Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
17379
De la 07 Ianuarie 2003
75048681

Tratatul privind disciplina fiscală în UE a fost adoptat de 25 de state membre

  • Cehia s-a retras invocând motive constituţionale
  • 31 January 2012, 23:00
Statele membre ale UE, cu exceptia Marii Britanii si a Cehiei, au adoptat luni seara un nou tratat care intareste disciplina financiara in zona euro. Vestea a fost data de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe contul sau de twitter.
Refuzul Cehiei de a semna acest tratat are la baza "motive constitutionale", a spus presedintele francez, Nicolas Sarkozy, in conferinta de presa care a urmat lucrarilor summit-ului, care s-a terminat in jurul orei 23.00.
"Premierul ceh ne-a spus ca, din motive constitutionale, nu poate adera la acest viitor tratat. Nu sunt suficient de familiarizat cu situatia politica de la Praga pentru a intelege de ce ceva acceptabil in decembrie nu mai este acceptabil acum. Va fi un tratat intre 25 de state membre", a spus Sarkozy.
Acordul de principiu din timpul summit-ului a fost posibil printr-un compromis intre Polonia si Franta asupra chestiunii participarii statelor din afara zonei euro la Euro Summit-uri, reuniunile liderilor celor 17 state care au moneda euro. Polonia, sustinuta de mai multe state est-europene, a anuntat ca se va opune tratatului daca statele non-euro nu vor fi invitate la Euro Summit. Franta insa nu vroia ca aceasta participare sa devina o regula.
Van Rompuy a explicat, in conferinta de presa, acest compromis, aratand ca regulile privind guvernanta economica sunt stipulate in articolul 12. Potrivit acestuia, statele semnatare, dar din afara zonei euro, "vor participa la discutiile din cadrul Summit-urilor Euro care au ca subiect competitivitatea partilor contractante, modificarea arhitecturii globale a zonei euro si a regulilor fundamentale care se vor aplica si, cand e necesar si de cel putin o data pe an, la discutiile privind chestiuni specifice de implementare a Tratatului de stabilitate, coordonare si guvernare a Uniunii Economice si Monetare".
Prin urmare, statele din afara zonei euro, precum Romania, vor participa la discutiile privind implementarea tratatului ale carui semnatare sunt, dar si la cele privind regulile zonei euro. "Asa ca, daca adera la zona euro, si au obligatia sa adere, va fi conform unor reguli cu care au fost de acord", a mai spus Van Rompuy.
In acelasi sens, liderii UE au cazut de acord asupra organizarii unui Consiliu European inaintea summit-urilor zonei euro.
Statele semnatare au acceptat sa treaca in legislatie "regula de aur" privind echilibrul bugetar si sanctiuni aproape automate in cazul derapajelor deficitelor publice.
Tratatul va trebui semnat la urmatoarea reuniune la nivel inalt a liderilor europeni din martie, dupa care va trebui ratificat de fiecare stat semnatar in parte. In cazul Frantei, de exemplu, presedintele Sarkozy a spus ca ratificarea parlamentului nu va putea avea loc inaintea alegerilor prezidentiale, dar ca este convins ca el va fi ratificat.
Potrivit lui Sarkozy, parlamentul nu va fi in masura sa se reuneasca in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, al caror prim tur va avea loc in 22 aprilie. Chiar daca Francois Hollande, contracandidatul sau socialist, a declarat in decembrie ca daca va castiga alegerile va renegocia tratatul pentru a-l "reechilibra si completa", presedintele francez a spus luni seara la Bruxelles ca nu are niciun dubiu ca documentul va fi ratificat.
Liderii UE au decis si adoptarea unui dcument care sa stabileasca procedura prin care un stat membru care nu respecta regulile tratatului sa fie actionat in instanta, in fata Curtii de Justitie a UE.
In declaratia de dupa summit se arata ca tratatul privind mecanismul european de stabilitate (ESM) este pregatit a fi semnat si obiectivul este sa intre in vigoare in iulie 2012.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Propunere de amor
Reţeta zilei: Mod de a scoate din vin mirosul de poloboc
Caricatura zilei
Deputaţi slovaci s-au dezbrăcat pentru a protesta împotriva imunităţii parlamentare
Judecătoarea Anişoara Topor a fost trimisă în judecată
Un procuror anchetat de CSM a dat declaraţii în versuri
Cum îi văd liberalii germani pe omologii români?
Adrian Nătase nu va mai candida pentru funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor
Botoşani: Primarii PSD îl iau peste picior pe preşedintele Ţâbuleac
Florin Ţurcanu elogiat de oamenii lui Vadim
Avem cei mai slabi vicepreşedinţi de CJ din istorie
Ce notă a primit de la consilieri secretarul Primăriei Botoşani
Consilierii Judeţeni sunt buni de plată
Actorul Volin şi intrigile sale din teatrul „Eminescu”
Scutiri de taxe pentru voluntari
„Avocatul poporului” vine la Botoşani
ŞJ cere directorilor de şcoli atenţie mărită la ger
Botoşani: Şcoli închise din cauza gerului
Reţeta electronică va fi pusă în practică din luna iunie
Mai multe cupluri botoşănene au beneficiat de finanţare pentru fertilizare in vitro
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă