Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25253
De la 07 Ianuarie 2003
83956760

Traian Băsescu face un apel în zona Mării Negre pentru rezolvarea conflictelor îngheţate

  • 2 February 2014, 23:00
Presedintele Traian Basescu a aratat sambata, intr-o interventie in cadrul celei de-a 50 a Conferinta pe teme de securitate de la Munchen, ca dintre toate cele sase state ale Parteneriatului Estic, patru au conflicte inghetate. "Trebuie sa gasim o solutie ca toate aceste state sa rezolve pentru aceste conflicte inghetate. [...] Fac un apel in zona Marii Negre pentru a face o prioritate din rezolvarea conflictelor inghetate", a declarat seful statului.
Conferinta, la care au luat parte printre altii boxerul Vitaly Klychko, Presedintele Aliantei Democratice pentru Reforme si lider al opozitiei de la Kiev, ministrul de Externe de la Kiev, un reprezentant al Dumei de Stat ruse si primul ministru georgian, informeaza CaleaEuropeana.ro Panelul, dedicat Puterii Globale si Stabilitatii Regionale in zona Europei Centrale si de Est, a fost moderat de Comisarul european pentru Extindere Stefan Fule.
Presedintele Traian Basescu a reluat o idee prezentata in urma cu o zi la Berlin, in fata jurnalistilor acreditati la Bundestag, cand a aratat ca refuzul Ucrainei si Armenei de a parafa acordurile de liber schimb cu Uniunea Europeana reprezinta un esec al UE care vine din faptul ca "noi nu am avut intelegerea deplina a ce inseamna procesul de apropiere a statelor din fosta Uniune Sovietica de UE."
Sambata, la Munchen, seful statului a aratat ca instabilitatea din Ucraina este un risc pe care europenii, in special cei care impart o granita cu aceasta tara, trebuie sa il inteleaga, adaugand ca acest risc "nu a fost analizat de la inceput".
"Ce cred ca se intampla este ca UE - principiile democratice si sansele de prosperitate, de a garanta prosperitatea pentru cetateni prin apropierea de NATO si UE - s-a intalnit cu mentalitatile si modurile de a reactiona caractersitice statelor din fosta URSS", a declarat Basescu.
Presedintele a subliniat ca situatia politica din tarile care vizeaza intrarea in UE prin Parteneriatul Estic, tari care au fost inainte 1989 tari membre URSS, este diferita de situatia politica intalnita in momentul aderarii in tari fost comuniste precum Romania si Polonia.
Problema rezida in faptul ca in prima categorie de state exista partide care vor integrarea in proiectul Euroasiatic al Moscovei, iar de multe ori lupta dintre putere si opozitie este o lupta intre interese pro-europene si interese euro-asiatice, a aratat Basescu. "Unii politicieni cred ca elemente din fosta URSS pot fi controlate de Moscova", le-a spus presedintele celor prezenti la panel.
"E nevoie de o abordare mai consistenta. Nu poti doar sa le inviti la Asociere, dar sa le spui ca nu e o garantie ca vor intra in UE. Cred ca UE trebuie sa fie mai puternica in crearea perspectivei de intrare in UE", a declarat presedintele Basescu, citat de CaleaEuropeana.ro.
Potrivit presedintelui, o problema majora este "din toate cele sase state ale Parteneriatului Estic, patru au conflicte inghetate. Trebuie sa gasim o solutie ca toate aceste state sa rezolve pentru totdeauna aceste conflicte inghetate", in caz contrar acestea neavand "perspectiva apartenentei la UE."
Basescu a dat exemplu situatia din Transnistria, precizand ca "Romania sprijina fara rezerve integritatea teritoriala a Moldovei", insa "avem un forma 5+2 in Transnistria care in 23 de ani nu a facut decat sa consolideze situatia de acolo. Fac un apel in zona Marii Negre pentru a face o prioritate din rezolvarea conflictelor inghetate".
Totodata, presedintele Basescu a facut un apel catre presedintele Ucrainei, Viktor Yanukovici, solicitandu-i sa nu trimita armata in strada pentru a dispersa protestele.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Poliţiştii şi muzica de operă
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 31.01.2014
Lumnea lu' Rotundu: Crezul Marianei Honceru
Horoscopul zilei
122 de deţinuţi eliberaţi şi 176 transferaţi în centre de detenţie
ca urmare a intrării în vigoare a noilor Coduri Penale
Şeful STS trebuie tras la răspundere în CSAT
este de aşteptat ca Băsescu să facă scut
Pianistul-extremist de la Kiev
cine este bărbatul mascat care şi-a ales drept armă un instrument muzical?
Breasla care conduce din umbră România
Traian Băsescu, după şedinţa CSAT
acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare, de aceea a fost un eşec comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la Ministerul Transporturilor, nici la MAI eu nu pot intra în jocul demiterilor pentru ca da bine la public sau la politicieni
Botoşani: Prefectul Macaleţ înzăpezit „la Buleandra”, lângă Darabani
a plecat spre Botoşani în huiduielile femeilor de la Bajura
Victor Ponta: Am decis ca mâine în Biroul Permanent al Senatului să fie prezentat proiectul de lege prin care STS sa treacă în coordonarea MAI
Alegerile europarlamentare au loc pe 25 mai, cele prezidenţiale pe 2 ;i 16 noiembrie
Asaltul asupra STS şi noul scandal politic
Ioan Rotundu
Protest spontan la Minvest Deva: 9 activişti s-au urcat pe clădirea companiei
Tribunalul Bucureşti a amânat judecarea cererii lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă