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, s-au inteles "sa faca demersuri in vederea accelerarii la maximum a constructiei gazoductului Iasi-Ungheni si a altor proiecte energetice moldo-romane asupra carora cei doi presedinti si Guvernele celor doua tari au convenit anterior, noteaza Mediafax.
Premierul Victor Ponta declara, in 31 august ca finalizarea gazoductului Iasi - Ungheni va avea loc in luna decembrie, raspunzand unei intrebari legate de faptul ca santierul respectiv ar fi abandonat si ca a disparut conducta adusa la inaugurare.
"Astea sunt prostiile tipice, nu a disparut nimic. Este licitatie adjudecata de catre una dintre cele mai bune firme, o firma austriaca, au termen sfarsitul lui decembrie, pana atunci. Eu inteleg atacurile politice si povestile, eu va spun ca la sfarsitul lui decembrie veniti cu mine sa inauguram gazoductul", afirma Ponta. Premierul Victor Ponta a fost prezent, in 27 august, in Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iasi-Ungheni, alaturi de premierul moldovean, Iurie Leanca, si comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.
Prin gazoduct se urmareste asigurarea unui nivel superior de securitate energetica pentru Republica Moldova si partea estica a Romaniei, cu diversificarea surselor de alimentare cu gaz.
Intrebat de jurnalisti daca aceasta investitie, inaugurata chiar de ziua independentei Republicii Moldova, nu va deranja Kremlin-ul, Ponta a raspuns ca nu crede ca autoritatile ruse se vor "supara".
Proiectul de constructie a conductei de gaz Iasi-Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezinta contributia financiara a Uniunii Europene.
In contextul vizitei la Chisinau a omologului sau roman Victor Ponta, premierul R. Moldova a declarat ca grupul rus Gazprom va fi in continuare principalul furnizor de gaz al statului. Totusi, "este firesc ca un stat sa doreasca diversificarea surselor de furnizare (a gazelor), cu scopul de a asigura securitatea energetica a statului la nivel regional", a explicat Leanca. El a adaugat ca "a fost inceputa constructia conductei de gaz Iasi-Ungheni, dintre Republica Moldova si Romania, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi de gaz anual.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Rostul inteligenţei
Aşa scăpăm de Moscova
Şantaj ordinar al lui Vladimir Putin la adresa Chişinăului
* Putin: Nimeni n-are nevoie de vinul din R.Moldova! O să-l arunce în şanţuri
Traian Băsescu i-a trimis un buchet de crini lui Ponta
Protestatarii împotriva proiectului Roşia Montana vor forma un lanţ uman în jurul Parlamentului
Liberalii cer vot deschis în Parlament la adoptarea proiectului Roşia Montana
Guvernul ia în considerare unificarea a două instituţii-cheie din domeniul achiziţiilor publice
Medalie de aur şi trei medalii de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului
România ocupă locul 3 pe naţiuni
Botoşani: Primarul Portariuc se îmbată cu himere iar sucevenii trag folosul
Ioan Rotundu
Modern Calor - Comunicat de presă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog