Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23672
De la 07 Ianuarie 2003
118528453

Transgaz- un nou record negativ în privința investițiilor:

  • 26 March 2018, 23:00
Investițiile realizate în 2017 de către Transgaz, transportatorul național de gaze, au fost și mai reduse decât în ceilalți ani, în care oricum au fost mult sub cele programate. Practic, în 2017, Transgaz a înregistrat un nou record negativ în privința investițiilor, realizând doar 13,9% din programul de modernizare și dezvoltare investiții, potrivit raportului administratorilor pe anul trecut. Infrastructura de transport al gazelor este învechită, mare parte avand o vechime de peste 40 de ani. Vezi aici raportul administratorilor
"Recordul" anterior a fost obținut în 2016, când a fost îndeplinit doar 16,6% din programul de modernizare și dezvoltare investiții pe 2016. În niciun an nu a fost respectat programul de investiții.
Valoarea Programului de investiții pe 2017, aprobat în bugetul de venituri si cheltuieli, a fost de 505,3 milioane de lei. Insă, au fost realizate lucrari de doar 70,2 milioane de lei.
Transgaz spune că acest program pe 2017 cuprindea și suma de 200,6 milioane de lei (39,7%) pentru demararea proiectelor BRUA și dezvoltarea sistemului în zona de nord-est a Romaniei, in vederea asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova. Însă lucrările încep în 2018. Pentru aceste proiecte, sumele cheltuite efectiv în 2017 au fost cele aferente managementului de proiect.
În ceea ce privește programul de reparații, reabilitare și asigurare a mentenanței, gradul de realizare a fost de doar 26% din valoarea de 77,8 milioane lei.
Aproape jumătate dintre conductele de transport și racordurile de alimentare, din totalul de 13.350 kilometri, au o durată de funcționare mai mare de 40 de ani. De asemenea, 72% au o durată de funcționare efectivă mai mare de 20 de ani, apropiată de durata lor normală de funcționare, se arată în raportul Transgaz. Doar 757 de kilometri de conducte au o vechime sub 10 ani, iar 1.723 kilometri între 10 și 20 de ani.
În aceste condiții, sunt depistate niveluri ridicate ale defectelor materialului tubular.
"Diagnosticările efectuate până în anul 2017 cu PIG-ul inteligent pentru cca.2495 km (3808 km ținând seama de inspecții multianuale multiple) pun în evidență niveluri destul de ridicate ale defectelor materialului tubular, cauzate în principal de durata mare de funcționare a conductelor (...)Un procent de 79,5% din conductele de transport gaze naturale au izolația pasivă realizată printr-un sistem pe bază de bitum, actualmente îmbătrânită, ceea ce conduce și la creșterea consumului de energie electrică înregistrat la cele 1042 stații de protecție catodică a conductelor", se precizează în raport.
Din nodurile tehnologice existente, doar 20% sunt noi sau reabilitate.
Transgaz susține că, deși infrastructura este invechită, starea tehnică a Sistemului Național de Transport "se menține la un nivel corespunzător".
Transgaz susține că valorile mici ale lucrărilor ale lucrărilor sunt cauzate de dificultăți în procedurile de achiziții, în obținerea de autorizații de construcție sau de anularea unor proceduri de achiziții.
În aceste condiții, Transgaz obține profituri mult peste cele programate. În 2017, profitul net a fost de 582 milioane lei, în bugetul de venituri și cheltuieli fiind prevazut 311 milioane lei. La fel și în 2016, profitul a fost de 595,7 milioane lei, în buget fiind prevazut 469,6 milioane lei. Din această situație, cel mai mult are de câștigat bugetul de stat, deoarece mare parte din profit este distribuit sub formă de dividende. Anul trecut, Guvernul a impus companiilor de stat să vireze acționarilor minim 90% din profituri, în dauna investițiilor, banii fiind necesari pentru acoperirea cheltuielilor tot mai mari ale statului cu pensiile și salariile.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Declaraţia de Unire a Basarabiei cu România
de la 27 martie 1918
Muzeul Judeţean Botoşani în întâmpinarea Centenarului
Regimul fiscal al microîntreprinderilor sub semnul incertitudinii
Din 1 aprilie 2018, plafonul pentru scutirea de TVA va fi de 300.000 lei.
Vezi ce se schimbă în cazul cesiunilor de creanță vândute în pierdere dar și alte modificări fiscale recente
Schweighofer vinde pădurile pe care le deține în România către grupul suedez GreenGold
Vicepremierul Paul Stănescu: În această lună vom veni cu o lege a achizițiilor publice.
Robert Negoiță, președinte al Asociațiilor Municipiilor, ar vrea o unitate centralizată de achiziţii publice
Dragnea la învestirea lui Trump: cum descrie New York Times
o schemă prin care accesul la președintele SUA ar fi fost folosit ca ”premiu pentru potențialii clienți” ai unui om de afaceri
Probleme în lanț la Nuclearelectrica.
Dupa oprirea controlata a Unității 1 de la Cernavodă, și puterea Unității 2 a fost redusă la 55%
Dosarul Skripal, val de expulzări de diplomați rusi:
Un diplomat rus la București a fost declarat persona non-grata
Horoscopul zilei de 27.03.2018
Bancul zilei: Becaliană
100 de ani de puţine bucurii şi multă durere
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă